Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Német kamarák: jövőre vége a recessziónak az euróövezetben

forrás: mti | 2012.11.22. |
Német kamarák: jövőre vége a recessziónak az euróövezetben
A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint az euróövezet jövőre kijut a recesszióból.

A több mint 3,5 millió német céget összefogó szervezet előrejelzése szerint az Európai Unió egészének gazdasága jövőre 0,3 százalékkal növekedik, az euróövezeti gazdaság visszaesése pedig megáll. Az eurót használó uniós tagországok térségében "a stabilizációnál többet jövőre még nem lehet elérni", de a zóna túljut a recesszión - mondta Alexander Schumann, a DIHK vezető közgazdásza. A viszonylag lendületes gazdaságokban, mint például Németországban a növekedési ütem egyre lassul, az euróövezeti válságállamok hanyatlása viszont "a végéhez közelít" - mondta a szakértő csütörtöki német sajtójelentések szerint.  
    Az euróövezeten kívüli uniós tagországokban, valamint Törökországban és a délkelet-európai régióban a belső élénkülésére lehet számítani 2013-ban. Ez jótékony hatással lehet az  euróövezetre, hiszen növelheti a tizenhetek exportját - mondta Schumann. Hozzátette: nemcsak a DIHK látja úgy, hogy jövőre véget érhet a recesszió, hanem az Európai Kamarák Szövetsége (EuroChambres) is, erről tanúskodik a 45 ország kereskedelmi és ipari kamaráit összefogó szervezetnek a tagság körében végzett őszi felmérése.
    Az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) az idei harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest. A tizenhetek GDP-je az egymást követő második negyedévben csökkent, ami azt jelenti, hogy a zóna technikai recesszióba került, 2009 óta már másodszor. Az övezet GDP-je a második negyedévben 0,2 százalékkal esett.

Még nincs értékelve