Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

OTP Jelzálogbank: csökkent a lakásforgalom a második negyedévben

forrás: mti | 2012.11.29. |
bank, ingatlan, pénz, válság
OTP Jelzálogbank: csökkent a lakásforgalom a második negyedévben
Ellentétes folyamatok zajlottak az első két negyedévben a lakáspiacon: míg az első három hónap - a végtörlesztés következtében - 10 százalékos forgalomélénkülést hozott, addig a második negyedévet, éppen az előrehozott vásárlások miatt, átlagosan 15 százalékos csökkenés jellemezte - közölte az OTP Jelzálogbank csütörtökön.

A cég OTP Lakóingatlan Értéktérkép című elemzése kiemeli: míg az árak az első negyedévben 1,7 százalékkal csökkentek, addig a másodikban már minimális emelkedés volt a piacon.
    Az első félévben, az országszerte eladott lakóingatlanok átlagára 11,39 - Budapest nélkül 9,43 - millió forint volt. Ezen belül az országos forgalom 80 százalékát adó lakásoké 11,08 - csak a vidéket nézve 8,72 - millió forint volt - idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank vezető elemzőjét.
    Területi összehasonlításban - a fajlagos árak alapján - a megyék rangsorát Somogy vezeti 201 ezer forint/négyzetméter átlaggal. Ettől Pest megye fajlagosan 13 ezer forinttal marad el, majd Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron következik 173, illetve 171 ezer forintos négyzetméterenkénti árral. A 100 ezres négyzetméter árat egyedül Nógrád megye nem éri el, ott 82 ezer forint a fajlagos ár.
    Budapesten 2011 egészéhez képest majdnem egymillió forinttal olcsóbban, 13,85 millió forintos átlagáron keltek el az idei első hat hónapban a lakóingatlanok, ezen belül a forgalom 97 százalékát adó lakások átlagára 13,67 millió forint volt.  
    Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az adásvételekből a lakótelepi lakások, ami vélhetően az elmúlt évek egyre látványosabb vevői árérzékenységének köszönhető. A 2008-as részesedéshez mérve 2012-re Budapesten nagyjából 20-ról 25 százalékra, míg a megyeszékhelyeken 30-ról 35 százalékra nőtt a lakóingatlan-forgalmon belüli részesedésük.

Még nincs értékelve