Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szigorodó költségvetési szabályok az EU-ban

Uniós gazdasági kormány lehet a megoldás?

Tancsa Ágnes | 2010.06.16. |
Szigorodó költségvetési szabályok az EU-ban
Az Európai Bizottság kedden újabb három ország ellen indított eljárást túlzott államháztartási hiány miatt, miközben Spanyolországot és Portugáliát sürgeti, hogy közöljenek további részleteket a jövő évi takarékossági terveikről. Az uniós végrehajtó szervezet Ciprust, Dániát és Finnországot vonta eljárás alá, huszonháromra növelve ezzel a deficit miatt figyelmeztetett tagállamok körét.

Közben az EU - az euróövezeti adósságválság miatt - igyekszik szigorítani a tagországok költségvetési fegyelmét szabályozó 1997-ben elfogadott, majd 2005-ben némileg enyhített Stabilitási és Növekedési Paktumot. Ez a megállapodás rendelkezik például arról, hogy a tagállamok éves államháztartási hiánya nem lehet több a GDP három százalékánál, illetve, bruttó közadósságuk nem haladhatja meg a GDP hatvan százalékát.

Folyik a vita arról is, hogy mielőtt a nemzeti parlamentek szavaznának saját költségvetésükről, azt előzetesen egy brüsszeli vizsgálatnak kellene alávetni. Az olasz állam az egyik, amely határozottan támogatja a nemzeti költségvetési törvényalkotás brüsszeli kontrollját, sőt a gazdasági miniszter, Giulio Tremonti azt nyilatkozta, hogy „Az idei az utolsó év, amikor nemzeti költségvetések készülnek. A gazdaságpolitikákat minden évben egyidejűleg, együtt és egyforma módon fogják kialakítani. Nem lesz olyan ország, amely a többiekétől eltérő döntéseket hoz.” - idézte a Reuters az olasz hírügynökségi jelentések alapján. Az angolok mereven elzárkóznak, míg a franciák középutat választanának, és közös gazdasági kormányzatról beszélnek, amit viszont a németek kezdetben elutasítottak.

A csütörtökre tervezett Eu-csúcstalálkozó előtt azonban egy tegnapi, berlini megbeszélésen Angela Merkelnek és Nicolas Sarkozy-nek sikerült megállapodnia egy uniós gazdasági kormány felállításában. Egyetértettek abban is, hogy átmenetileg meg kell vonni a szavazati jogot azoktól a tagállamoktól, amelyek rendszeresen megsértik a maastrichti szerződés 3 százalékos költségvetési deficitkritériumát.  

Átlag: 5