Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Több százan tűntettek Chicagóban a NATO-csúcs előtt

forrás: mti | 2012.05.19. |
Több százan tűntettek Chicagóban a NATO-csúcs előtt
Több százan vonultak át pénteken Chicagón zajosan tiltakozva egyebek mellett a nukleáris fegyverek és a bajba jutott bankoknak nyújtott mentőhitelek ellen.

A megmozdulás, amelyben főként az Occupy mozgalom tagjai és szimpatizánsai vettek részt, ízelítőt adott abból, hogy a "szeles városban" milyen tömegdemonstrációk várhatók a NATO csúcstalálkozójának vasárnapi megnyitása után.
    A tüntetők közül őrizetbe vettek egy embert, aki súlyosan bántalmazott egy rendőrt, és megpróbáltak letartóztatni egy másikat, aki megszaggatott egy hídfőre kiakasztott NATO-zászlót. A menet inkább zajos volt, mint erőszakos, és a részvevők mintegy másfél óra alatt szétszéledtek.
    A vonulók egy több ezres nagygyűlésből váltak ki, amelyet a nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozó kórházi nővérszövetség szervezett. A megmozdulást eredetileg a pénteken megkezdődött G8 csúcstalálkozó elleni tiltakozó tüntetésnek tervezték, ám annak helyszínét az amerikai kormányzat márciusban Chicagóból Camp Davidbe helyezte át.  
    A rendőrség pénteken szabadon bocsátott négyet abból a kilenc aktivistából, akiket szerdán meggyanúsítottak avval, hogy a NATO-csúcs alatt Molotov-koktéllal akarták megzavarni a város nyugalmát. Az érintettek tagadták a vádat.
    Chicagóban, ahová a NATO-csúcsra mintegy 60 országból érkeznek küldöttségek - köztük mintegy félszáz állam- és kormányfő - rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.
    Vasárnap a városban nagy megmozdulásokat terveznek tartani, amelyek részvevőinek összlétszáma várhatóan 2 és 10 ezer fő között lesz.

Még nincs értékelve