Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újabb vizsgálat a Google ellen

Tancsa Ágnes | 2010.06.07. |
gazdaság, google, pénz
Már az ausztrál hatóságok is vizsgálódnak a Google ellen. Több európai országhoz hasonlóan azzal gyanúsítják az óriásvállalatot, hogy megsérti a magánélethez fűződő személyiségi jogokat azzal, hogy miközben autói a Street View szolgáltatás számára háromdimenziós fotókat készítenek számos nagyvárosban, a wifin közölt nyilvános adatokat, például a hálózatok nevét, a számítógépek MAC-címét (médiaelérést szabályozó azonosító) is rögzítik.
A Google két hete maga is elismerte, hogy egyes nem titkosított hálózati adatokat valóban rögzített kartográfiai programja számára. Amellett, hogy sajnálkozását fejezte ki a cég, utalt arra, hogy az elkövetett hiba nem volt súlyos, hiszen csak részinformációkhoz jutottak hozzá. A Google által a hamburgi adatvédelmi biztosnak küldött válaszlevélből kiderül, hogy a cég a szabadon hozzáférhető, nem védett WLAN-hálózatokból minden tartalmi adatot kinyert, és ehhez a Kismet nevű programot használta, saját fejlesztésű adatfeldolgozó programja pedig, a kizárólag nem titkosított tartalmakkal foglalkozik. A tárolt adatok között vannak az SSID-re (ez alapján lehet azonosítani, hogy az adatcsomagok mely hálózathoz tartoznak), a jelerősségre, a titkosítási módszerekre, az adatátviteli protokollra és a rádiócsatornákra vonatkozó információk. A Google azonban, továbbra sem adta át az autókból kikerülő merevlemezeket.
 
Magyarországon tavaly májusban készített fotókat Budapest utcáin a Street View projekt autója. Az eredeti felvételeken látszottak arcok és rendszámok is, és annak ellenére, hogy ezek nyilvános helyen készültek és a közösségi oldalakon ezeket kitakarta a Google, az adatvédelmi biztos aggályai miatt végül felfüggesztették a fotózást. Az európai országok személyiségi jogokat védő törvényei kifejezetten tiltják a személyes adatok (idetartozik az arc és a rendszám is) jogosulatlan kezelését, így azt is, hogy a Google tárolja az eredeti képeket, amiket technikai okokból őrzött meg, a panoráma képek esetleges hibáinak javításához.
 
Az elmúlt négy évben - amióta a Street View-hoz készülnek képek - Spanyolországban, Németországban, Ausztriában és az USA számos államában is indítottak vizsgálatot a Google ellen a személyiségi jogok megsértése miatt. Ugyanakkor a román Norc.hu oldalán ugyancsak panoráma képeken meg lehet nézni a többi között Budapest, Pozsony, Prága, Bécs és számos tiroli város nevezetességeit, kitakart arcú járókelőkkel együtt.
Átlag: 4.7