Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Állati nyomozás

Biztos, hogy a kutya az ember legjobb barátja?

bogath | Profimédia-Red Dot | 2021.01.12. |
állatok
Állati nyomozás
A nemzetközi Live Science tanulmányt készített arról, hogy melyek a világ legnépszerűbb háziállatai, azaz miket tartanak otthon a legtöbben. A kutyák érdekes módon a dobogó harmadik fokára szorultak, Magyarország viszont négy állat tekintetében is a világ húsz legnagyobb állattartója közé tartozik.
1. Édesvízi halak
Biztos mindenki járt már valakinél, akinek otthon volt egy akváriuma, amelyben halakat tartott. Az is gyakori történet, hogy anyu vagy apu nejlonzacskóba vizet öntve menekítette haza a díszhalat az állatkereskedésből. Az otthoni haltartás gyakoribb, mint gondolnánk. Valószínűleg kevesebb háztartásban vannak halak, mint kutyák vagy macskák, de aki tart, annak az akváriumában tízes nagyságrendben úszkálnak az apró uszonyosok, így összességében, darabszámra ebből van a legtöbb a világon. Van ebben valami furcsa ellentmondás, hiszen az ember egyszerre halfogyasztó és haltartó – még ha odahaza nem is azokkal a fajokkal „díszíti” a lakást, amiket felszolgál ebédre. Egyébként az Amerikai Egyesült Államokban van a legtöbb otthoni hal (57 millió), Magyarország pedig a 19. a sorban 58 ezerrel.
 
Presztízs Magazin2. Macskák
Az örök vita: kutya vagy macska? Általában kétféle ember létezik: aki az egyiket, és aki a másikat szereti. Olyanból kevesebb van, aki mindkettőt ki nem állhatja, vagy ugyanúgy rajong értük. Mi azért meglepődtünk rajta, hogy nem a kutya a népszerűbb. A mérleg nyelvét Kína jelenti, ahol a tanulmány szerint csaknem kétszerannyi macskát tartanak, mint kutyát (53 millió áll a 27 millióval szemben). Amúgy a macskák az Egyesült Államokban a legnépszerűbbek, ott 74 millió van belőlük. A kutya-macska háború szempontjából keleti szomszédunk, Románia a leginkább kiegyensúlyozott, ahol az állattartók 45-45 százalékának van egyik vagy másik a kettő közül. Ami Magyarországot illeti, a hazánkban élő 2,2 millió macskával a világ 16. legjobban elkötelezett cicabarátai vagyunk.
 
Presztízs Magazin3. Kutyák
A kutyák tekintetében is az Egyesült Államok a világ vezető állattartója, közel 70 millió négylábú szeretetbombának van gazdája és otthona arrafelé. Önmagában ez az adat semmitmondó, de ha hozzátesszük, hogy az amerikai háztartások több mint a felében tartanak kutyát vagy macskát, akkor az már eléggé elgondolkodtató. Ráadásul az ottani kutyatartók 36 százaléka még szülinapi ajándékkal is kedveskedik a kutyájának. A legjobban mégis Norvégiában élnek az ebek, ahol átlagban évi 629 dollárt, azaz csaknem 200 ezer forintot költenek az etetésükre. A legrosszabb sora Vietnámban van a szőrös négylábúaknak, ahol jobb híján azt eszik, amit találnak – vannak persze kivételek. Magyarország a kutyatartók között is top 20-as, éppen a huszadik helyre érünk oda a 2,8 millió kedvenccel, amiből az is kiderül, hogy globálisan hiába a macskák a népszerűbbek, mifelénk azért mégiscsak a kutyák.
 
Presztízs Magazin4. Madarak
Bár a világ legismertebb házi madara, Csőrike az amerikai Warner Bros produkciójában szerepelt, érdekes módon nem az Egyesült Államok a világ vezető madártartója. 8,3 millió madárral csak a harmadik helyen áll, megelőzik az olaszok, de a madárversenyt utcahosszal nyeri Brazília. A tanulmány szerint 191 millió madarat tartanak a 210 milliós országban. Hajlamosak vagyunk kételkedni a brutális szám láttán, de tény, hogy Brazíliában él a világ egyik legsokszínűbb és legnagyobb madárpopulációja. Magyarországon Erdei Zsolt a legismertebb „Madár”, az olimpiai bronzérmes és profi világbajnok bokszolótól valószínűleg a hazánkban tartott 445 ezer madár közül egy sem sajnálja a becenevet. Ezzel a számmal amúgy a világ 16. legnagyobb madártartó nemzete vagyunk.
 
Presztízs Magazin5. Rágcsálók
Érdekes természete van az embernek, mert vannak rágcsálók, amelyektől egyenesen irtózik, másokat meg szeretettel fogad a lakásába. Az egér általában hívatlan vendég, fel is veszi vele szemben a harcállásokat a ház ura vagy asszonya, kikerülnek az egércsapdák, bele a csalinak használt sajt, aztán hadd történjen meg, aminek meg kell történnie. A patkány még rosszabb, sokaknak egyenesen felfordul a gyomra tőle, a nagyobb városokban rendszeresen irtják őket, de ha egyszer pusztul a Föld, tuti, hogy ők bírják majd legtovább az emlősök közül. Van tehát két rossz példánk, amivel máris szemben állítunk kettő jót: tengerimalac és hörcsög. Szintén rágcsálók, mégis más emberi elbírálás alá esnek. Aranyosak, dögönyözni valók, és sok gyereknek az állattartás kezdő szintjét jelentik. 24 millió háztartásban tartanak rágcsálót a világon.
 
Presztízs Magazin6. Lovak
Sokak szerint az érzelmi intelligenciát tekintve a legokosabb állatok közé tartoznak a lovak, nem véletlen, hogy sokszor terápiás kezelésekre is használják őket sérült gyerekek mellett. Azért a lótartás mégiscsak úri huncutságnak tűnik, hiszen kell hozzá egy farm vagy minimum egy jókora kert, az istállóról és a rengeteg speciális eszközről nem is beszélve. Az nem úgy megy, hogy veszek egy akváriumot vagy egy kennelt, és ott majd jól ellesz a kicsike, a lovak sok törődést, időt és bizony pénzt követelnek. Mindezt figyelembe véve meglepő, hogy a hatodik legnépszerűbb háziállat a világon, csaknem 14 milliót tartanak belőle. Tegyük hozzá, hogy mindez valószínűleg egy szűkebb réteg tulajdonában áll, és akinek van lova, annak nem csak egy van.
 
Presztízs Magazin7. Hüllők
A világ legmegosztóbb állatai valószínűleg a hüllők. A legtöbben irtóznak tőlük, mások pedig rajonganak értük. Van lelkes hüllőtartó ismerősöm, akinek három-négy sikló is van az otthonában. Terráriumban élnek, de volt már olyan, hogy arra ébredt, hogy az egyik rátekeredett a lábára az éjjel. Sokan biztosan szívinfarktust kapnának az élménytől, de neki ez a világ legtermészetesebb dolga volt. Ízlések és pofonok, ugyebár… Az Egyesült Államokban 555 ezer háztartásban van kígyó, de a hüllők kapcsán nem csak a kígyóféléket kell megemlíteni. Idetartoznak a gekkók, a leguánok és a sokkal hétköznapibbnak számító görög teknősök is. Világszerte több mint 13 millió háztartásban tartanak hüllőket, pedig azok igényei és életmódjuk lényegében összeegyeztethetetlen az emberével. Talán épp emiatt szeretik ilyen sokan őket.
Még nincs értékelve