Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Eső után a legizgalmasabb

Minden évszakban nyújt fotótémát a Nagyerdő

Konyhás István | Konyhás István | 2017.10.11. |
Eső után a legizgalmasabb
Az a tény, hogy egy olyan városban, amelyiknek egyetlen természetes tavát lecsapolva múzeumot hoztak létre, és amelynek egyetlen természetes vízfolyása ma inkább egy szennyvízelvezető csatornára hasonlít, létrejöhetett hazánk első védett természeti területe, az igazán figyelemre méltó. A múzeum legnagyobb gyűjteményének letéteményese, a bécsi selyemgyáros, Déri Frigyes után a Déri nevet viseli. Kis patakja a szebb időket látott Tócó, az év pedig, amelyikben a védettségi besorolást egyes sorszámmal megkapta a debreceni Nagyerdő, az 1939-es.
Ez a nagyjából ezeregyszáz hektáros, Debrecen határain túlnyúló terület a Nyírség déli részéhez tartozik, de Nagyerdőn inkább a város zöld színfoltjaként ismert parkot értik a legtöbben létesítményeivel, épületeivel együtt, a Békás-tóval, Víztoronnyal, állatkerttel, stadionnal.
Presztízs MagazinA homokpusztai tölgyesek emlékét őrző egykori Tisza-ártér mára jelentősen átalakult, de a parkerdő állományalkotó őshonos fafajából, a kocsányos tölgyből szerencsére most is láthatók itt szép, idős példányok. Az alacsony talajvízszint miatt lassan száradó erdő elegyfajai többek között a rezgő nyár, a fehér nyár, a mezei juhar. A cserjék közül otthon érzi magát a bodza, a veresgyűrű som, a bibircses kecskerágó. A korai tavaszi lágyszárúinak egyike a téltemető, de például a hóvirág vagy később az odvas keltike mellett Duna-völgyi csillagvirágokat is találhatunk benne ebben az időszakban. A Natura 2000 besorolású Nagyerdőben 7-800 növényfajt, két fokozottan védett, 49 védett gerincest, valamint 39 védett gerinctelen állatfajt tartanak nyilván.
Presztízs MagazinHa tehát valaki itt indul el fotózni, az év bármelyik szakában akad témája. A Nagyerdő, de akármelyik erdő kifogyhatatlan témákat tartogat a fotósok számára, hiszen folyamatos változásban van. Az erdő lehet varázslatos, misztikus, lehet szomorkás vagy éppen megnyugtató, olyan, mintha maga is egy önálló élőlény lenne. Mindegyik erdőrészletnek megvan a maga habitusa, és egy fotós talán akkor jut legközelebb hozzá, ha ezt próbálja meg valami módon megörökíteni. Hangulatokkal, fényjátékokkal sokszor többet mutathatunk meg az erdőből, mintha fák csoportját próbálnánk meg befogni a keresőben.
Presztízs MagazinÉrdemes az apró részletekre koncentrálni! Ha találunk például egy szép, leomló leveles ágat, keressük meg a leginkább hozzá illő hátteret. Ez lehet az ég, ha szellősen szerkesztjük, és a növények légiességét, a szabadságot szeretnénk hangsúlyozni, de lehet a többi növény, az erdő bujaságát kiemelendő. Esetleg a zöld szín számtalan árnyalatára koncentrálva vagy távoli tereptárgyak esetén – ha kellően szűk rekesszel fotózunk – színes foltok, melyekből nem is vehető ki, mi van a témánk mögött, az elmosódott részletekből kirajzolódó háttér önmagában is mutatós. Ebben az esetben majdnem minden típusú optika szóba jöhet. A makró előnye a kis mélység-élesség, teleobjektívnél ki lehet használni a sűrítő hatását, nagylátószögűnél pedig, ha elég kicsi a közelpontja, a sajátos perspektíva lesz izgalmas.
Presztízs MagazinA fotósok egyik ellensége az eső, de ha erdőben fotózunk, egy eső utáni séta nagyon sok szép és izgalmas meglepetést tartogathat. A pocsolyákban tükröződő részletek, a vízcseppek terhével bókoló virágok, vagy a sietve közlekedő állatok lábnyomai mind-mind egy történetet mesélnek nekünk, melyhez mi is hozzáadhatjuk a képek által a sajátunkat.
Ha már az időjárásnál tartunk, ejtsünk pár szót a felhőkről is, pontosabban a segítségükkel kiegyenlített fényviszonyokról, a fénymérőt ugyanis könnyen megtréfálhatják a magas fák! Az általuk beárnyékolt terület teljes sötétségbe borulhat, a csúcsfényeinknél viszont beégést tapasztalhatunk, ezért ha nagyobb részleteket szeretnénk az erdőből fotózni, érdemes azt borult időben megpróbálni.
Még nincs értékelve