Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A fűben fetrengés hava

Tippek az ébredő természet képi megörökítéséhez

Konyhás István | Konyhás István | 2018.05.06. |
A fűben fetrengés hava
Az idei késői tél miatt talán még jobban élvezzük, mikor a tavaszi nap melegében egy kicsit leheveredünk a fűben. Nem céltalanul, nem megpihenni, hanem a növények fotózásánál megkeresni a legjobb látószöget, a legszebb hátteret. A március és az április a fotósok nagy „fetrengős” hónapja, hiszen sok apró virág ilyenkor kezd nyílni, és bizony, nincs mese, neki kell feküdni a jó képnek.
Virágokat – békaperspektívából!
 
A fotózás egyik régi alapszabálya, hogy lehetőleg ne szemmagasságból készítsük a képet, hanem keressünk valamilyen szokatlanabb szemszöget a témánk megörökítésére. Míg egy városi látképnél vagy utcarészletnél jól jöhet a madártávlat, addig a növényeknél általában a békaperspektíva a jó megoldás. Erre a virágszálak fotózásánál egyébként is szükség van, hiszen a kellően távoli, ezáltal jó eséllyel homogénné váló háttér csak így érhető el.
Presztízs MagazinNem muszáj feltétlen a védett területek legvédettebb zugába zarándokolnunk azért, hogy jó fotókat készítsünk. Kora tavasszal elég a domboldalak, árkok vagy parkok déli fekvésű, napsütötte részeit végigböngészni – így hamar ráakadunk egy-két nyíló virágra. Többnyire sárgára. Ez a szín az élénkebb tavaszi zölddel nem a legjobb párosítás, viszont az ég kékjével már szép komplementert alkot.
A polárszűrőt általában a tájképekhez vagy olyan utcai jelenetek fotózásánál szoktuk használni, ahol az égen lévő felhőket, a vizet vagy a kirakatok, gépjárművek üvegfelületét szeretnénk kiemelni, illetve eltüntetni. Viszont a növényfotózásban is jó szolgálatot tehet ez a kis objektív elé szerelhető szerkezet azzal, hogy befolyásoljuk vele a sziromlevelek csillogását. A polárszűrő legalább egy fényértéket elvesz az egyébként is csekély tavaszi fényből, de ez makrófotózásánál nem okoz nagy gondot.
 
Vaku helyett kísérletezzünk lámpákkal
 
Presztízs MagazinA makro-objektív vagy a közgyűrű használatához egyébként is szükségünk van szélcsendes időre, állványra vagy babzsákra. Hangulatos fényviszonyok és némi plusz fény nyeréséhez nagyon jó szolgálatot tesznek azok a néhány ezer forintos LED-lámpák, akár zseblámpák, melyek kis helyen elférnek – viszont nagy a fényerejük. Az még jobb, ha a fénycsóvájuk is állítható, fókuszálható. A Vakuval ellentétben további nagy előnyük, hogy állandó a fényük. Míg a vakunál nagy tapasztalat szükséges, és sokszor vissza kell nézni a képeket két expozíció között a helyes fényviszonyok beállításához, addig a lámpa fényét a fotó elkésztése előtt beállíthatjuk úgy, hogy az eredményt azonnal látjuk. Nagyon hasznos kiegészítőink még a különböző derítőlapok, általában arany- és ezüstszínűt érdemes magunkkal vinni.
 
Trükkök a madarakhoz
 
Presztízs MagazinTavasszal a madarakat is könnyebben tudjuk fotózni, mert nászénekük közben kissé harciasabbak, így minden területükre „betolakodó” lényt figyelmeztetnek, legyen az fajtárs, vagy egy fotós. Általában csak a hangjukkal, énekükkel teszik ezt, viszont ilyenkor közelebb lopódzhatunk hozzájuk.
Sok madárfotós használja azt a trükköt, hogy a telefonjára vagy kis magnóra (ma már inkább MP3-lejátszóra) letölti a fotózni kívánt madár hangját, és azzal csalja közelebb az objektívhez. Nem rossz módszer, de csak mértékkel használjuk, ne zavarjuk vele össze énekesmadaraink lelkivilágát!
Presztízs MagazinA kora tavaszi legelők kedves állata az ürge. Amikor már kicsit melegebb napok vannak, szívesen tartózkodnak több időt üregeik közelében, a felszínen. Miközben az ürgék lakta helyen türelmesen várakozunk, hamar megszoknak bennünket, és nyugodtan fotózhatjuk őket, akár hasalva vagy a fűben ücsörögve. De ha nem sikerül elég közelről fotózni, akkor is nagy élmény meglesni őket.
A természetfotózás pedig erről is szól.
Ha egyetlen képet sem készítettünk, akkor is friss levegőn voltunk, és pihentünk egy kicsit.
 
Még nincs értékelve