Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kutya, macska – van más is?

Két-, négy- és hatlábú házi kedvenceinkről

Szilvási-Kassai Eszter | Profimédia-Red Dot | 2017.11.21. |
házi kedvencek
Kutya, macska – van más is?
Tudományos tény, hogy az állatok jó hatással vannak a gyerekekre, és mindannyiunkra. A kicsik empátiát tanulnak, megismerik az élet körforgását, a gondoskodást. De vajon ugyanolyan társ válhat egy csótányból, egy tengerimalacból vagy éppen egy papagájból, mint egy kutyából illetve macskából?
A dinóktól a kutyáig
 
Az állattartást országonként, kontinensenként, vallásonként eltérő kultúra jellemzi. A japán kisgyerekek otthon rovarokat tartanak, ezen állatok segítségével pedig megtanulják az élet körforgását, azt, hogy születünk, meghalunk, és közben miként fejlődünk. Saját szemükkel látják, ahogy a petékből kikelnek a lárvák, s aztán miként alakulnak át, elnyerve végső megjelenési formájukat. Magyarországon ez a fajta állattartás ismeretlen, mi megmaradtunk a kutyáknál, a macskáknál, a törpenyulaknál, és persze egyre inkább vonzódunk az egzotikus állatokhoz.
– A kedvenc állatok képe a gyerekek életkorával változik. Minél idősebbek, annál inkább tudják, hogy mi az, amit szeretnek egy állatban – mondja dr. Sátori Ágnes állatorvos, a pszichológiai tudományok doktora. Meglátása szerint egy óvodás korú gyermek egy puha, ölelgethető kisállatra vágyik, kisiskolásként a nagyobb, veszélyesebb állatok iránt érdeklődik, egy 10-12 éves kiskamasz pedig már, mint barátra, társra tekint a kutyára, s ennek megfelelően gondoskodik róla. – A fiúknál például a nagymacskák szeretete, az óvodásoknál a dinoszauruszok, az egzotikus állatok iránti vonzalom arra utal, hogy szeretnének felnőni, szeretnék, ha komolyabban vennék adott esetben őket – húzza alá, majd rámutat, nagyon érdekes az is, hogy a gyerekek mit tudnak az egyes állatokról. Hiszen bár az egzotikus állatokról, a társként tartottakról nagyon sok információval rendelkeznek, ijesztően kevés ismeretük van arról a fajta valóságtól, hogy a párizsi hogyan kerül az asztalra, vagy miből készül a rántotta. De tényleg,…
 
…honnan kerül az étel az asztalra?
 
Presztízs MagazinVidéken még nem annyira éles a kontraszt, mint a városi gyermekek esetében, hiszen ott mégiscsak nap, mint nap az állattartás széles körével találkoznak. A falun felnövő gyermek látja, hogyan kel ki a tojásból a kiscsirke, mi az állat növekedésének a folyamata, és mi jelenti életének végét. A nagyvárosi fiatalok ezzel szemben természetesnek veszik, hogy a tej az adott áruházlánc polcán van, de az, hogy az a tehéntől származik és egyáltalán a tehén miként ad tejet… Nos, az már nem megy. Ez pedig valóban ijesztő. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tudatosan álljunk az állattartáshoz. Elsőként ugyanis a gyermekek a szüleik példája alapján, az édesapa és az édesanya mintája szerint tanulja meg, hogyan álljon a házi kedvencekhez. – Öt-hat évesen már bátran be lehet vonni az állattartásba őket, a tíz-tizenkét éveseknek pedig már mutassuk meg az állatgondozás felelősséggel járó oldalát is. Lássák meg, hogy egy állat mellett bizony tervezni kell, előre kell látni bizonyos dolgok következményét – magyarázza.
 
Kulcs az empátia
 
Presztízs MagazinAz állatpszichológus szerint azonban a tartás melletti legfontosabb érv, hogy elképesztő mértékben fejlődik a gyermekek empátiája akkor, ha állatok mellett nőnek fel. Megtanulják, hogyan lehet a másik érzéseire odafigyelni, megtapasztalják, hogy az állat egy adott szituációban mit él át, milyen hatással van rá és saját magára, illetve, hogy erre miként reagálunk. Egy egyszerű példával élve, ha egy kutyát állandóan piszkálunk, akkor az eb egyszerűen elfordul, és arrébb megy. Nem mondja azt, mint a szülő, hogy ne csináld, hanem fogja magát és otthagyja a gyereket. – Az állat a viselkedése segítségével szankcionál egy rossz hozzáállást, ez pedig a kicsiknek is könnyen érthető visszajelzést jelent – teszi hozzá.
Az empátia kérdését azonban érdemes tágabb értelemben, a makrokörnyezet irányából, akár a társadalom egészére vonatkozóan is megvizsgálni, hiszen ez hosszú távon nem csak az állatokról szól. Az empátia fejlődésével a gyerekek jobban oda fognak tudni figyelni társaik érzéseire, illetve az egyes cselekedetükre adott válaszreakciókra is. A felelősségteljes és tudatos állattartás szemléletének meghonosításával generációról generációra, egyre nagyobb mértékben tudnának fejlődni a társas kapcsolatok, a házi kedvencként tartott állatok pedig ezzel párhuzamosan egyre jobb körülmények között, igényeiknek megfelelően élhetnének.
 
Hűséges társak – a kutyákon túl is
 
Presztízs MagazinDr. Sátori Ágnes szerint az, hogy melyik állatból válik hűséges társ, egy barát, aki feltétel nélkül szeret, a kommunikáción múlik. – Azokkal az állatokkal alakítható ki szoros kapcsolat, akik képesek minket egyedileg megkülönböztetni, és számunkra egyértelműen értelmezhető jelzéssel reagálnak a mi közeledésünkre – magyarázza. A hörcsög például a rendkívül jó szaglásának köszönhetően ismer fel bennünket, fültartása, orrmozgása, szeme, figyelme pedig könnyen kódolható, azonosítható reakciók. Az pedig, hogy az aprócska állat kézből etethető, tovább növeli a szeretetfaktort. – Persze egy jó kapcsolat kialakítható akár egy csigával is, hiszen rá tudjuk szoktatni arra, hogyha kézbe vesszük, ne húzza be a szarvait, hanem nyugodtan csúszkáljon a kezünkön. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a kapcsolat közel sem lesz olyan, mint mondjuk egy tengerimalac esetében – húzza alá.
A csigákhoz hasonló a helyzet a rovarokkal is. Egy madagaszkári bütykös csótány a sziszegésével tudja kommunikálni felénk, hogy megijedt, ezt pedig a gyerek könnyedén megtanulja. Egy négy-öt évesnek nehéz elmagyarázni azonban, hogy mikor érzi jól magát az állat azon kívül, hogy nem sziszeg, innentől kezdve pedig számára már közel sem lesz annyira érdekes, hogy abból bármiféle kapcsolat építhető legyen. Tanulni persze nagyon sokat tud belőle, de ez egy egészen más jellegű viszony ember és állat között.
 
Felelős állattartást!
 
Presztízs MagazinA papagájok külön világot jelentenek a szakértő szerint, mert egészen más módon lehet velük komoly kapcsolatot kialakítani. A gyerekek számára azok a fajok lehetnek nagyon érdekesek, melyeknél a „beszéd” is megjelenik, hiszen egyes típusok remekül tudnak hangot utánozni, és akár arra is képesek, hogy adott szavakat megfelelő szituációban használjanak. A fizikai kontaktus azonban többnyire elmarad. Ez az egyik oka annak, hogy Sátori Ágnes nem ajánlja gyerek mellé a madarakat. A másik nyomós érve, hogy madarat úgy tartani, hogy jól érezze magát, nem olyan könnyű, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. – Egy madárnak nem jó élet az, hogy a gyerekek a nappaliban indiánszökellésben ordibálnak mellette, néha meg labdák röpködnek a kalitkája körül – mutat rá.
Hasonlóképpen vélekedik a hörcsögről is, mellyel kapcsolatban fontosnak tartja hangsúlyozni, hogyha a gyerek nappal, amikor az állat aludna, többször felébreszti, macerálja, olyan mértékű stressznek teszi ki, hogy mérhetően rövidebb lesz az élete. – Nagyszerű dolog, hogy a szárazföldi teknősök szelídebbek, nem harapnak, kézből etethetők. Nem csoda, hogy a gyerekek rettentően szeretik őket, de ha korrektül szeretném tartani, akkor nagyon komoly vitaminok, UV-lámpák, speciális talaj szükséges, s az sem mindegy, mekkora méretű terráriumba kerül – mondja arra utalva, hogy mi mindent szükséges átgondolni akkor, ha állattartásra adjuk a fejünket.
Ne vegyük tehát félvállról a kérdést! Beszélgessünk gyakran, hosszan a gyerekkel az állattartásról, álljunk előtte pozitív példaként a gondozás tekintetében, és segítsük őket az egymással való jó kapcsolat kialakításában. Engedjünk egyre nagyobb teret a gyereknek, hogy aztán észrevétlenül is hűséges barátra találjon kedvencében. Legyen az kutya, macska, törpenyúl vagy akár egy bütykös madagaszkári csótány.
 
 
Presztízs MagazinGyerekek kommunikációjának fejlődése az állatok irányába
Az állatok jelzésein túl az sem elhanyagolható szempont, ahogy a kicsik kommunikálnak házi kedvenceikkel, és eltérő életkorban eltérő eszköztárral képesek ezt megvalósítani. Egy kétéves gyerek csak a saját tevékenységét kommunikálja le, és szépen eljátszik az állat mellett, néha megsimogatja. Az óvodások a fizikai kontaktust igényelik elképesztő mértékben, ezért állandóan ölelgetik a kis kedvenceiket.
Amikor iskolába kerülnek, már tudják, hogy amikor a tanító néni beszél hozzájuk, szemkontaktust kell tartaniuk a figyelem jeleként. Ha pedig ezt már elsajátították, a kutyánál és a macskánál is alkalmazni kezdik majd. Ilyenkor az érintések száma elkezd csökkenni: kevesebbet simogatnak, de azt célzottan, dicséretként teszik.
 
 
Presztízs MagazinTerápiák – Vica versa?
Sérült gyermekek terápiájába a kutya és a ló tökéletesen bevonható. A szakember azonban egy viselkedésproblémás gyerek esetében már megfontolná azt, hogy integrálja-e az állatot a terápiába. Úgy véli, ezek a foglalkozások akkor működnek jól, ha az állat és az ember is jó érzi magát. – A terápiák nagy megterhelést jelentenek a kutyáknak, és akkor tudnak jól dolgozni, ha pozitív a tapasztalatuk az emberekkel – mutat rá.
Visszafelé azonban ez nem szabad, hogy működjön. Annak ellenére, hogy tudjuk, vannak olyan kutyák, amelyek félnek a felnőttektől, mert bántalmazták őket, és szorongásukat csökkenti a gyerek közelsége, nem lehet megkockáztatni azt, hogy rosszul mérjük fel az állatok viselkedését, és adott esetben a szorongásuk átlépjen egy olyan határt, ami agresszióba torkollik.
Még nincs értékelve