Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kutyafáját!

Mr. Facebooknak pulija van, de a vizsla a legtrendibb magyar kutyafajta

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2019.01.30. |
kutyafajták, kutyák
Kutyafáját!
Az American Kennel Club már 1884 óta évről évre listázza a legnépszerűbb kutyafajtákat. A legfrissebb rangsorban 190 különböző fajta kapott helyet, mi pedig nemcsak az első tíz helyezettet mutatjuk be, hanem annak is utánajártunk, hogy a tradicionális magyar fajták mennyire közkedveltek.
1. Labrador
Hogy mennyire ragaszkodnak a gazdák egy-egy fajtához, azt jól jelzi, hogy a 134 éve létező rangsor történetében mindössze négy fajta fordult meg az első helyen: a labrador, az uszkár, a beagle és az angol cocker spániel. Közülük is a labrador az abszolút rekorder azzal, hogy idén már zsinórban a 26. éve birtokolja a legnépszerűbb kutyának járó koronát. Ebben szerepet játszik, hogy híresen barátságos és nagy a mozgásigénye, ezért vonzza a kertes házzal rendelkező családokat.
 
Presztízs Magazin2. Német juhász
A német juhász nemcsak az American Kennel Club adatai szerint tartozik a legnépszerűbb kutyafajták közé, hanem a Magyar Állatorvosi Kamara statisztikái szerint is. Sőt Magyarországon belőle tartanak a legtöbbet, hazánkban mintegy 129 ezer német juhászt törzskönyveztek. A fővároson kívül az egész országban mindössze egy olyan megye van, amelyben nem Rex felügyelő rokonai látják el többségében a házőrző szerepét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin3. Golden retriever
A labradorhoz hasonlóan barátságos kutyáról van szó, így nem csoda, hogy a nem ölebre vágyó családi házas lakók egyik kedvenc választása. Mivel okosak, élénk természettel és kiváló idegrendszerrel vannak megáldva, gyerekek mellett is bátran tarthatók. Eredetileg Nagy-Britanniából származnak, sokak szerint a tweed spániel és az újfundlandi keresztezéséből, de 1920 óta önálló kutyafajtaként ismertek.
 
 
 
 
Presztízs Magazin
 
 
 
 
4. Francia buldog
Sokáig ciki volt francia buldogot tartani, a XIX. század végéig Párizs egyszerű embereinek jellemző kutyája volt. A fordulatot az hozta a fajta történetébe, amikor VII. Eduárd brit király vásárolt egyet magának. Onnantól töretlenül kúszik felfelé a francia buldog népszerűségi indexe, főleg azért, mert kicsi, nem hullajtja a szőrét, és keveset kell vele foglalkozni, jól illeszkedik tehát a modern nagyvárosi ember mindennapjaiba. De vigyázat: horkol!
 
 
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin5. Angol buldog
Gyere ide, Winston! Lábhoz, Churchill! Bizony, nem véletlen, hogy az angol buldogok leggyakoribb elnevezése a Winston és a Churchill, ugyanis a második világháború kulcsfigurájának számító angol politikust gyakran jellemzik buldogtermészetűnek, mivel kicsi volt, de erős. A hiedelemmel ellentétben Churchillnek sosem volt angol buldogja, ő a törpe uszkárokért rajongott.
 
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin6. Beagle
Már 1950-ben megjelent egy képregényben az egyik leghíresebb rajzfigura a világon: Snoopy, akit egy beagle-ről mintáztak. Snoopynak a csokis süti volt a kedvenc kajája, és a legtöbb sportban istenáldotta tehetség volt. Nem véletlenül: a beagle rendkívül intelligens kutya. Pozitív megerősítéssel és következetes neveléssel szinte bármire megtanítható. Az egyik legnagyobb erőssége azonban az egyik gyengéje is: túlontúl kedves, emiatt a házőrzést jobb nem rábízni…
 
7. Uszkár
A köznyelvben pudlinak is hívjuk az angol elnevezése alapján (poodle) az uszkárt, akinek jellegzetes ismertetőjele a dús göndör szőrzet. A kutyák primadonnájának is lehet nevezni a fajtát a megjelenése alapján, hiszen a szőrét előírt fazonok szerint nyírják. Ha pedig azt akarjuk, hogy tartós maradjon a formája, majdnem olyan gyakran kell fodrászhoz vinni, ahányszor a gazdi is jár, minimum 6-8 hetente.
 
Presztízs Magazin8. Rottweiler
Ősei az ókori római légiókban harci kutyákként szolgáltak, és a birodalom hódításai során jutottak el a mai Németország területére, ahol a ma is létező Rottweil városka környékén tenyésztették ki a mai formájukat az 1900-as évek elején. Innen az elnevezésük. A félelmetes harci énjüket magukban hordozzák az erős izomzatukban, de alapvetően barátságos és gyermekszerető kutyák. Ugyanakkor mivel a vér nem válik vízzé, határozott irányítás hiányában hajlamosak a domináns viselkedésre.
 
 
 
Presztízs Magazin
 
 
9. Yorkshire terrier
Ha vannak női autók, léteznek női kutyák is. Tipikusan ilyen a yorkshire terrier, ez az apró termetű, hosszú szőrű kutyus, aki elfér egy nagyobb ridikülben, a hajába pedig masnit is lehet kötni. Ugye, megvan a leírt kép? Nos, ha csak Magyarországot vesszük, a negyedik legnépszerűbb kutyáról van szó több mint hatvanezer példánnyal, sőt a yorkshire terrier Budapesten egyenesen a number 1, és beelőzi
 
 
 
 
 
 
10. Német vizsla

Presztízs Magazin

A világ egyik leghíresebb vadászkutyája, tehát a német vizsla szó szerint keményen megdolgozik az ember szeretetéért. Az angolok régebben két kutyával vadásztak: az angol vizsla elterelte a vad figyelmét, hogy a vadásznak legyen ideje felkészülni a lövésre, utána pedig a retriever feladata volt a lelőtt vad felkutatása. A németek erre azt mondták: minek két kutya ehhez? És kitenyésztették a saját, mindent tudó vizslájukat.
 
 
 
 
 
 
 
Mi van a magyar fajtákkal?
 
 
Presztízs Magazin
 
30. Magyar vizsla
Évről évre lépked előre a listán a legnépszerűbb hazai kutyafajta. A magyar vizsla 2016-ban a 32., 2017-ben a 31., idén pedig a 30. helyen rangsorolják. Ősei már a honfoglaló magyarok mellett feltűntek, akik szenvedélyes vadászok voltak, és ehhez a kutyáikat is befogták. A török hódoltság idején jelent meg hazánkban a sloughi, aki kereszteződött az itt élő vadászkutyákkal, így jött létre a magyar vizsla alaptípusa.
 
 
 
 
Presztízs Magazin142. Puli
A világ egyik leggazdagabb emberének, a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnek is pulija van, akit a kinézete alapján rasztakutyának is neveznek. Eredeti funkciója szerint terelőkutya, külseje azért fejlődött ilyenre, hogy ellenálló legyen a zord időjárási körülményeknek. Az egyetlen megye, ahol nem a német juhászkutya a legnépszerűbb hazánkban, az Csongrád, a pulik birodalma.
 
 
 
 
Presztízs Magazin157. Kuvasz
Az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe. Kosztolányi Dezső odáig volt a fajtáért, neki is volt saját kuvasza, akiről még verset is írt Hattyú kutyám címmel. Ebből kiderül, hogy Hattyúnak hívta, ami egészen érzékletes hasonlat a külsejére: hófehér, nemességet sugároz éppúgy, mint egy hattyú.
 
 
 
 
 
 
 
Presztízs Magazin163. Komondor
A mai formájában a magyar kutyafajták közül a komondort tenyésztették ki a legrégebben. Ő is pásztorkutya, nyelvemlékeinkben már 1454-ben felbukkant a neve. Szőrzete a puliéhoz hasonló, amelynek a kialakulásában valószínűleg szerepe volt az ázsiai puszták szélsőséges éghajlatának. Vastag és erős bundája nyáron megóvta a tűző napsugaraktól, télen a metsző hidegtől. Ebből következik, hogy vélhetően a komondor is a honfoglaló magyarokkal került hazánkba.
 
Még nincs értékelve