Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mi történne, ha leállna a GPS?

Összeállította: B.P. | Pexels | 2020.04.07. |
GPS
Mi történne, ha leállna a GPS?
Bizony, az komoly problémát okozna: a globális helymeghatározó rendszer mára olyannyira részévé vált az életünknek, akár az internet és egyéb más okos dolgok. Megbízunk navigációs készülékeinkben, hiszen ezek megakadályozzák, hogy eltévedjünk. Ha mégis leállna a rendszer, az nagy kudarcot jelentene: az utakon óriási torlódásokat, a járművek haladásának lassulását, hiszen vezetőik megállnának hagyományos térképeket nézegetni (már ha van nekik).
A vonatokon sem működnének a kijelzők, az utasok találgathatnák, merre is járnak. A sürgősségi szolgálatok számára egyenesen katasztrófaközeli helyzet lenne: az üzemeltetők nem tudnák megtalálni a hívókat a telefonjelükből, beazonosítani a legközelebbi mentőt vagy rendőrautót. Még a kikötőkben is szükségük van GPS-re a konténerdaruknak a hajók kirakodásához. Emellett boltokat, gyárakat, a mezőgazdaságot, az építőipart, a halászatot, a földmérést mind-mind érzékenyen érintené ma már a GPS hiánya. Globálisan!
A GPS 24 műholdból áll, amelyek mindegyike óriási pontossággal szinkronizált órákat hordoz. Amikor az okostelefon GPS-szel keresi az adott helyet, akkor jeleket fog e műholdakról, és számításokat végez a jel küldésének ideje és a műholdas hely alapján.
Ha a GPS meghibásodna, vajon mennyi ideig és mennyire megbízhatóan tartanának ki a biztonsági rendszerek? A válasz nem túl megnyugtató: úgy tűnik, senki sem tudja. Nem csoda, hogy a GPS-t néha „láthatatlan segédprogramnak” is nevezik. Amíg működik, használjuk ki!
Még nincs értékelve