Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A szomszéd nője mindig zöldebb?

Salat Vince | Profimédia-Red Dot | 2019.03.25. |
A szomszéd nője mindig zöldebb?
Gustafson (Jack Lemmon) és Goldman (Walter Matthau) vetélkedése a facér Ariel (Ann-Margret) kegyeiért a fasorban sincs az örökös civilizációs hercehurcához képest, amit mi férfiak képesek vagyunk művelni széles e világon, csak hogy bizonyítsuk: az ember társas lény, az irányítás pedig a kezünkben van. Tényleg, mennyire társas? Mégis hányra van szükség Ádám oldalbordáiból, hogy végül kilegyen az összes…. kerekünk? És vajon tényleg mi választunk? Mit szólnak ehhez a nők?
Poligám győzelem – monogám uralom
 
Rekviem a monogámiáért – így is kezdhetnénk ezt a részt, hiszen saját békaperspektívánkból úgy tűnhet, a monogámia a „normális” út, miközben persze sóváran figyeljük távolabbi kultúrák férfinépének poligám dőzsölését. Hogy is van ez? A biológia nem mindenütt ugyanazokat a házi feladatokat szabta nőkre és férfiakra? Dehogynem. A vadászösztön a tesztoszteron nyitánya a nővel való kapcsolat megzenésítéséhez, ám a műfajt a kor és a kultúra határozza meg. 
A monogámia mítoszát a nyugati kultúra teremtette meg, és ugyancsak mi romboljuk le. Semmi garancia arra, hogy az ember eredendően monogám lett volna, hacsak nem Ádám szorult helyzetére gondolunk. Könnyű hűségesnek maradni egyetlen nőhöz, amikor emberből is ő az egyedüli a környéken – nem igaz? Ráadásul evolúciós szempontból sem áll meg az egynejűség elsőbbsége, hiszen az emberhez legközelebb álló majomfajtáknál (csimpánz, bonobo majmok) a párzási időszakban a hímek versengenek a nőstények kegyeiért, majd a nőstények többükkel is elhálják „szerelmüket”.
 
Presztízs MagazinA szex az oka mindennek
 
A biológiát nem lehet becsapni még olyan szakállas trükkökkel sem, mint az örök hűség, a holtomiglan-holtodiglan, az ásó-kapa-nagyharang. Ha jól körülnézünk, világosan látszik, hogy a poligámia (annak mindkét formája: a poligínia és a poliandria egyaránt) bőven győzedelmeskedett az eltökélten monogám kultúrák fölött is. Mi európaiak például elegánsan, amolyan „soros kapcsolással” játsszuk ki a monogámia monopóliumát: elválunk, újraházasodunk, de legfőképpen szeretőket tartunk. Úgy tűnik, a tiltott gyümölcs mindig édesebb – így tartjuk életben egészséges vadászösztönünket. 
„Én több lyukat tömtem be ebben a városban, mint az összes fogorvos együttvéve” – Gustafson hencegése némileg kiborítja Büdösbunkót, hiszen mit tudhat egy ilyen Pöcs a nőkről. Na, persze később, az életnek egy másik gyöngédebb pillanatában maga a Dzsungelnyuszi mutatja meg a Fakofferesnek a sikeres horgászat alapjait. Mennyire „ősi” képlet a monogámia? Nem ez a kérdés, hanem hogy miről szól. Frappáns válaszunkat maga az élet adja: ugyanarról, mint a poligámia. A hűségről. Vegyük észre ugyanis, hogy mindkét kapcsolati forma a promiszkuitás kizárásán alapszik. A többnejűséget élvező kultúrákban is ugyanúgy a szexuális lojalitás, azaz kizárólagosság a lényeg, mint a kétszemélyes monogám kapcsolatokban.
 
Kell ez a szerelem?
 
„Mondd, jó ott fenn, a felhők között?” – kérdezi Max Goldman Arieltől, miközben Maria Ragetti éttermébe igyekeznek előkeríteni a kicsapongással gyanúsított Gustafsont. A szerelem csak összekuszálja a dolgokat, így talán nem meglepő, hogy a párválasztásnak eredendően semmi köze az érzelmekhez. Még a vallási gyökerű monogám kultúrákban is elsősorban családok gazdasági közösségét jelentette a házasság: a zsidó kultúrában például a levirátus intézménye úgy biztosította az elhunyt fivér családjának további védelmét, hogy a fiútestvér elvette megözvegyült sógornőjét. Ez a többférjűség egyik változata.
1-2 év, és elszáll a rózsaszín mámor, amely a vonzalomért és a kezdeti hűségért felelős, tehát fiziológiai értelemben „kiszeretünk” a másikból. Aztán az „új tehén” filozófia (A csábítás elmélete, 2001) szerint friss hódítás következik. Csoda tehát, hogy a mai értelemben vett monogámia csupán 3000 éves, miközben az emberiség történelmének feltárt időkerete mintegy 7000 esztendő? Nem beszélve a többi százezres nagyságrendű évfolyamról. Ilyen kontextusban bátran mondhatjuk, hogy a monogámia inkább fiatal „találmány”.
 
Presztízs MagazinA feleségek száma nem a boldogság mértékegysége
 
A muzulmán világban státusjelzőnek számít a feleségek száma: ahány asszonyt megengedhet magának, annyira számít tehetősnek a férfi – a Korán által szabott határokon belül. Maximum négy nőt vehetnek el, és minden feleségnek ugyanazokat a feltételeket kell biztosítaniuk. Egyfelől tehát vagyon kérdése a többnejűség, másfelől viszont az asszony társadalmi és anyagi körülményeit a férj határozza meg. A boldogság kulcsa tehát nem a személyes vonzalom, hanem a feleségek által megteremtett családi légkör: ha a nők között kiegyensúlyozott a kapcsolat, a férj számára földi paradicsom a házasság. Elég azonban egy kis cselszövés, és a „háremúr” könnyen alulmarad nejeivel szemben.
Másik nézőpontból is kihívás a poligínia: mohamedánként egy bizonyos társadalmi rang megkívánja a több asszonnyal való házasságot. Persze, nem biztos, hogy az élet ettől már fenékig tejföl, a férfiúi kötelezettségek egyike ugyanis a váltott éjszakázás, vagyis be kell tartani a sorban hálás szabályát. Klasszikus poligám társadalmakat találunk Egyiptomban, Marokkóban, Eritreában, Dél-Afrikában és Malajziában. Az első feleség szava a döntő a további asszonyok befogadásában Irán és Líbia területén. Megtűrt poligámiáról beszélhetünk Burmában és Csecsenföldön, ahol hivatalosan nem lehetséges a többnejűség, ám nincs hatósági szankciója.
 
Hormonok, mormonok és a sárga irigység
 
Egy kis matek következik: egy mormon férfi hány feleség? Minimum három, de lehet 25 is, ha bírja szuflával. Az 1800-as évek elején a Joseph Smith Jr. által alapított mormon vallás számunkra irigylésre méltó „tanítása” volt, hogy csakis három feleséggel lehet isteni babérokat nyerni a mennyek országában. Felső határ nincs – akkor hogy lehet, hogy nem mormonosodtunk el még mindig? Egyrészt azért, mert 1890-ben isteni sugallatra maga a mormon egyházfő, Wilford Woodruff tiltotta be a többnejűséget, másrészt mert természetesen az amerikai törvények is büntetik.
 
Presztízs MagazinHány kukaccal lehet kifogni egy halat?
 
„Sok hal úszik a vízben kukacra vadászva, de az én kukacomat nem foghatja ki, csak a maga halacskája” – hogy ismét egy klasszikust idézzünk Max Goldmantól! Csakhogy a halacskának is van ám egy-két szava az egész horgászmeséhez. Először is a nők mindent megtesznek, hogy jó géneket örökítsenek tovább, aztán mindenre képesek a gyerekek biztonsága és jövője érdekében. A szerelem ehhez képest csak halvány lábjegyzet, ami nélkül sokszor sikeresebb a házasság és a párkapcsolat. Most akkor ki a racionálisabb? 
Amit a nők a monogámiában szeretnek, az főként a biztonságról szól. Csak ne ámítsuk magunkat, a nők számára sem tömény mámor ugyanazt a horkolást hallgatni egy életen át. Valószínű, ezért vált fontossá az érzelmi alapú választás: valahogy elviselhetővé kell tenni a kizárólagosságból fakadó „előnyöket”. 
 
Ugyanaz pepitában: egy szoknya, több nadrág
 
Speciális esete a nőuralomnak a poliandria, azaz a többférjűség, amelynek oka ugyancsak távol áll az élvezetek halmozásától. Jellemzően kis létszámú kulturális közösségekben fordul elő, és leginkább a túlélést szolgálja. Napjainkban főként Indiában, Tibetben és Nepálban találunk példát erre a családmodellre, amelynek egyik célja, hogy a vagyont ne kelljen többfelé osztani. 
A Himalája eldugott falvaiban, ahol még él a többférjűség kultúrája, szokás szerint az idősebb fiútestvér feleségét veszi nőül a fiatalabbik fivér is, hogy aztán a bátyja távollétében társa és védelmezője legyen. Egy nőnek akár 3-4 férje is lehet a testvérek számától függően. Természetesen nem a lány választ, hanem a fiú családja dönti el, hogy kiházasítja-e idősebb fiúgyermekét, ami egyben felhívás keringőre a többi fiútestvér számára is. Az ifjabbaknak nem kötelező ugyan elfogadniuk a már „kipróbált” feleséget, de többségük számára ez a legészszerűbb megoldás. Ezeken a vidékeken ugyanis a megélhetés szűkössége miatt a közös feleséggel a család elkerüli a túlszaporulatot. A kocka itt megfordul: a poliandriában élő nőnek ugyanúgy éjszakánként kell váltania ágyasait, hogy férjei között fenntartsa az egyensúlyt.
 
Még zöldebb a szomszéd férfi
 
Legalábbis a kínai Mosuo törzs nőtagjai számára, akik szabadon választanak maguknak szeretőt, nem mennek férjhez, és gyermekeiket önállóan nevelik fel, saját családjukban. A délnyugat-Kínában található Lugu-tónál élő mintegy 40 000 fős Mosuo közösség a Nők királyságaként híresült el, és érthető okokból mára a szexturizmus célpontjává vált. Ugye, megmondtam, hogy a szex az oka mindennek?
 
Még nincs értékelve