Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az álláshirdetések ideje lejárt

Diákoktól nyugdíjasokig mindenkire szükség van a munkaerőhiány miatt

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2018.05.13. |
munkaerőpiac
Az álláshirdetések ideje lejárt
A munka mindannyiunk életét meghatározza, ezért munkaerőpiaci cikksorozatot indítottunk, amelyben több szempontból dolgozzuk fel a témákat. Szakértő megszólaltatásával igyekszünk segíteni a munkaerőre vágyó cégeknek és a munkára váró álláskeresőknek egyaránt. A második részben sorra vettük az előnyeit és hátrányait annak a munkaerőpiaci eszköztárnak, amellyel a cégek kezelhetik a munkaerőhiányt.
A kulcs: a külsős toborzó partner
 
– Csak tippelni lehet, de úgy gondolom, 100-200 ezerre tehető az a minőségi álláskeresői szám, amennyit könnyedén fel tudna szívni a hazai munkaerőpiac – árulta el cikksorozatunk első részében Papp Róbert toborzási specialista, megerősítve a hazai munkaerőhiányról szóló híreket. Hiába van ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nagyjából 270 ezer regisztrált álláskereső hazánkban, jelentős részük szakképzetlen, és nem hajlandó költözni a munkalehetőség érdekében, tehát a cégek számára a „használhatatlan” kategóriába esik. Ezért is lehet komoly szerepe a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő felkutatásában egy harmadik félnek. Egyre több cég bízza külsős toborzó partnerre a munkaerő-vadászatot. Sorra vettük az így szóba jöhető eszköztár előnyeit és hátrányait.
 
Munkaerő-közvetítés: a csábítás művészete
 
Presztízs MagazinTalán a legklasszikusabb formája a munkaerő harmadik fél általi felkutatásának a munkaerő-közvetítés. Ennek során egy cég, amelynek szüksége van – a példa kedvéért – egy programozóra, megállapodik a közvetítő partnerrel, hogy neki ilyen és ilyen tudással, tapasztalattal rendelkező szakemberre van szüksége, kutassa fel.         – Ezzel természetesen maga a cég is próbálkozhat, ami a legtöbb esetben az álláshirdetés feladását jelenti. Csakhogy, talán drasztikus lesz, amit mondok, az álláshirdetések ideje lejárt – fogalmazott érdeklődésünkre toborzási szakértőként Papp Róbert. – A közvetítő cégek is használnak álláshirdetéseket, amelyekre biztosan jelentkezik is szakterülettől függően húsz, harminc vagy akár száz pályázó. Azonban minimális lesz köztük a tényleg alkalmas szakember, ezért a közvetítő cégek más taktikát is alkalmaznak. Sokkal hatékonyabb, hogy nem várnak jelentkezőkre, hanem direkt módon ők keresik meg adatbázisukból a szakmailag tényleg megfelelő embereket az álláslehetőséggel. – Tehát nem a munkaerőpiacon, szabadon lévő, állásnélküli táborból válogatnak, hanem olyan szakembereket céloznak meg, akik talán nem is keresnek éppen új munkahelyet. Viszont egy jobb ajánlat lehetőségét senki sem hessegeti el… – Ehhez persze kell egy folyamatosan frissülő, minőségi adatbázis, amelyet egy komoly munkaerő-közvetítő cég kiépít magának, hiszen ez az igazi kincse. Ezzel a módszerrel szinte biztosan találni jó szakembert, a hátránya viszont, hogy a minőséget meg kell fizetni. Csak ténylegesen jobb ajánlattal lehet elcsábítani meglévő munkahelyéről az értékes dolgozót – szögezi le Papp Róbert. A munkaerő-közvetítés tehát elsősorban a kvalifikált feladatkörök esetében lehet kifizetődő megoldás, amikor a minőség a legfontosabb szempont.
 
Munkaerő-kölcsönzés: áfacsalások kivédve
 
Presztízs MagazinA munkaerő-kölcsönzés tipikusan nagyobb létszámú munkaerő alkalmazása esetén bevett megoldás. Például üzemekben, gyárakban használják, ahová sok esetben több tíz vagy akár száz főt keresnek betanított munkára. Ebben a rendszerben a dolgozó a kölcsönző cég alkalmazottja, onnan kapja a fizetését, ott van munkaszerződése is. A munkát ugyanakkor a kölcsönbevevő cégnél, az ottani útmutatás alapján látja el. Kicsit olyan ez, mint az autókölcsönzés: az autó nem a mienk, de amíg fizetünk érte, használhatjuk. – A munkaerő-kölcsönzés nagy előnye a rugalmassága – árulja el Papp Róbert. – Ha rendesen felveszünk egy alkalmazottat, őt fizetnünk kell akkor is, amikor kevesebb a munka, ellenben a kölcsönzés során csak akkor vesszük igénybe a munkaerőt, ha tényleg szükség van rá. A másik előnye, hogy a kölcsönző cégek rendelkeznek akkora bázisú előszűrt munkaerővel, hogy akár egy-két hét alatt is csatasorba tudnak állítani nagyobb létszámot. Ráadásul ez a szó szoros értelmében egy szolgáltatás: fizetünk érte, megkapjuk, amit akartunk, és nincs vele több dolgunk. A munkavállalók adóhatóságnál való bejelentése, az adminisztratív terhek, de sokszor még a munkavédelmi oktatás is a kölcsönző cég feladata – mondja el szakértőnk.
Vannak persze árnyoldalai is a munkaerő-kölcsönzésnek, 2014-ben nagy áfacsalási botrány rázta meg az iparágat. A kormány tájékoztatása szerint 30–35 milliárd forintos visszaélések voltak. – Így az építőipar mintájára bevezették a fordított áfa alkalmazását ebben a tevékenységi körben is, ami stratégiai lépés volt a csalások ellen, mert ebben a rendszerben a kölcsönzők már nem gazdálkodhatnak és élhetnek vissza az áfával – magyarázta a toborzási specialista.
 
Diákmunka: rugalmas és költséghatékony
 
Presztízs MagazinHírből biztosan, de saját tapasztalatból is sokan ismerhetik a diákmunkát, hiszen a középiskolás vagy egyetemi évek alatt belekóstolhattak a munka világába, még viszonylag nagyobb tét nélkül. A diákmunka sok cég számára megoldást jelent, hiszen a munkaerő-kölcsönzéshez hasonlóan rugalmas foglalkoztatási forma, akár egyik napról a másikra is lehet növelni, illetve csökkenteni a munkaerőigényt az iskolaszövetkezeteknél. Másrészt költséghatékony. – Az iskolaszövetkezetekre különleges jogszabályok vonatkoznak, járulékmentes a foglalkoztatás, azaz diákok mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót fizetnek. Kizárólag a ledolgozott órák vagy a teljesített mennyiség után fizet a megrendelő cég, amely ezt ráadásul teljes mértékben elszámolhatja költségként. Így hozzávetőleg húsz százalékos megtakarítás érhető el a diákokkal a saját munkavállaló foglalkoztatásához képest – adott támpontot Papp Róbert.
 
 
Presztízs MagazinA nyári sláger
Nyáron a szabadságolások miatt a legtöbb cégnél kapóra jön az ilyenkor elérhető sok diákmunkás, ám ami egyik oldalról előny, a másikról hátrány: a diákokra leginkább a nyári szünidőben lehet alapozni. – A tizennyolc év alattiak körülbelül háromszor-négyszer annyian jelentkeznek munkára június végétől július közepéig, mint összesen egész évben, de az egyetemisták között is nagyjából megduplázódik a dolgozni akarók száma ilyenkor – osztotta meg velünk Papp úr, aki szerint jellemzően a mezőgazdaság, feldolgozóipar, fürdőhelyek, turizmus-vendéglátás területén van nagy igény a diákmunkára a cégek részéről, de egyre inkább felfutnak a gyakornoki programok is. Ezek során a diákok nem betanított munkát végeznek, hanem azon a területen szerezhetnek értékes tapasztalatot, amit amúgy is tanulnak az iskolában.
 
Nyugdíjas-szövetkezet: olcsó, de strapabíró is?
 
A legfrissebb foglalkoztatási formát a nyugdíjas-szövetkezetek adják, hiszen 2017. július elsején lépett hatályba az a törvény, amely alapján megkezdhették működésüket. Ezzel egyfajta választ kívánt adni a kormány a munkaerőhiányra, hiszen megkönnyítette az öregségi nyugdíjban részesülők részleges visszatérését a munkaerőpiacra.
Presztízs Magazin– A nyugdíjas-szövetkezetek megalkotásához az iskolaszövetkezetek jelentették a mintát, a rajtuk keresztül végzett munkát ugyanúgy 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli, mint a diákok esetében. Hagyományos munkavállalás esetén az együttes adó és járulékteher ettől jóval magasabb, 33,5 százalék – tett összehasonlítást Papp Róbert. A módszer is ugyanaz, mint a diákok esetében, ugyanolyan rugalmasan lehet nyugdíjas munkavállalókat alkalmazni, a megrendelt létszámot akár egyik napról a másikra növelve vagy csökkentve. – A nyugdíjasoknak azért jó ez, mert az így megkeresett fizetésük mellett a nyugdíjukat is teljes egészében megtarthatják. A cégek pedig a szakemberhiányra is tudnak reagálni ezzel, hiszen a nyugdíjas munkavállalókkal egy rendkívül megbízható és jelentős tapasztalattal rendelkező réteg került vissza a munkaerőpiacra. Gondoljunk csak arra, hogy manapság milyen nehéz jó hegesztőt találni, de a szövetkezeten keresztül egy, már bizonyított hegesztő gond nélkül visszatérhet rugalmas formában a munkához – tudtuk meg szakértőnktől, aki azért arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjas munkavállalók terhelhetőségére muszáj tekintettel lenni a cégeknek, és a velük szemben támasztott elvárásokat a fizikai állapotukhoz kell igazítani.
Még nincs értékelve