Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem sokat tudunk a kondenzációs kazán kiépítéséről

Kutatás a kazáncsere rendelettel kapcsolatos ismeretekről

Presztízs-információ | archív | 2015.11.24. |
Nem sokat tudunk a kondenzációs kazán kiépítéséről
A magyarok nagy többsége tisztában van vele, hogy a kondenzációs kazánnal olcsóbban fűthet, és a szén-monoxid-mérgezés esélyét is jelentősen csökkentheti. A beépítéshez szükséges extra átalakításokról azonban már jóval kevesebben tudnak, és bár szívesen ruháznának be az olcsóbb fűtést biztosító készülékbe, önerőből ezt kevesen tehetik meg – derült ki egy felmérésből, melyet a szeptember 17-én hosszabb türelmi időt kijelölő kazáncsere-rendelet kapcsán készítettek.
Idővel megtérül
 
A megkérdezettek kétharmada hallott már a szeptember elsején életbe lépett kazáncsere-rendeletről, mely szerint jövő július az utolsó határidő, ameddig még a lakossági felhasználók hagyományos kéményes vagy turbós készülékre cserélhetik meglévő gázkazánjukat. Jelenlegi állás szerint 2016. július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánra adnak majd ki használatbavételi engedélyt, melynek beépítéssel együtt számított költsége a fél millió forintot is elérheti.
„A beruházás persze idővel megtérül, hiszen aki hagyományos kéményes kazánról kondenzációs készülékre vált, az a megfelelő beállítások mellett akár 30%-kal csökkentheti fűtési költségét” – magyarázta Patonai Roland, az egyik forgalmazó cég tulajdonosa. Bár a felmérésben részt vevők 94%-a hajlandó lenne egy drágább készüléket venni, ha azzal hosszú távon csökkenteni tudná fűtési költségeit, mégis csupán egyharmaduk mondta azt, hogy képes lenne ezt önerejéből kifizetni. Több mint 60%-uk csak támogatás igénybevétele mellett váltana egy drágább kazánra. Jövő júliustól viszont már nekik sem lesz más választásuk.
 
Presztízs MagazinBélelt kémény, savazott csatorna
 
Jelenleg Magyarországon az öt százalékot sem éri el a kondenzációs gázkazánok aránya, míg Hollandiában szinte már csak ilyen készülékek üzemelnek. A felmérésben résztvevők közül a gázkazánnal fűtők 84%-a válaszolta azt, hogy még mindig hagyományos kéményes vagy turbós gázkészüléket használ – nagyjából kétmillió ilyen berendezés üzemel hazánkban –, nekik az elkövetkező szezon az utolsó lehetőség, hogy komolyabb átalakítások nélkül lecserélhessék meglévő meghibásodott készüléküket. Ráadásul a megkérdezettek körében a hagyományos vagy turbós készüléket használók több mint fele tíz évnél régebbi kazánnal fűt, melyek esetében már jelentős a meghibásodás kockázata is.
A válaszadók fele nincs tisztában azzal, hogy a kondenzációs készülék beépítése a kazán árán kívül további költségekkel jár, mivel a kémény átalakítására is szükség van! „Ezenfelül a savas kondenzvizet is el kell vezetni, ami a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gondot az egyébként lúgos csatornában. Az ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolására hoztuk létre a Kazáncsere Kisokos nevű, online letölthető kézikönyvünket, melyből a rendeletről, a kondenzációs kazán előnyeiről, valamint a beépítéséhez kapcsolódó tudnivalókról is tájékozódhatnak a kazánvásárlás előtt állók” – magyarázta az egyik webáruház tulajdonosa. 
 
Presztízs MagazinKire nem vonatkozik a rendelet?
 
A rendelet alól kivételt képeznek a 400 kW feletti teljesítményű, hőközponti fűtéssel rendelkező társasházi lakásokban található központi kazánok. „Ez nagyjából 140 ezer lakóházat érint hazánkban, valamint kivételek még a 30 kW alatti B1 típusú kombi- és a 10 kW alatti B1 típusú fűtőberendezések is” – tette hozzá Patonai Roland. Várhatóan az EU 2018-ra tervezett, károsanyag-kibocsátást szabályzó rendelete viszont már érinteni fogja a 400 kW feletti teljesítménnyel működő berendezéseket is.
 
Még nincs értékelve