Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Amikor beindul a Motör

Jöhet eső, árvíz, a Hegyalja Fesztivált nem lehet elmosni!

Balogh Renáta | Hegyalja Sajtó | 2010.08.01. |
Amikor beindul a Motör
Idén júliusban rendezték meg a 11. Hegyalja Fesztivált, amelynek négy napját tíz színpadon, kétszáz fellépő tette felejthetetlenné. A rendezvényre közel nyolcvanezer látogató „zarándokolt el”, hogy magába szívja a hamisítatlan tokaji miliőt. Az idei „Hegyalja” bőségesen adott okot izgalomra, hiszen az árvíz teljesen elöntötte a fesztivál területét, így kérdéses volt, a szervezőknek sikerül-e mindent helyreállítaniuk a nyitónapra. A kitartó munkának és a tokaji közösség összefogásának köszönhetően három hét alatt megbirkóztak a víz pusztításával. A szervezők nem voltak hálátlanok, örökös Hegyalja Fesztivál-tagsággal nyilvánítottak köszönetet a rengeteg segítségért, amit a helyiek nyújtottak a kemény időkben. Amikor a vezetőség azt hitte, már túljutottak a problémákon, kedden, a fesztivál kezdése előtti napon, rekordmennyiségű eső hullott a területre. A megpróbáltatások után a hegyaljások higgadtan kezelték az eseményeket. Bukovinszky Béla fesztiválszervező megnyugtatásképpen így fogalmazott: „csapataink harcban állnak”. S tényleg így volt, láthatóan mindent megtettek azért, hogy orvosolják a problémát. Ennek köszönhetően a sártenger helyett csak a zenére kellett fókuszálnunk a négy nap alatt.
Szerdán, a nagyszínpadon – új nevén Hegyszínpadon – a hazai kedvencek (Beatrice, Kowalsky meg a Vega, Tátrai Band, Tankcsapda) tették tiszteletüket. Ez volt az egyetlen nap, amikor a fő attrakció nem egy külföldi zenekar volt, de szemmel láthatóan ez senkit nem zavart. A Tisza-parti fesztivál kihagyhatatlan elemei a Tankcsapda-klasszikusok. A számok szövegben és hangulatban is tükrözik a fesztiválozók érzéseit, így nagyon könnyű a dalokkal azonosulni, főleg egy-két fröccs elfogyasztása után.
 
Presztízs Magazin
Forró nyári este
A Tisza parton a nő azt kereste
Hol van a sátra, úgy emlékszik
Hogy valahova hátra verte fel
Én mondom neki, ha félne
Éjjel egyedül maradni, elférne
Itt, van elég hálózsák
Az enyémben a buli pont most kezdődik el
/Tankcsapda: Üljenek a fiúk ölébe a lányok/
 
A Tcs koncert után az angol Herbaliser bulijára siettem, vagyis inkább „merültem”. A két színpad közötti úton a sötétben nem vettem észre, hogy egy hatalmas sártócsa rejtőzik előttem, így egy nagy lendülettel bokáig beleragadtam, de annyira, hogy ki kellett húzni belőle. Egy kisebb hiszti-roham után sikerült nagyjából lemosni magamról a sarat, és az volt a nagy szerencsém, hogy rutinos fesztiválozóként vittem egy pótcipőt. Amikor a kalandomat a barátaimnak elmeséltem, annyira jót derültek rajta, hogy a számomra tragédiaként megélt történet átváltozott tragikomikummá.
A csütörtöki nap is rendkívül jó produkciókat tartogatott! Az izzasztó meleg ellenére már a kora délutáni koncertek is teltházzal dübörögtek. A Subscribe őrületes, energiabomba-koncertje még az anti-metálosoknak is tetszett, a Groove Armada pedig ismét bebizonyította, méltán szereti őket a magyar közönség.
Na de a péntek volt csak az igazi nagy durranás! Soha nem látott tömeg
Presztízs Magazin
gyűlt össze a „Hegyalján”, hogy a legendás Motörhead-del ünnepelje a zenekar 35. születésnapját. A reggeli órákban még nem is számítottunk arra, hogy ezen a várva várt napon egy brutális baleset fogja beárnyékolni hangulatunkat: a koradélutáni órákban egy 21 éves srác kizuhant a katapult gépből. A körülmények mai napig tisztázatlanok, de hála Istennek, a szervezők azonnal intézkedtek, és az orvosoknak köszönhetően sikerült megmenteni a fiú életét. A szörnyű eset minden fesztiválozót demoralizált, hiszen abban a percben mi is ülhettünk volna a szerkezetben… Bánatunk enyhítésére megérkezett a legjobb gyógyír a brit Motörhead legénységének személyében. Végelláthatatlan tömeg, füst, fotósok hada, vakuk villanása jelezte, a banda pár percen belül kőkemény rock’n’roll-t mér ránk. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek ez volt a harmadik Motörhead koncertjük. A tokaji bulit is ugyanolyan felejthetetlen élményként éltem meg, mint a hét
Presztízs Magazin
évvel ezelőttit, vitán felüli, a zenekarnál megállt az idő kereke. Olyan lelkesen és dögösen játszanak, mint a kezdetekben. A mikrofonállvány a szokásos módon felfelé néz, hogy Lemmy a maga jellegzetes módján nyomhassa a számokat. A rocklegenda harminc éve nyitómondatként, érces hangján minden egyes koncerten azt üvölti: „We Are Motörhead. We Play Rock’ N’ Roll!” (A Motörhead vagyunk, és rock n rollt játszunk.)
Amikor elhangzott ez a sor, jól tudtuk, a három zenész (Phil Campbell, Mikkey Dee és Lemmy Kilmister) ma este újra megmutatja nekünk, milyen is az a mocskos rock’n’roll. Szimplán besétáltak a színpadra, minden extra körítést hátrahagyva, és beindult a Motör. Jobbnál jobb rock-himnuszokkal örvendeztették meg a nagyérdeműt, a számok dinamikája, frissessége mit sem kopott az évtizedek alatt. Külön kiemelném a dobost, Mikkey Dee-t, aki úgy püfölte a bőröket, mintha az élete függött volna tőle, miközben dobverői és haja egyszerre repkedtek a levegőben. A bulit az öregfiúk stílusosan a legnagyobb slágerekkel zárták, az Overkill-el és Ace Of Spades-el, természetesen ekkor tört ki a legnagyobb tombolás.
Tagadhatatlan, élőben más volt hallani a bandát, mint az
Presztízs Magazin
mp3-lejátszómon, és az is tuti, hogy Lemmy nem öregszik (az alkohol rendkívül jól tartósít). Nem tudni, hogyan csinálja, és az is nagy talány, hogy ezzel az életmóddal egyáltalán hogy lehet még életben. Az „orvosi csodát” a találgatások egyáltalán nem érdeklik, jobban fest, mint valaha, s a nők is ugyanúgy rajonganak érte. A legfontosabb azonban, hogy töretlen energiával nyomja a showbizniszt. Nem hinném, hogy fiatalságának titka egy csodakrém lenne, sokkal inkább arra tippelnék: a rock fiatalít!
Köszönjük a „Hegyaljának” az élményt, a koncerteket, a Tisza-partot és a tokaji borokat!
Még nincs értékelve