Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csángó Fesztivál öt napon át Jászberényben

forrás: mti | 2012.07.28. |
Csángó Fesztivál öt napon át Jászberényben
Egymást váltó népzenei koncertek és folklórműsorok, zenés-táncos felvonulás, valamint népművészeti vásár forgataga kínál kellemes időtöltést augusztus 8. és 12. között a Csángó fesztiválon, amelynek Jászberény immár 22. alkalommal lesz a házigazdája.

 Az öt nap alatt mintegy ötven program, hétszáz közreműködő, húsz zenekar, tíz helyi együttes és húsz hagyományőrző csapat várja a Jászság központjában az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot iraki, ciprusi, mexikói és szerb együttes vendégjátéka színesíti - közölte Láng D. István, a rendezvény sajtófelelőse.
    A szerdai nyitónap A Jászsági bíró udvarában című műsorral indul, amely a jászsági táncokból és a térségben kialakult hagyományokból ad ízelítőt. A leglátványosabbnak várhatóan a gálaműsorok ígérkeznek: közülük az első, az augusztus 9-i különlegessége a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Jászság Népi Együttes közös nagyszabású koncertje. A város szabadtéri színpadán a produkcióban a fellépők reményei szerint a népzene "magába szívja" a rockzene sodró erejét, megtartva saját autentikus értékeit.
    A pénteki gálaműsorban a szászcsávási zenekar ad koncertet, közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint több külföldi tánccsoport. A szombati gálán erdélyi hagyományőrzők kapnak főszerepet, míg a vasárnapi program a búcsúzás jegyében telik.
    A szűk egy hét alatt a közönség elé lép a Fanfara Komplexa, Berka és a Szeres zenekar, az Illangó énekegyüttes, ŐsKestar Balkán Band, a Zagyva Banda és a Parno Graszt. A fesztiválon megtalálható az ízek utcája, a pálinka- és bormustra, valamint megtekinthet a közönség viselet-bemutatókat is.
    A Csángó Fesztivál érdekessége, hogy augusztus 11-én szombaton délelőtt megtartják a VI. Magyar-magyar konferenciát, amelyen ezúttal a kisebbségi megmaradásról, a továbbélés határainkon belüli és túli lehetőségeiről esik szó. A Csángó Fesztivált, amely mára nem csupán a csángó magyarok, hanem a hazai hagyományőrzés egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát, a Folklór Kulturális Közalapítvány és Jászság Népi Együttes rendezi.

Még nincs értékelve