Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Enciklopédikus palota - Kihirdették a 2013-as Velencei Biennále mottóját

forrás: mti | 2012.10.25. |
Enciklopédikus palota - Kihirdették a 2013-as Velencei Biennále mottóját
Massimiliano Gioni kurátor döntése értelmében az Enciklopédikus palota (Il Palazzo Enciclopedico) címet viseli az 2013-as Velencei Képzőművészeti Kiállítás, amelyen nyolc ország vesz részt új kiállítóként - jelentették be a szervezők csütörtökön Velencében.

Paolo Baratta, a Velencei Biennále elnöke, valamint Massimiliano Gioni, a jövő évi rendezvénysorozat kurátora a velencei Ca' Giustinian palotában találkozott a nyolc újonnan részt vevő ország képviselőivel, valamint Vatikán nemzeti pavilonjának biztosával - tájékoztatta az MTI-t csütörtök este a Biennále sajtóirodája.
    Mint közölték, az 55. Velencei Képzőművészeti Kiállítást 2013. június 1. és november 24. között tartják meg a Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale csarnokaiban, valamint a város különböző kiállítóhelyein.
    Massimiliano Gioni a jövő évi Biennále címével Marino Auriti öt évtizeddel ezelőtti gondolatkísérletét eleveníti fel. Az olasz-amerikai autodidakta művész 1955 novemberében nyújtotta be szabadalmát az Egyesült Államokban egy Enciklopédikus palota felépítésére: tervei szerint a gigászi épületkomplexum az emberiség történetének összes jelentős találmányát felvonultatta volna a keréktől a műholdig.
    "Auriti álma természetesen beteljesületlen maradt, de az univerzális és totális tudás vágya végigkíséri az emberiség és a művészet történelmét, olyan művészeket, tudósokat, Auritihez hasonló látnokokat is megigézve, akik a világ végtelen gazdagságát kívánják szintetizálni" - fogalmazott a kurátor.
    Gioni természetesen nem a lagúnában elképzelhetetlen méretű, Auriti-épületet szeretné felépíteni, hanem a Biennále központi kiállításában az 1980-ban elhunyt művész elképzelt múzeumának szellemiségét idézi meg, azt megvizsgálva, hogy a művészet milyen módszerekkel próbálja a világban fellelhető tudást rendszerbe foglalni - áll a Biennále közleményében.

Még nincs értékelve