Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hőség, por, zúzás – Sziget: Első nap

Szepesi Viktor | sziget.hu | 2013.08.08. |
Sziget Fesztivál
Hőség, por, zúzás – Sziget: Első nap
Tegnap sovány nagyszínpad és annál energikusabb kisebb koncertek várták a szigetköztársaság lakóit. Az izzasztó meleg ellenére jó hangulatban telt az első teljes programmal felszerelt szigetnap. Főszerepben az élő peepshow és az ír kocsmarock volt. Lehetetlen eljutni mindenhová, mégis megkíséreltem a legtöbb koncertbe belehallgatni.

Kopaszék és doktorék

A Skunk Anansie üde foltja volt a Szigetnek, hiszen képes volt a még izzasztóan meleg hat órakor megugráltatnia több száz embert. Korábban csak hallottam róla, mennyire közvetlenek, de ezt tegnap is bebizonyították, amikor az énekesük bement a közönség közé, hogy velük tomboljon. A lufireptetést csak videóról láttam, de nagy szám lehetett.
A Die Ärzte koncertjén alig pár százan maradtak, a magam részéről nagyjából húsz percig voltam képes ácsorogni. Hozták a kötelezőt a több mint 30 éve turnézó német punkok, de alulmaradtak önmagukhoz képest. Több kiegészítő hangszer lemezről szólt, ami elkeserítő volt, mivel egy nagyszínpados produkcióra igazán elhozhattak volna egy billentyűst vagy egy samlperest. Ha csak két számerejéig zenél, akkor is. Mindhárman zenélnek és énekelnek, mindhárman showmanek és mindhárman jól táplálkoznak az évek alatt felépített imázsból.

Peepshow a kivetítőn

A dumájukkal nem volt gond, számomra nem maradt emlékezetes a buli, nem úgy mint egy hölgynek, akit nagyon érzékeny pillanatban kapott el az egyik kameraman. A lány kísérője nyakában tombolt, ám nem vette észre, hogy felcsúszott a felsője, így bal melle teljes pompájában díszelgett a kivetítőkön. Később nem tudtam eldönteni ki lepődött meg jobban: ő vagy a közönség. Nem csak a helyszínen nevettek fel, hanem gondolom a képernyők előtt is, mivel a nagyszínpados fellépéseket élőben közvetítik a sziget.hu oldalán. Kellemetlen, de biztos, emlékezetes marad a buli.
Elhagyva a nagyszínpadot az A38 sátorban kerestem megnyugvást a Flogging Molly koncertjén. A teltház enyhe kifejezés, szinte a közönség hangosabb volt a zenekarnál, akik igazán pörgős bulit alkottak. Minimum 50 fok volt a sátor alatt, még a turbina erejű hűtő ventillátoroknál is elviselhetetlen volt a hőség, de mindent feledtetett az energikus ír-amerikai kocsmarock. Dave King gitáros-énekes is láthatóan nagyon élvezte a bulit és biztosan emlékezni fog rá. A leginkább azért, mert leizzadta az agyát is. Költői kérdés: miért nem kaptak helyet a nagyszínpadon? Nem tudjuk. Ezután meglátogattam az Ír kocsma nevű színpadot, ahol egy hangulatos és tehetséges fiatal zenekar játszott a Pat McMullan személyében. Aki lemarad valamelyik fellépőről, gyakorlatilag bármelyik nap hallhatja őket, mert rotációban játszanak. Biztos nem akadt több jelentkező, hogy játszhasson a Szigeten…

Eklektikus erők

Újra útnak indulva már messziről hallottam az Afro-Latin-Reggae színpad elől szóló dobszólókat. A Drumsters – Az ütős show tényleg ütős volt. Úgy ropták az emberek a ritmusokra, hogy a porfelhőben szinte semmit nem lehetett látni. Fülig ért mindenkinek a szája, mivel a közönség között folyamatosan helyet változtatva mozogtak a zenészek, közben követte őket a táncoló sereg. Ott kellett hagyni a szambafesztivált, mert kezdődött Nick Cave. Az emberek nem értették őt. Az energiától kicsattanó énekest a legtöbben csak figyelték. Voltak is, meg nem is. Sokan jöttek, sokan mentek.
A legtöbben lemerevedve nézték őt, mit is csinál. A zene nagyon különc, az énekes különc, de a végtelen tombolás elmaradt. Amikor Nick Cave benyúlkált a közönségbe, akkor nem tudtam eldönteni, hogy inkább ő akar lejönni, vagy a „rajongók” akarnak felmenni. Egy embert láttam, aki énekelte a szöveget. Egyet. Magam nem ismerem a munkásságát, de biztos, hogy nagyon igényes és stílusos zeneművészeti produkciót adott a zenekarával. Úgy döntöttem tiszteletből elhagyom a színpadot és megnézem a Neot, ahol sokkal jobb bulira leltünk, hozták a szokásos formájukat, az emberek is nagyon élvezték. A sátor ugyan nem volt tele, de a hőátadás-átvétel szempontjából nem volt mindegy. Ezután egy elektro-swing partin vezettük le a maradék energiánkat.

Még nincs értékelve