Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kis tábor, kis buli

Katona Zoltán | 2011.08.04. |
Kis tábor, kis buli
Az erdélyi Bözödi tó partján idén harmadik alkalommal tartották a FiERD-tábort – a kisfesztivál jól indult, de rosszul végződött, az Ossian nem lépett fel.

A Fiatalok Erdélyért elnevezésű szervezet tavaly és tavaleyelőtt is megrendezte ezt a fesztiválnak nem nevezhető, de tábornak hívható, előzetesen többezer nézővel számoló rendezvényt. Több minden közrejátszott, hogy ez idén nem volt annyira sikeres: az eső, a kevés néző és más jellegű problémák azt eredményezték, hogy az egyik legjobban várt koncert, a zárónapi Ossian-koncert elmaradt. Ezenkívül voltak jobb, kellemesebb élmények is a tóparti táborban.

Erdélyben a legnagyobb nyári fesztiválnak a marosvásárhelyi Félsziget és a Tusványos számítanak – utánuk a kisebb lélegzetű, két-három napos táborok, ifjúsági találkozók jönnek. A FiERD ilyen szeretett volna lenni: festői helyen, jó és változatos programmal próbálta a fiatalokat négy napra (július 28-31) a Bözödi tó partjára (az Erdélyt átszelő 13-as országúton levő Erdőszentgyörgyről 5 kilométerre) csalogatni.
 
Presztízs Magazin
A pénteki napot választottuk – oda is értünk délelőttre, s egy szép gyalogtúra után délután értünk vissza a táborba. A Kiscsillag fellépése előtt eleredt az eső, de a csapat színrelépése után elállt a csepergés, Lovasi András együttese alig száz-százötven csápoló előtt játszott. „Mit intéztünk nektek!” – szólt mosolyogva Lovasi a koncert végén, amikor azon vettük észre magunkat, hogy a koncert alatt tényleg nem esett. A Kistehén nagyon jól sikerült „dinamóval” fejezte be az aznapi koncertözönt: Kollár Laci és csapata szemerkélő esőben kezdett, és az utolsó számok alatt már rendesen zuhogott. Ettől függetlenül legalább kétszázötven ember tombolt a színpad előtt.
 
Szombaton délben már a kapun kívül és belül is lehetett hallani olyan hangokat, hogy a vasárnapra meghívott Ossian nem fog fellépni. Egyesek azzal magyarázták, hogy az első két napon nem váltottak annyi belépőjegyet, hogy abból ki tudják fizetni a fellépőket. Ez vasárnapra be is igazolódott, a népszerű magyarországi együttes koncertje valóban elmaradt. A többi koncertet és előadást rendben, időben megtartották, de vasárnapra kiborult a bili, mert egyesek nem szereztek tudomást az Ossian-koncert elmaradásáról, és jóhiszeműen befizettek.
 
Kisebb kellemetlenségek még előfordultak: a sátortábort domboldalra jelölték ki, és aki néha
Presztízs Magazin
alszik sátorban, az tudja, hogy ez erősen kellemetlen tud lenni, mert az ember le-lecsúszik a sátor aljára. A helyszín nagyon kicsi, a kb. négy-ötszázasra becsült pénteki tömegnek még kényelmes, de két-háromezer résztvevőt már nem tudott volna kiszolgálni. Az árak viszont elfogadhatóak voltak, sör 4 lej (kb. 270 forint), fél whisky vagy unicum 5 lej (340 ft), finom péksütemények 1 és 2 lej között (100 forint körül). A helyszínen a napijegy 25 lejbe (kb. 1800 ft), a tábor négy napjára 60-ba (kb. 4000 ft) került.
 
Mi egy nap alatt ezt fogtuk ki a 3. FiERD táborban: kitűnő pénteki koncerteket, ám a körülmények kissé keserű szájízt hagytak bennünk – kedvesnek, családiasnak tűnt, de lehetett volna jobb is.
Még nincs értékelve