Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lipcsei Fényünnep - A rendszerváltó Magyarország előtt tisztelgett Lipcse

forrás: mti | 2012.10.10. |
Lipcsei Fényünnep - A rendszerváltó Magyarország előtt tisztelgett Lipcse
Magyarországnak a közép- és kelet-európai rendszerváltás előmozdításában szerzett érdemei előtt tisztelgett Lipcse városa kedden az 1989-es békés kelet-németországi forradalomra emlékező Fényünnepen.

Az ünnepség csúcspontját jelentő esti fényjátékot megelőzően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a város egyik legnagyobb terén összegyűlt tömeg előtt a díszvendég Magyarország nevében elmondott köszöntő beszédében hangsúlyozta: a szabadság nem jelent automatikusan igazságosságot, a rendszerváltás így Magyarországon milliók számára csak szegénységet és a hátrányos helyzet megszilárdulását jelentette, míg a régi rendszerből sokan átmentették hatalmukat.
    Sokak számára a rendszerváltás csak annyit jelent, hogy "a tankok kimentek és a bankok bejöttek" - mondta a miniszter. A "rendszerváltás vesztesei" Magyarországon elsősorban a romák, de nemcsak ők, hanem további másfél millió magyar is mélyszegénységben él - tette hozzá. A vesztesek közül sokan az övéktől eltérő, "más társadalmi, etnikai, kulturális csoportokban vélik felfedezni nyomorúságuk okát", és számukra a demokrácia kifejezés nem bír pozitív tartalommal.
    Ennek a helyzetnek a meghaladásához közös erőfeszítésre van szükség - mondta Balog Zoltán. "Harcoljunk közösen egy olyan demokráciáért, amely esélyegyenlőséget, szolidaritást, emberi méltóságot és méltányos versenyt" jelent, és egy olyan Európáért, amelyben a különbözőségek nem oltják ki egymást, hanem erősítik a közösséget - fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta:"szükségünk van kritikus szolidaritásra Európában, a magyaroknak éppen úgy, mint a németeknek, de a magyaroknak talán még inkább".
    Burkhard Jung, Lipcse szociáldemokrata főpolgármestere rövid köszöntő beszédében kiemelte: "a németek soha nem felejtik el, hogy milyen sokat köszönhetnek a magyaroknak". Ugyanakkor "mély aggodalommal" töltik el őket a véleményszabadságot, a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét fenyegető folyamatok, amelyek éppen a közösen kivívott szabadsággal és demokráciával ellentétes irányba mutatnak - tette hozzá.
    "A sajtószabadság az egyike azon megkérdőjelezhetetlen értékeknek, amelyeken az Európai Unió alapul" - idézett a szociáldemokrata politikus egy petícióból, amelyet a lipcsei Média Alapítvány által odaítélt, Díj a sajtó szabadságáért és jövőjéért nevű elismerés magyar kitüntetettjei, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka kezdeményeztek. Burkhard Jung hangsúlyozta: Lipcse városa támogatja a petíciót, amellyel a magyarországi média szabadságának biztosítására szólítják fel Angela Merkel német kancellárt és Orbán Viktor miniszterelnököt.
    Az 1989. október 9-én tartott - a keletnémet rendszerváltási folyamat egyik legfontosabb állomásának számító - lipcsei tömegtüntetés évfordulóján az évtizedes hagyomány szerint a Beszéd a demokráciáról című, fő ünnepi beszédet évente más-más neves személyiség mondja el, a helyszín pedig a keletnémet ellenzéki mozgalmak egyik központjaként számon tartott belvárosi Miklós-templom. A lipcsei városvezetés az idén Dalos György Berlinben élő magyar írót, történészt kérte fel az ünnepi beszéd megtartására. A szónok a csaknem egyórás előadásban az államszocializmus és a rendszerváltás korszaka mellett a jelenkorról is szólt. Hangsúlyozta, hogy az ünnepélyes alkalmat nem kívánja aktuálpolitikai polémiára használni, de a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék tagjaként végzett évtizedes munkája arra kötelezi, hogy szóljon a magyarországi helyzet két eleméről.
    Az első a szerinte "kibírhatatlanul gyűlölettel teli légkör", amely lerontja a demokrácia valamennyi értékét, és amely csak a "neofasiszta Jobbiknak" kedvez. "Ilyen körülmények közepette egyenesen abszurd" magatartás a kormány részéről, hogy "még egy kávéra sem hajlandó leülni a demokratikus ellenzék képviselőivel" - fogalmazott Dalos György. A másik elem a nemzetközi pénzintézetekkel kialakult konfliktus, amelyből fakadóan a kormány "állandóan kokettál Oroszországgal, Kínával, Kazahsztánnal és még Azerbajdzsánnal is", és "cinikusan" egy szintre helyezi az európai intézményeket az egykori megszálló Szovjetunióval. Mindennek az a következménye az író szerint, hogy "Magyarország még a maradékát is eljátssza" annak a tekintélynek, amelyet a kelet-európai "emancipációs folyamatban" betöltött szerepe révén élvezett.
    A beszéd előtt a teljesen megtelt Miklós-templomban a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka ismertette a petíciót, amelyben egyebek között azt írták: a magyarországi sajtószabadság "szemlátomást erodálódik", ami elfogadhatatlan. A petíciót Angela Merkel és Orbán Viktor csütörtöki, berlini találkozóján kívánják eljuttatni a címzetteknek.

Átlag: 5