Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Májusfaállítás a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

forrás: mti | 2012.04.25. |
Májusfaállítás a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban
Az idén is felállítják a tavasz, a szerelem és a termékenység jelképét, a májusfát a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Páll István, az intézmény igazgatója elmondta: május 1-jén ezúttal rendhagyó programmal várják a majálisozni akaró látogatókat, hiszen az ünnepnapon egy halászattal és halászati eszközökkel kapcsolatos kiállítást is megnyitnak a skanzenben, s a tiszai halászlé elkészítését is megszemlélhetik az érdeklődők, sőt meg is kóstolhatják a finom étket.
    A májusfaállítás valamikori történetét a Margaréta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel a 11 órakor kezdődő egész napos program nyitányaként. A pántlikákkal, selyemkendőkkel és vörösboros-üveggel díszített 10-15 méter magas májusfát, csakúgy, mint régen, a szeretett lány háza előtti kerítésnél állítják fel. A fa szerelemvallomásként arra utal, hogy azon a portán élő, eladósorban lévő lánynak már van hódolója.
    Május elseje persze egykor nem csak a szerelmesek májusfaállításáról, illetve a majálisról, a közös erdei kirándulásról és vidám mulatozásról szólt a falvakban. Időjárásjelző és termésjósló is volt a nap, a népszokás szerint ha éjjel esett az eső, majd meleg, tiszta időt hozott a nap, akkor bő termésre számíthattak a gazdálkodók. Hűvös, esős idős nap esetén közepes termést várhattak a földeken, ha viszont hideg volt, netán fagyott is éjjel, akkor a terméskilátások nagyon rossznak ígérkeztek az év során.
    A múzeumfaluban a májusfaállítás után nyitják meg az Ősi mesterségünk: a halászat című kiállítást. Radóczi János, a Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezető-igazgatója nyitja meg a halászati eszközöket bemutató tárlatot, és eleveníti fel a vízi mesterség régi és mai fogásait.
    Halásztevékenységeket, így például halászhálókötést, sárhajó-faragást és haltartó bárka készítést is láthatnak a skanzen látogatói. A gyerekek pedig halászathoz kapcsolódó régi játékokat próbálhatnak ki.
    A rendezvényen megfőzik a híres tiszai halászlevet, aminek elkészítési fortélyait végigkísérhetik az érdeklődők, hogy otthon ők is megfőzhessék a különlegességet. Kóstolás is lesz, a skanzenbe belépő első száz vendég ízlelheti meg a tiszai halászok legkedveltebb eledelét.
    A Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu majálisát természetesen kulturális program is kiegészíti május 1-jén, a Vadrózsa Tánccsoport szórakoztatja a felnőtteket, míg a gyermekek a Burattino Bábcsoport vásári komédiáját nézhetik meg.

Még nincs értékelve