Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Rutyafesztivált rendeznek Fehérvárcsurgón

forrás: mti | 2012.09.14. |
Rutyafesztivált rendeznek Fehérvárcsurgón
Rutya-, azaz káposztafesztivált rendeznek szombaton Fehérvárcsurgón, abban a Székesfehérvár közeli faluban, ahol még néhány évtizede is a káposztatermelés volt az ott élők egyik fő jövedelemforrása.

A rendezvény keretében bemutatják tudásukat a káposztás ételek készítésében jeleskedő főzőcsapatok, lesz szüreti felvonulás és utcabál - mondta el a programsorozat főszervezője.
    Kádár Andrásné tájékoztatása szerint a falu határában húzódó tározótó mentén - ott, ahol egykor a "rutyások" káposztaföldjei voltak, - már kora délelőtt megkezdődnek a programok. Begyújtanak a bográcsok alá a káposztásételek készítésében versengő főzőcsapatok, és munkához látnak a káposztafejekből ötletes figurákat faragók. A gyerekek a kézműves sátorban, az erősebb nem képviselői pedig a nyitott pincékben múlathatják az időt.
    A falu központjától kisvonattal utazhatnak majd a fesztivál résztvevői a település szélén meghúzódó vadasparkba, ahol kisállat bemutató és 30 festőművész alkotásaiból rendezett kiállítás várja a látogatókat.
Délután szüreti felvonulás szórakoztatja majd a falu népét és a vendégeket, és Mészáros János Elek, a Csillag születik negyedik szériájának győztese ad koncertet.
    A fesztiválra a porták "káposztás" feldíszítésével is készülnek a fehérvárcsurgóiak.
    A faluban egyébként már kevesen termesztenek káposztát, pedig az ottani "rutyások" termése hajdan olyan jó minőségű volt, hogy messze földről érkeztek megvásárlására a kereskedők, sőt egy időben a terület földbirtokosainak, a Károlyi grófi családnak is káposztában fizették az adót a termelők.

Még nincs értékelve