Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Századok sátra a Sziget Fesztiválon

sajtóanyag | sziget.hu | 2014.08.11. |
Sziget Fesztivál
Századok sátra a Sziget Fesztiválon
2014. augusztus 11–17. között a Sziget Fesztiválköztársaságban külön MNM-tartomány épül. Itt mutatkozik be a Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese és óriás gömbsátra, amely 21. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval várja a fesztivállakókat. Az MNM – a múzeum történetének és országos intézményhálózata gazdag gyűjteményeinek bemutatásával – a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról mesél. Csak éppen váratlan, meghökkentő és egészen szokatlan módon, a legmodernebb vizuáltechnikai megoldásokkal. A gömb a Nagyszínpaddal szemben, a Fröccsterasz mellett vár mindenkit.

A Múzeum⦁kör⦁út országjáró múzeum-projekt a legrégebbi magyar múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és 10 vidéki intézményének egységes bemutatkozása. A 3 és fél milliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a Szigeten, de virtuálisan és érdekes, a legmodernebb látványtechnikai megoldásokkal a Sziget közönségének sok száz megismerhetővé válik. Ez a 21. századi múzeum megmutatja, hogy bár az egyedi műtárgyak őrzik meg a múltunkat, de a jelenben megismerhető múltról nagyon sokféleképpen lehet érvényesen beszélni. Az MNM hisz abban, hogy történelmünk megismerése a jelen megismerését teszi könnyebbé mindenki számára, és ehhez – az értéket megőrizve – egészen új módszerek is használhatóak.

Nem mindennapi élményben lehet része tehát annak, aki betér az MNM-gömbsátrába. Az óriási félgömbbe lépve idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig, részese lehet a muhi csatának és élvezheti a megfiatalodott Múzeumok Majálisát vagy a restaurátorok múltfeltáró és értékmentő munkáját. Ezek mellett pedig századok divat-bemutatóján vehet részt.

A gömb félköríves óriásképernyőjén végigutazhat Magyarországon és a századokon, mivel a filiálék kor-profil anyagai végigvezetnek a magyar történeti korokon és – Budapesten kívül –az ország 9 településén és városában működő múzeumon és kiállítóhelyen.

Az idő- és térutazást magyar és angol nyelvű táblák, szóróanyag és feliratok segítik.

A projekt nem titkolt célja, hogy a magyar és külföldi Szigetlakók minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot és a hozzá tartozó társintézményeket, valamint Sziget-karszalagjukkal a városban való sétálások alkalmával a virtuális ismerkedés után látogassanak el a Magyar Nemzeti Múzeum központjába (a belépőből 20% engedményt kapnak), a múzeum belvárosi Múzeum körúton álló épületébe és a magyaroknak szimbolikus térré vált Múzeumkertbe vagy a Sziget után tegyenek kirándulást valamelyik tagintézménybe.

A Századok sátrának kapuja a Sziget Fesztiválon augusztus 11-én délután nyílik ki.
További információk és képek a kiállításról: www.facebook.com/nemzetimuzeum

Még nincs értékelve