Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Sziget – a kikapcsolódás ezer arca

Jól vizsgázott a Fesztiválköztársaság

Balogh Renáta | Sziget sajtó | 2013.09.20. |
Sziget 2013
Sziget – a kikapcsolódás ezer arca
Bár az idei látogatószám elmaradt a várttól – a tavalyinál 17 ezerrel kevesebben, összesen 362 ezren „szigeteltek” –, a szervezők mégis elégedettek a rendezvénnyel. A szakma és a látogatók visszajelzései alapján, jó döntés volt a Sziget vizuális megújítása.

A fesztivál programjainak sokszínűsége, a szolgáltatások változatossága kiváló irány, hogy vonzóvá tegyenek egy rendezvényt. Természetesen ez addig mind szép és jó, amíg nem megy a zenei kínálat rovására. Sajnos idén nem sikerült a tervezett sztárelőadók egy részét elhozni. „Ez az év kifejezetten problémás volt a nagyszínpados fellépők meghívását illetően, és az sem könnyítette a dolgunkat, hogy volt pár fellépő, aki már a lefixált időpontját mondta vissza az utolsó pillanatban” – nyilatkozta Gerendai Károly főszervező. Hozzátette, hogy idén is  igyekeztek ütős programot összeállítani, azonban időegyeztetési problémák miatt a nagy sztárok közül sokan nem tudtak eljönni. Reméljük, jövőre nagyobb szerencsével járnak a szervezők, és a Sziget nívójának megfelelő, nagy nevekre bulizhatunk.

Presztízs Magazin

A rendezvény ideje alatt szaharai hőségben volt része a Fesztiválköztársaság emigránsainak, így nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb pontnak a szabadstrand, a Sziget Beach bizonyult, ahol naponta több ezer ember hűsölt. Az estéket sokan töltötték a Cirque du Sziget látványos programjain, de több tízezer ember vett részt naponta a Nagyszínpad előtt rendezett bulikon is: a Nagy Lufi Partyn, a Szélforgó Partyn, a Strandlabda Partyn, nem beszélve a Color Partyról. Az egész fesztivál területén látványos installációk, díszkivilágítás, lampionok, fényfüzérek, tükörgömbök, fényfestés színesítette a látvány-élményt és számos új, eddig nem látott vizuális megoldásban gyönyörködhettünk. A csodák és az ünnepek végigkísérték az idei Szigetet az elejétől a végéig. A Nagyszínpad programja Cipő emléknappal indult, ahol a nemrég elhunyt zenész legnagyobb slágereit idézve emlékeztek a hazai zenei élet legismertebb alakjai a Republic énekesére. A nulladik napon a Quimby teremtett varázslatot, majd a végén End Show zárta fényjátékkal, lézer show-val, tűzijátékkal, pirotechnikai látványosságokkal és David Guetta zenéjével az idei ünnepet.

Love story Zimbabwéből a Szigetig

Presztízs Magazin

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy karácsonyi játék: a Sziget angyala megígérte, valóra váltja tíz szerencsés kívánságát. A kedvencünk két fiatal szerelmes története: a tavalyi Szigeten szeretett egymásba egy zimbabwei lány és egy holland srác. Placebo-koncerten pillantották meg egymást, és onnantól kezdve minden idejüket együtt töltötték, de jött a fesztivál vége, és a keserű búcsúzás. Remco tavaly karácsonykor azt kívánta, hogy az idei fesztiválon zimbabwei szerelmével újra együtt lehessen, mert a nagy távolság miatt, azóta nem sikerült találkozniuk. A fiú nyert, és a szervezők Budapestre repítették a bájos Saskia-t. Ha eddig nem láttad a róluk készült videót, érdemes megnézni!

Irány az űrbe!

Hosszú megpróbáltatások után a Szigeten megszületett a végeredmény, és kiderült, ki az a hat fiatal, aki a közép-európai űrkiképző központból kijut a NASA központjába, Orlandóba, ahol egy szerencsésnek esélye nyílhat az űrutazásra. Magyarországot egy repülőmérnök hallgató, Juhos Norbert képviseli, akit hat ország 51 jelöltje közül választottak ki, így részt vehet a globális űrtáborban az Egyesült Államokban. Az eredményhirdetésre az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan is kilátogatott, aki nagy örömmel nézett körül a fesztiválon, ahol életében először járt.

Gourmet Fesztivál

Presztízs Magazin

Átlépve a Fesziválköztársaság határát, a zenei/kulturális sokszínűség mellett szembetűnő a gasztrokulturális változatosság. Különböző nemzetek jellemző ételei, a magyar konyha ínycsiklandó produktumai, Magyarország borvidékeinek legismertebb nedűi és a pálinkakultúra remekei mind-mind jelen voltak a kínálatában. Idén felbukkantak a Budapestre oly jellemző, a fiatalok körében rendkívül népszerű romkocsmák is. Az Ötkert, az Iskola, a Wanderland, az Instant, a Fogas Kert és az Úri Muri alkották a romkocsma negyedet. A vendéglátás színvonalát tovább emelő újdonság, hogy a Gourmet Fesztivál mintájára megjelent a Gourmet zóna, a Hungarikum Falu és a hazai borászatokat bemutató Fröccskert.

Családosan „szigetelni”

A Sziget idén húszéves, az elmúlt időben felnőtt és családot alapított egy nemzedék, mely korábban lelkes látogatója volt a fesztiválnak. A szervezők rájuk is gondoltak, amikor létrehozták a családi kempinget. Napi 24 órában, több nyelven beszélő animátorok várták a gyerekeket, ha a szülőknek koncertezni támadat kedvük. A kicsik játszóházban tombolhattak, és ha kimerültek a nagy „bulizásban”, visszavonulhattak a „szundi motelbe”. Megalakult a Sziget Home is, a fesztivál lakónegyede, ahol akár faházakat, vagy lakókocsikat lehetett bérelni.

Kedvenc koncertjeink (a teljesség igénye nélkül)

Presztízs Magazin

Quimby Csodaországban
Huszonkét évet nehéz összefoglalni két és fél órában, de a kihívást sikerült maximálisan megoldania a Quimby-nek. Rendhagyó módon a zenekar – most először – kívánságműsort rendezett, a rajongók leadott voksaihoz ragaszkodva alakította ki szigetes nagykoncertje műsorát. Közönség kedvenc számokat és slágereket felsorakoztatva nem igazán lehet mellé lőni, Kiss Tibiék jöttek, láttak, győztek.

Nick Cave
Kevés előadó van a világon, aki olyan karizmával rendelkezik, mint Nick Cave. A kisugárzás mit sem kopott. A Bad Seeds „szólt”, mint fénykorában. A koncert súlyos dalai elvarázsolták a közönséget.

Presztízs Magazin

Bad Religion
Bár Greg Graffin frontember és paleontológus professzor maradék haja totálisan megőszült a legutóbbi Sziget-koncert óta, de semmiképpen nem nevezhetjük „nagypapisnak” azt, amit produkált. Látványelemek ide vagy oda, a Bad Religion élőben képtelen hibázni. A True North lemez és a 2001 utáni éra szerzeményei épp úgy sütöttek, mint a slágerek.

Biffy Clyro
A skót Biffy Clyro évek alatt, lépésről lépésre lett a brit rock, majd a nemzetközi zenei színtér egyik legfontosabb játékosa. Egyszerre tud slágeres és különleges lenni - ezt a tökéletes egyveleget kapta a Sziget nagyszínpados közönsége. Tegyük hozzá gyorsan: kevés zenekar tud úgy nagyívű lenni és tömegeket mozgatni, hogy nemcsak a nyers erővel van jóban, hanem jól bánik a finomságokkal, a dinamikával és az apró részletekkel is. Nos, a Biffy Clyro ilyen együttes. Ja, és a kreatív vizuálért, a speciális effektekért, a lángnyelvekért és a konfettiért külön piros pont jár.

Presztízs Magazin

Blur
Damon Albarnék, néhány különlegességgel megspékelve, hibátlan best of programot állítottak össze, s az egészet elképesztő energiával és széles jókedvvel vitték színpadra. Volt kordonra álló közönségénekeltetés, bugizás biztonsági őrrel, happy birthday to you a zenekar sofőrjének, legnagyobb Blur-slágerek, a Girls and Boys-tól a Song 2-ig. S volt egy csúcsformában zenélő együttes!

Franz Ferdinand
A banda a brit gitárzenei újhullám olyan képviselője, amely képes maradandó slágereket írni: biztos nóták, fülbemászó gitárdallamok és profi előadásmód. A zenekar az eddigi három lemez legjobb dalaival érkezett, de nagyon jó arányban mutatott új számokat is. Laza Sziget-kikacsintások, négytagú dobolás, Jacqueline-nel kezdő ráadásblokk és tényleg a legjobb dalok.

Még nincs értékelve