Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

SZIN-re léptek

Szegeden az ifjúsági napokkal búcsúztatták a nyarat

Balogh Renáta | szin.org.hu | 2010.09.19. |
SZIN-re léptek
A Szegedi Ifjúsági Napok idén is megrendezésre került a Tisza-parton, az Újszegedi Strandfürdő területén. A fesztivált belengte az öko-gondolkodás és a Scooter-mánia. 71 ezren voltak kíváncsiak a SZIN-re. Sokféleképpen aposztrofálták a SZIN-t: „a nyár utolsó nagy bulija”, „a legzöldebb fesztivál”, „Magyarország legnagyobb öko-randija”. Mindegy, hogy nevezzük, egy a lényeg, a rendezvény bevált és szeretik a fiatalok. A szegedi Partfürdő tökéletes helyszín volt a strandoláshoz, lazuláshoz, napozáshoz, este pedig a medencékben a bulik játszották a főszerepet. A tisztaságra, higiéniára, biztonságra és a füves sátorhelyek kialakítására most is nagy gondot fordítottak a szervezők.

Kijelenthető, hogy ez volt a legrendezettebb fesztivál a nyári szezonban. Szerencsére a rendezvény az olcsó, vidéki árkategóriába tartozik, bár az italárak sajnos már mindenhol pofátlanul megnövekedtek. Azért Szegeden, ha valaki megéhezett és nem akart több ezer forintot grill kajára költeni, akkor adott volt a lehetőség arra, hogy zsíros kenyérrel lakjon jól, mely igazi kuriózumnak számított a többi fesztivál éttermi menüihez képest. Külön pozitívum, hogy a helyiek most is nagyon barátságosak és segítőkészek voltak.

Presztízs Magazin
A fesztivál már elnyerte a hazai „Fenntartható Fesztivál” és a nemzetközi The Greener Festival díjakat, és a rendezők az idén is bizonyították, nem érdemtelenül kapták az elismeréseket. Lépten-nyomon olyan dolgokba botlottunk, melyek arra emlékeztettek, hogy ez egy környezetbarát rendezvény. A fiatalok többségének persze abban merült ki öko-tudatossága, hogy sörüket visszaváltható, cserélhető re-pohárba kapták, amelyet előszeretettel használtak. A szervezők azonban ennyivel nem elégedtek meg. Az ételeket újrahasznosítható tányérokon szolgálták fel, a fák és a mosdók falain üzeneteket ragasztottak ki. A felhívások a környezetszennyezésre és a víz pazarlásra hívták fel a figyelmet, de a szelektív hulladékgyűjtés is sarkalatos pontja volt a fesztiválnak.
A Silent Disco, vagyis csend-diszkó nagy sikert aratott a résztvevők körében. A holland találmány lényege, hogy mindenki fejhallgatón keresztül hallgatja a zenét, és így bulizik. Minden nap tömegeket vonzott az 1500 főt befogadó, medencével megspékelt helyszín.  A Meyer Sound által kifejlesztett aktív zajcsillapítási technológiának köszönhetően pedig a hangok a partizók, és nem a szegedi városlakók irányába koncentrálódtak.
Érdemes kiemelni még egy helyszínt, az Esélyek Kertjét, ahol az érdeklődők kipróbálhatták, milyen érzés megváltozott képességekkel, vakon vagy kerekesszékben megélni a hétköznapokat. Nem gondoltuk, hogy egy fesztivál keretein belül érdemes lehet ezzel a gondolatkörrel foglalkozni, mert – tapasztalatok szerint –, ilyenkor az emberek csak a mulatozással foglalkoznak. Tévedtünk. Meglepően normális módon próbálták ki a felállított pályákat a kíváncsiak, és láthatóan át is érezték a nekik szóló üzenetet.
 
Lássunk egy rövid összefoglalást a koncertekről is! Kétségkívül a szerdai nap fénypontja a nu-jazzt játszó Parov Stelar Band koncertje volt, ahol az elektronikus zene és a jazz kitűnő párosítását élvezhettük.
Csütörtökön több jelentős név sorakozott fel a közönség szórakoztatására: a Party Arénában az Elite Force breakbeat bulijára lehetett táncolni, a brit Sugarbabes lányokkal pedig el lehetett énekelgetni azt a néhány slágert, melyet ismertünk tőlük.
A pénteki szélvihar kicsit megrémítette az összegyűlteket, de nem vette el
Presztízs Magazin
senkinek a kedvét attól, hogy egy „már annyira ciki, hogy jó” bulira menjen a Nagyszínpadhoz. Itt a kissé már levitézlett német Scooter együttes volt a fő attrakció. Az biztos, hogy tizenkétezren még soha nem gyűltek össze a Nagyszínpad előtt, és az is fix, hogy ez volt a leglátványosabb produkció. Táncosok, pirotechnika, effektek, gyakorlatilag volt minden, amit el lehetett várni egy ilyen produkciótól.
Az utolsó nap – sajnálatos módon – az esőről szólt. Egy fesztiválon ez az a dolog, mely ellen csak annyit tudunk tenni, hogy beülünk egy fedett kocsmába vagy sátorba, és elitalozgatunk addig, amíg elcsendesedik az idő. A koreográfia most sem változott, de amikor már elállt az eső, akkor se siettünk annyira a Nagyszínpadhoz. A debreceni Campus fesztivál után ugyanis Szegedre is elhozták a finn rock-bandát, a The Rasmus-t. A koncert annyira nem volt rossz, de jóból is megárt a sok, hát még abból, melyet kevésbé kultiválunk! Kicsit túlzás egymást követően kétszer is Magyarországra hozni az északi zenekart.
A SZIN szervezői idén is mindent megtettek azért, hogy a rendezvény állja a versenyt a konkurens hazai fesztiválokkal. Sikerült elérni céljukat, sőt egy-két zenés rendezvényt még túl is szárnyaltak. A Szegedi Ifjúsági Napok mögött volt tartalom, és nagyon fontos öko-tudatos üzenetet hordozott, melynek hatására a fiatalok remélhetőleg változtatni fognak szokásaikon…

 

Átlag: 4