Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A showkirály

Aki Van Damme-al parolázott

Deák Horváth Péter | Patyus Ferenc | 2014.06.25. |
Koós György
A showkirály
Igazán nagy léptékkel számolhat Koós György, a zenés, szórakoztató show-műsorok rendező „guruja”, hiszen több ezer műsornál tart már! Íme, néhány cím, néhány siker ízelítőül: Friderikusz show, Csillag születik, Vastyúk is talál szeget, Áll az alku, X-Faktor, Maradj talpon!, A Dal, Szombat esti láz, Ének iskolája.

– Valahogy mindegyik a szívemhez nőtt – mondja a rendező. – Nem kivételezek, olyan vagyok, mint egy sokgyerekes apuka. Jó, említhetek különleges szívügyeket is, mint például az Új Gálvölgyi show, amelyben szerzőként is mélyen benne voltam, vagy a L’art pour l’art-ral készült műsorokat. Ezeket nagyon szerettem, mert a szórakoztatás és a comedy műfaja különösen közel áll hozzám.
Koós György filmgyári szobája a Róna utcában – ami a tv2 főhadiszállása is egyben – egy darabka televíziós történelem: csaknem három évtized rekvizítumai – hozzávetőleg harminc négyzetméteren.

Show, játék, dáridó

Presztízs Magazin

– Szeretem tárgyakkal körbevenni magam, itt vagyok a tv2 közelében a csatorna létrejötte óta. Amikor a tv2 megszületett, az MTM Kommunikációs Rt. már működött – ez volt az alapcég –, a Mindent vagy semmit! és a Szerencsekerék című műsorokat kezdte csinálni az „ősi” televízióban. Én rendeztem a Mindent vagy semmit! vetélkedőt, és akkor jó kapcsolatba kerültünk, idevettek. Ezek a fotók és makettek, amiket a falon látsz, ebből a bizonyos hőskorból származnak, az első öt évből, például itt vannak a Dáridóról készült képek, ott fenn a Dalnokok Ligája díszletmakettje látható.
Rendezőként hány műsornál tartasz?
– Több ezer lehet. A Dáridóból például százat csináltunk, de a Mindent vagy semmit! elérte az ezres számot. Később megszűnt az MTM, mi pedig alapítottunk egy új céget, amelytől új műsorokat lehetett rendelni, így alakult meg a Show&Game Produkció, ami 2002 óta működik. Megcsináltuk a Jakupcsek-show-t, a Dalnokok Ligáját, az Áll az alku! legelső változatát, vagy a Banánhéj-t. Mi fedeztük fel a Bagi-Nacsa kettőst, és ez már a produceri munka része volt. A fiúk nagyjából tíz éve „mennek” a képernyőn, most már a közszolgálati csatornán láthatók.

„…olyasmiket csináltunk a kamerákkal, amit korábban még soha…”

Presztízs Magazin

A kereskedelmi vonulat mellett a közszolgálati televízióban is lépten-nyomon találkozunk a munkáiddal.
– Ott kezdtem a Szabadság téren, a Szórakoztató és Zenei Főosztályon, nyolc évig voltam asszisztens, és 1985-ben kaptam meg az első önálló felkérést, ami voltaképp két munka volt. Az egyik a legendás Stúdió című kulturális magazin, amit rendeztem. A főszerkesztő Érdi Sanyi hívott oda, de ezzel párhuzamosan kezdtem csinálni az Unokáink is látni fogják sorozatot, Osskó Judit műsorát, aminek az egyik epizódjával díjat is nyertünk a lausanne-i nemzetközi építészeti filmfesztiválon.
Melyik műsort tekinted az első olyan – mai értelemben is modern – hazai show-műsornak, amely mind tartalmában, mind látványában más volt, mint a korábbiak?
– A Friderikusz-show, ami az M1-nek készült. Az egész stáb és Fridi is a gyakorlatban tanulta meg, hogy mit jelent ez a műfaj. Kísérleteztünk, és olyasmiket csináltunk a kamerákkal, amit korábban még soha senki Magyarországon. Mozgattuk, rángattuk, szaladgáltunk velük, erre azt mondták nekünk, hogy ilyet nem szabad csinálni. Kipróbáltuk – itthon először! – a technokránt, vagyis a daruról irányított teleszkópos berendezést, ami most már minden valamirevaló show-műsor elengedhetetlen kelléke. Úttörő próbálkozás volt ez 1991-ben, végül aztán hat évig dolgoztunk együtt a műsorban.

Röpke fejezet a licenszműsorokról, a két vérszipolyról, meg egy drága díszletről

Presztízs Magazin

– Még mindig Fridiről kell beszélnem, mert nagyon sikeres Az ének iskolája, amit ő vezet. A Friderikusz show-nak még ő volt a producere, ennek a műsornak pedig én, így változott a szereposztás. Az érdekesség, hogy a show óta nem dolgoztunk együtt, de most ebben a zenés vetélkedőben újra összehozott minket a sors. Gyerekek énekelnek és versengenek, de találtunk egy olyan formát, hogy nincs kieső, a zsűri nem döngöli őket a földbe. A műsor licenctulajdonos cég képviselői is döbbenten tapasztalták, hogy nálunk népszerűbb a műsor, mint náluk, Izraelben, és azóta a mi adásainkat viszik és mutatják meg a különböző tévés fesztiválokon, börzéken. Ez lett az etalon.
Mennyire szigorú a licenctulajdonos egy-egy műsorral kapcsolatban?
– Az első adás felvételénél mindig itt vannak, bele-beleszólnak a dolgokba, szeretnek megismerkedni a műsorvezetővel, de általában semmi gondom nem volt velük, persze akadt egy kivétel. Egy szép napon megjelent a stúdióban két licencellenőr, két tipikus angol vénkisasszony, két „vérszipoly”. Állig begombolt blúz, szigorú tekintet. Folyamatosan ültek, jegyzeteltek, mindenbe beleszóltak. A leggyengébb láncszemet csináltuk Máté Krisztával. A képek beállításának volt egyfajta dramaturgiája, hogy a kamera mikor közelít, mikor mutat távoli képet, de én erre nagyon felkészültem, mert Londonban, a BBC-ben alkalmam volt látni az eredeti műsort, tudtam, miről van szó. Jött a mi játékunk negyedik fordulója, erre azt mondja a két hölgy, hogy ott még nem kell olyan közeli kép. Erre én: de igen! Nem! De igen! Dúlt a szópárbaj, mire azt mondtam, hogy hívják fel a londoni illetékeseket, mi a helyzet ezzel a képbeállítással, erre eltűntek, és nyilván telefonáltak, majd visszajöttek, és soha többé nem tettek egyetlen megjegyzést sem. A másik végletet az X-Faktorosok jelentették, akik egyenesen elvittek volna magukkal, de maradtam…

Presztízs Magazin

Egy show nyilván nem két fillérbe kerül. Érzékeltetnéd, hogy milyen nagyságrendekről van szó?
– 5-től 50 millióig is akár, de mondok egy rendhagyó példát. Itt van a Maradj talpon!, ami látszólag egy egyszerű vetélkedő műsor, mégis 2-3-szor annyiba került a díszlete, mint egy zenés show-é, mert – amit a nézők nem látnak – az egész stúdió meg van emelve két és fél méter magasra, hiszen szükség van a bukótérre, ahová a játékosok leesnek. Egyébként mi pont a hatodáért gyártattuk le ezt a díszletet, mint a licensz-tulajdonos az eredetit. De ha már előbb az X-Faktorról beszéltünk, fontos megemlítenem életem egy meghatározó helyszínét: az RTL Klubot, ahol 1- 2 menő külföldi licenszműsor mellett jó néhány kiváló és nagyszabású, saját fejlesztésű show-műsort tudtam az ottani kollégákkal készíteni.
Koós György ebben a félévben nem elsősorban rendezőként, inkább producerként dolgozik, az irányt a csapatával a tv2, a Viasat, és az M1 felé veszi. Cége piacvezető.
– Igen, ezt kimondhatjuk. Az utóbbi időben egy csomó műsort készítettünk, a Dal és A Nagy Duett jó nézettséggel megy, én pedig azt mondom, hogy amíg a nézők elfogadnak minket, addig miért legyek elégedetlen?

A Show& Game produkciós iroda triumvirátusa – Závodszky Zoltán ügyvezető, Oláh Károly főgyártásvezető, és Koós György – harmóniában működnek, illetve ahogy György fogalmaz: „Zoli hozza a pénzt, Karcsi vigyáz rá, én meg szórom.” Koós György sikeres ember, de hektikus életet él. Komoly szervezést igényel a munkára és családra fordított idő összehangolása. Sok gyerekes családapa. Öt fia, és egy lánya van, akikkel szeretne több időt eltölteni, viszont egy valami megnyugvással tölti el: már bőségesen gondoskodott arról, hogy a Koós név sokáig fennmaradjon.


Nem kényszerpálya…

Presztízs Magazin

…pedig Koós György eredetileg pszichológusnak készült (édesanyja útjára lépett volna), de nem vették fel az egyetemre. („ Ettől függetlenül most is nagyon jól tudom hasznosítani, amit a lélektan alapjaiból megtanultam.”) Maradt az önmegvalósítás útja, hiszen mindig is vonzódott a művészetekhez (lám, az apai örökség, Koós Iván az Budapest Bábszínház Kossuth-díjas vezető tervezője, sőt direktora is volt), épített, festett, egész családja körében sikeres bábelőadásokat tartott, kisfilmeket készített, klimpírozott a zongorán, tizenkét évig dobolt, komolyzenésznek készült, de… de ismét nem vették fel.
„Mit mondjak, megtört a lelkesedésem, és azon gondolkodtunk, mit csinálhatok, ahol a kreativitásomat kiélhetem, amikor az édesapám kínált egy lehetőséget. Egy olyan rendezővel dolgozott éppen, aki kapcsolatban állt a tévével, és elintézte, hogy behívjanak. Bementem, és Horváth Ádám felvett asszisztensnek a Magyar Televízióba. Valahogy így kezdődött a pályafutásom 37 évvel ezelőtt.”


Sophia Loren-től Alain Delon-ig

Presztízs Magazin

„Azóta sem találkoztam annyi külföldi sztárral, mint a Friderikusz show-ban, és az az igazság, hogy lubickoltam benne. Ilyen sorozat azóta sem készült Magyarországon. Képzeljük el, hogy a nyári műsor első részében jött Katarina Witt, aztán megérkezett Claudia Schiffer, végül Sophia Loren. Máskor meg így hangzott a konferálás: Hölgyeim és uraim! Következik Alain Delon és Jean-Paul Belmondo. Hatalmas élmény volt! Személyesen instruáltam Jean-Claude van Damme-ot és Pierre Richard-t. Egész nap forgathattam Gazdagréten Linda Gray-jel, aki Samanthát játszotta a Dallas című sorozatban. Ezek a csillagok hallatlanul rokonszenvesen viselkedtek, közvetlenek voltak, legfeljebb a menedzsmentjük szőtte köréjük a megközelíthetetlenség mítoszát. Nem kell mindig elhinni, amit a sztárokról terjesztenek…”
 

Presztízs Magazin

KOÓS GYÖRGY
•    56 éves, rendező-producer, a szórakoztató, zenei műsorok gyártásával foglalkozó Show & Game Produkció társtulajdonosa (2002 óta)
•    édesapja Koós Iván, Kossuth-díjas báb- és díszlettervező, édesanyja dr. Vajna Ildikó pszichológus
•    pályáját 1977-ben asszisztensként kezdte a Magyar Televízióban, 1985-től rendező
•    1992-től az MTM Kommunikációs Rt. művészeti vezetője és főrendezője
•    több ezer szórakoztató műsort rendezett
•    hat gyermek (öt fiú, egy lány) édesapja, a legkisebb 9 éves, a legnagyobb túl van a harmincon
•    hitvallása: az emberek szórakoztatása
•    műsorai: Van benne valami, Mindent vagy semmit!, Friderikusz show, Új Gálvölgyi show, Vastyúk is talál szeget, Szombat esti láz, X-Faktor, Csillag születik, Dáridó, Áll az alku!, Tudós show, Csináljuk a fesztivált, Ének iskolája, A Dal… ( a sor folytatható, lassan a végtelenhez közelít…)

Átlag: 5