Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az vagy amit eszel – Food Inc.

Szöcske | 2010.09.07. |
Az vagy amit eszel – Food Inc.
A kapitalizmus szó szerint felfalja az amerikai álmot. A nagyhal megeszi a kisebbet, tönkre teszik a nagyvállalatok a feltörni vágyó gazdákat az Egyesült Államokban. Az élelmiszeripar már nem az ételről szól, hanem a minél gyorsabb, olcsóbb és egyszerűbb termékek előállításért hozott egészségügyi áldozatokról. Oscarra jelölt oknyomozás, harc a nagyhatalmak ellen.

A dokumentumfilm az óriásvállalatok ellen harcba szálló oknyomozó írókról, pórul járt fogyasztókról, átlagos családokról, és a mindennapi betevőért küzdő kis gazdaságokról szól.

A rendező, Robert Kenner épp csak lecsúszott az Oscarról idén, hiszen az erős mezőnyben a delfinvadászokról szóló, szintén oknyomozó Coverrel szemben alul maradt. Ettől függetlenül hatalmas elismerést kapott a film világszerte, hiszen egy csattanós pofont adott az amerikai multiknak. Egy érdekes témában végez tényfeltárást, hiszen kevesen merik ilyen formában bemutatni azt, ahogy a háttérben hogyan manipulálják az életben maradáshoz szükséges táplálékainkat.
Presztízs Magazin
Megdöbbentő adatok, statisztikák sorakoznak fel a filmben. Nagyon sűrű, percenként tátva marad a néző szája. Nagyszerű stílussal és a remek zeneszerzőnek köszönhetően, különleges aurával szegezi a tekintetet a képernyőre. Számtalan animációval ékesíti Kenner az alkotását. Nagyon impresszív, magával ragadó a film. Nem akar meggyőzni, nem akar rávenni, hogy legyünk „zöldek” és menjünk tüntetni minden héten, hanem objektív kritikával lerántja azt a bizonyos leplet.
Számtalan tönkre tett életet ismerhetünk meg. Szándékosan a legütősebb példákkal illusztrál. Másképpen nem lehet ezt a témát bemutatni. Egy asszony, akinek a fia marhaürülékkel szennyezett hamburgerhúst evett, és belehalt. Édesanyja évek óta küzd azért, hogy ez ne következhessen be újra. A gazdák, akik a multinacionális cégeknek nevelik az állatokat olyan patthelyzetbe kerültek, amelyből csak még mélyebbre vezet az út. Képet kapunk egy nem éppen tehetős családról is: olyan drágák a zöldségek, húsok, hogy olcsóbban jönnek ki, ha megveszik gyorsétteremben a hamburgert. Olcsóbban, gyorsabban és több ételhez jutnak így. Ezért persze olykor az egészségükkel is fizethetnek.
Az egész film egy komplex, tudatosan felépített alkotás. Aprólékosan mutatja be az élelmiszeripar sötét világát, melyről oly keveset tudunk. Számtalan, (jobb esetben) mindenkiben felmerülő kérdéseket feszeget, majd felnyitja pici szemünket és rávilágít a hatalom fertőjére. A pénz, a politika hogyan kényszeríti térdre a kisvállalkozókat, hogyan válik az USA élelmiszeripara egy nagy gyárrá, ahova futószalagon megy be az állat, és különböző kémikusok segítségével hogyan lesz belőle a kifelé jövő futószalagon étel. Ahogy a cím is tükrözi: Kaja Kft.
Az inkább fesztiválfilmnek, csemegének számító filmet Magyarország még csak nem is tervezi bemutatni. Sajnálattal és szomorúsággal tölt el, hogy akció- és limonádéfilmek szorítják ki az ilyen értelmi skálát tágító, valóban mondanivalóval teli filmeket a hazai premierek közül.
Átlag: 5