Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Filmen a kegyetlen társadalmi kísérlet

Filmen a kegyetlen társadalmi kísérlet
Grönland történelmének legtragikusabb eseménye a témája Louise Friedberg múlt hétvégén Nuukban bemutatott filmjének. Az Eksperimentet (Kísérlet) című film egy ’50-es évekbeli dán társadalmi kísérletet, „kulturális népirtást” dolgoz fel.

1951-ben a dán gyarmati hatóságok erőszakkal elszakítottak a családjuktól 22 grönlandi kisgyereket (9 lányt és 13 fiút), hogy integrálják őket a „modern” dán társadalomba. A hat és nyolc év közötti, hátrányos helyzetű családból származó gyerekek egy életre szóló lelki traumát szenvedtek.

A kutatás teljes bukás volt. A kultúrájuktól, anyanyelvüktől, családjuktól elszakított gyerekek nem tudtak beilleszkedni, sokukat egy év után haza is küldték Grönlandra. Ott azonban nem a családjukhoz kerültek vissza, hanem árvaházakba. Néhányan életük végéig Dániában maradtak. A gyerekek több mint fele azonban a felnőttkort sem érte meg.
 
A film alapját az I den bedste mening, azaz A legjobb szándékkal című interjú adta, amiben az egyik túlélő gyermek is megjelent. A film főszereplője Gert nővér (Ellen Hillings), aki annak a speciális gyermekotthonnak az igazgatónője, ahová a Grönlandra visszaérkezett 16 gyereket vitték.
 
A dán mozikban a tervek szerint szeptember 9-én kezdik vetíteni a drámát. A producerek nagy nemzetközi visszhangra számítanak.
 
A megrázó kísérletnek még ma is vannak következményei, hiszen Lars Lökke Rasmussen dán miniszterelnök, azon túl, hogy elismerte, szerencsétlenség, ami történt, nem hajlandó eleget tenni Grönland azon kérésének, hogy Dánia kárpótolja a kísérlet ma is élő elszenvedőit.
Még nincs értékelve