Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hamarosan kész Jankovics Marcell új animációs filmje

Horváth Iza | 2011.04.15. |
Hamarosan kész Jankovics Marcell új animációs filmje
Kész Jankovics Marcell új animációs filmjének képanyaga. Az ember tragédiája rajzfilmváltozatán már 22 éve dolgozik.

Már csupán az alkotás hanganyagának újrakeverése és felvétele, valamint az utómunkálat hiányzik a 22 éve készülő alkotásból. Jankovics Marcell egy szerda esti szegedi előadáson elmondta: két hete vágták össze egésszé Madách Imre művének tizenöt színjét. A műből részletek már a közelgő Magyar Filmszemlén láthatóak lesznek. A magyar mellett feliratos angol változat is készül, emellett vannak tervek az angol nyelvű verzióra is, amelyet Jeremy Irons mondana alá. Alapvetően három hangra készült a munka. Ez izgalmas kihívást jelenthet a színésznek. A rendező fejéből a rajzfilm ötlete még 1983-ban fogalmazódott meg, a forgatókönyvet akkor készítette el. A munkálatok hat évvel később kezdődtek, még állami finanszírozásból. A forgatás 1992-93-ban pénzhiány miatt állt le, majd a művész 1998-2001 között az Ének a csodaszarvasról című sorozata miatt szüneteltette a film munkálatait. A rendező szerint az animáció költségvetése, mivel több, mint két évtizede készül már nem meghatározható. Jankovics Marcell saját vagyonából mintegy 80 millió forintot költött a rajzfilmre, a többi pénzt  állami pályázatokból és szponzori pénzekből teremtette elő. A rajzfilm 155 perces végleges változata valószínűleg csak DVD-n kerül forgalomba. A művet amúgy sem mozira, hanem videóra tervezte az alkotó. A rajzfilm részleteit a következő hetekben több helyen bemutatják majd. A londoni részt május elején a 42. Magyar Filmszemle közönsége láthatja.

Jankovics Marcell 1941-ben született Budapesten. Kapcsolata a magyar népművészettel és néprajzzal egész művészetére jellemző. Ezt példázza a Magyar népmesék és a Mondák a magyar történelemből című sorozat, a János vitéz vagy a Fehérlófia című filmje.

 A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöki tisztét is betöltő alkotó 1974-ben Balázs Béla-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat kapott, 1984-ben érdemes művész lett. Sisyphus című filmjét 1975-ben Oscar-díjra jelölték. Jankovics Marcell 1977-ben Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát Küzdők című filmjével, a Fehérlófia pedig 1984-ben Los Angelesben megkapta a minden idők legjobb rajzfilmjének járó díjat.

 

 

Átlag: 5