Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ilyen a terrorelhárítók élete

Homeland – A belső ellenség

Soós Tamás | archív | 2014.06.02. |
Ilyen a terrorelhárítók élete
Politikát elég a híradóban nézni. Otthon, a kényelmes fotelben inkább szórakozni szeretnénk, nem a mindennapi élet árnyoldalaival szembesülni. A Homeland ezért bravúros: úgy tud a mai világpolitikát érintő kérdésekről beszélni, hogy közben nehéz nála izgalmasabb bűnügyi sorozatot találni a tévében.

Érdemes lakásbiztosítást kötni, mielőtt nekifekszünk az első évadnak: a Homeland ugyanis igazi székkarfa-kaparós széria, amely egy mániás depressziós CIA-ügynökről és egy iraki hadifogságból hazatérő tengerészgyalogosról mesél. Arról, mennyire elborzasztó hadifogolynak lenni, s hogy még ennél is pokolibb a frontról hazatérő, lelki sebeit begyógyítani képtelen katonák élete. És arról is, milyen idegőrlő, egyben mennyire bizonytalan a terrorelhárító ügynök munkája a túltechnicizált 21. században. Habár mindent le- és megfigyelnek, de a tengersok információ nem eligazítja, inkább csak megtéveszti a benne kutakodó elemzőket.

Presztízs Magazin

A bipoláris zavarban szenvedő hősnőnk ezért inkább megérzéseire támaszkodik: Carrie olyan, mint egy női Jack Bauer (a 24 c. sorozat főszereplője), annyi különbséggel, hogy a Homeland nem mismásolja el főszereplője betegségét. Sokszor lebegteti, hogy Carrie-t vajon a gyógyszerek híján megszilárduló kényszerképzetei, vagy zseniális intuíciói vezérlik. Többek között ezért is tudja plafon magasra tornászni a feszültséget. Meg azért, mert bizonytalanságban tartja nézőjét, hogy a hadifogságból hazatérő Brody őrmestert tényleg beszervezte-e terroristának az Al-Kaida, vagy csupán az iraki háború áldozata a furcsán viselkedő katona.

Presztízs Magazin

Az izgalmak viszont a kérdés megválaszolása után sem apadnak: a Homeland úgy adogatja és szereli helyükre a csavarokat, mint a legügyesebb ezermester. A második évad végén viszont meredeken irányt vált. Készítői érezték, nem lehet ezt a szituációt a végletekig húzni, és a harmadik évadra már másfajta történetet ígértek. Tartották is szavukat: az iraki háború helyett az Amerikára aktuális fenyegetést jelentő Iránnal foglalkoznak, és a CIA berkeiben zajló lehallgatások, merényletek, átverések helyett a szereplők belső drámáját helyezték előtérbe. Carrie kórházban, a többiek otthon szenvednek, a gyerekek pedig azt próbálják feldolgozni, hogy szüleik gyilkosok és terroristák…

Presztízs Magazin

Míg egyik oldalról komoly lélektani kérdések esnek latba, addig a CIA igazgatói székét megöröklő, atyai modorú Saul a nagypolitika embertelen játszmájába kóstolhat bele. A Homeland zsigerbe vájó fordulatokkal érzékelteti, hol húzódik az a határvonal, ahonnan már nem az egyéni emberélet, hanem a politikai célokat szolgáló döntés a fontosabb. Ráadásul ezeket most Carrie mentorának, Saulnak kell meghoznia, aki – úgy tűnik – még a CIA-n belüli vizsgálatot indító szenátusnak is odadobná áldozatként a nőt.

Presztízs Magazin

Viszont a gyomron csapó korábbi évadokkal ellentétben, a harmadik nem igazán tart sehová. A behozott történetszálakat epizódonként mindig újabbak gyarapítják: a készítők számtalan irányba indítanák a szériát, de közben következmények nélkül hagynak megkezdett történeteket, elfeledkeznek szereplőkről, és szinte semmi nem csapódik le érzelmileg a karakterekben. Vagyis kivágják az ablakon azt a valósághűséget, ami két éve még a legjobbak közé katapultálta a sorozatot.

A színészi játék továbbra is kiugró, Claire Danes aprólékos mimikájáért még mindig érdemes lehuppanni a tévé elé. Aki viszont nem kóstolt még bele a Homeland komor és lebilincselő világába, az kezdje a legelején! Aki pedig már eljutott idáig, az úgyis végignézte a harmadik évadot. Mert tudjuk: hibázhatnak nagyobbakat is, de a Homeland visszavonhatatlanul közönség kedvenccé vált.

Még nincs értékelve