Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Köszönjük az őrülteket, de kérnénk még egy maffiafilmet!

SzöcsKe-O-Meter | archív | 2010.06.03. |
film, kultúra, maffiafilm
Köszönjük az őrülteket, de kérnénk még egy maffiafilmet!
Brand new Scorsese produkció, vegyes érzelmi reakciókkal. Fegyver, rengeteg vér és könnyek, na meg a cigi és pia az elhagyhatatlan retroval. Nemsokára jön a DVD, sőt a film egyik vetítésén még balhé is volt. Teddy Daniels rendőrbírót az erőd-szerű elmegyógyintézetbe, a Viharszigetre küldik nyomozni egy eltűnt beteg miatt. A nyomozás során egyre érdekesebb dolgokra derít fényt a nyomozó a társával.
Shutter Island (Viharsziget), R.: Martin Scorsese, sz. am. thriller, 138min. 2010.
A következő bejegyzés a film végkifejletével kapcsolatos információkat tartalmaz:
 
Rendezés
 
Először is mindenki egyszerre mondja: köszönjük Dennis Lehane. Az ő könyvének adaptációja került ugyanis 2D-be a mozikba Martin Scorsese jóvoltából - szinte már csoda, hogy nem 3D-be (mivel már ő is érdeklődik a technika után). A történet nyilvánvalóan megérdemli a díjakat stb. A rendezés már vitathatóbb. Scorsese maffiafilmes és kész?
Az egész világot megosztotta a rendező új filmje, valószínűleg nem ez lesz no.1. az életművében. A maga nemében persze zseniális a film, de annak tudatában, hogy mire képes, alábbhagy a lelkesedés a castroll közben. Jó, jó, szeretjük a filmjét, izgulunk, de hol marad a rengeteg csavar, a szenvedés, a fanyar humor és a groteszk jellemek? Kéne, kéne.
Lehet, hogy átvette a nézettséget a diliházával és rengeteg pénzt hoz, de milyen áron? Az ő nevével be lehet csalogatni emberek millióit a moziba a producerek legnagyobb örömére.
 
Képi világ
 
A színek nagyon nyomasztóak végig. Az álomképekben sokkal élénkebb színeket használnak, főleg a fantázia miatt. A normál élet világát pedig szürke, kék és zöld, azaz hideg színek uralják. A légkör kitűnően türközi a film hangulatát. Kopár sziklás sziget: tökéletes helyszín.
Az álomképek nagyszerűen lefestik a haláltábort, ahogy sortűzzel kivégzik a mintegy 50 nácit. A tiszt szenvedése drámai és a Doloreses képek is pompásak. Minden ég a szobában és csak ők ölelkeznek.
 
Szereplők
 
[title-raw]A jó öreg Martin bácsi hozza magával Dicapriot, aki mára kiforrott és karakterében remekül bolyong a folyosókon. Felváltotta Robert De Nirot. Egyébként a Laeddist játszó Elias Koteas kár hogy csak rövid időre tűnik fel és csak álomképként.
Leonardo Dicaprio végig hiteles, főleg a vívódások, a képzelgéseket is elhisszük neki, szinte már mi sem tudjuk, hogy mi igaz, és mi nem. A karakter vezetése, lelkifejlődése, illetve fejlődésének elhitetése működik. A 67-es beteg létrejön, de a katarzis csak részben.
Személyes kedvenc, Max von Sydow bácsi is felbukkan, de szegény már nagyon öreg, a film végén jöttem rá, hogy ő az. De hál' istennek, hogy még forgathat, láthatjuk őt. Az őrülteket alakítók pedig kapnak egy piros pontot. A legjobb őrültet alakító Oscart kapja. Christopher Denham, a kihallgatás jelenetnél nyújtott remek alakításért.
 
A film szellemisége
 
Cserben hagy-e a saját ösztönünk vagy képesek vagyunk felülkerekedni magunkon és belátni azt, amire az ész nemet mond. Érzéses vagy értelem? Melyik az erősebb? A kulcs magunkban van, hiszen nyitva marad a történet. A film pikantériája, hogy 120 percen keresztül egy nyomozós thrillerben ücsörgünk, izgulunk - krimi - izzadunk, majd bumm egyszer csak egy hatalmas filozófiai kérdésorgia lavinaként omlik ránk.
Más: hogyan képes feldolgozni egy, a halál minden formájával találkozott ember azt? Hogyan tud újra beilleszkedni a társadalomba, ha egyáltalán be tud?
 
Konzekvencia
 
Alul marad a régebbi Scorsese filmektől, azonban ettől eltekintve kiváló történet, kicsit lehetne kevésbé vonatott. Órára nézés nélkül szeretném megtekinteni a filmet, bár a jellemfejlődés kivitelezése pompás, amennyiben van jellemfejlődés.
Örülünk a csattanónak, ami kicsit várható is volt már a vége felé. Illetve nem örülünk neki, hiszen a végén ismét eldönthetetlen, hogy van-e csattanó. Csattanó a csattanóban? Mindegy, inkább várjuk a legújabb Scorsese maffiafilmet.
Átlag: 5