Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyar hangja: Bogdányi Titanilla

„Életem végéig szinkronizálni akarok!”

Szepesi Viktor | Gergely Endre | 2012.12.17. |
Magyar hangja: Bogdányi Titanilla
Mindenki hallotta már legalább egyszer Bogdányi Titanillát valamilyen filmben, sorozatban, rajzfilmben, előzetesben, rádióadásban, vagy színházi előadás során. Csak lehet nem tud róla. A hangja ismerősen cseng sokak számára, hiszen közel 20 éve folyamatosan szinkronizál. A legtöbb általa megformált karakter számunka is régi ismerős egy sorozatból vagy filmből (Lisa Simpson-Simpson család, Rory Gilmore - Szívek szállodája). A szakma szépségeiről, nehézségeiről és megbecsülésről beszélgettünk az életvidám hölggyel és kislányával, Korinával egy hangulatos lugas alatt.

Meséltem két barátomnak, hogy Bogdányi Titanillával találkozom. Mondták, hogy ismernek, mégsem tudták megmondani, honnan.

Engem ez nem zavar. Kifejezetten élvezem. Az ismert kollégákon látom, hogy nem feltétlenül jár előnyökkel a népszerűség. Nekem az bőven elég, hogy amikor bemutatkozom, akkor esetleg tudják, hogy ki vagyok. Ettől zavarba is jövök. Nekem a színház, a szinkron és a rádiózás jobban fekszik, de a filmezésbe is belekóstolnék.

Volt már olyan, hogy kértek tőled egy bizonyos hangot?

Igen, a Lisa Simpsont szokták kérni: „Beszélj úgy, mint a Lisa!” Néha már a falra mászok tőle, de azért jól esik.

Mióta kölcsönzöd a hangod rajzfilmkaraktereknek?

16 éve. Gyerekkorom óta, szinte együtt nőttünk fel. Büszkeséggel tölt el, hiszen Magyarországon kevesen mondhatják el magukról, hogy ilyen régóta adják a hangjukat egy-egy karakternek. Annak idején talán a Dallas magyar hangjai voltak hasonló helyzetben.

Régen a magyarokat tartották a legjobbaknak. Mostanában már egyre több kevésbé jó szinkront hallani.

Jó, hogy észreveszik ezt az emberek. Az, hogy mi világszinten elsők voltunk, valóban csak a régi időkre jellemző. Ma már minden felgyorsult, ez a szakma is. Az olcsó előállítás a minőség rovására megy. A mozis szinkronok még mindig kiemelkedőek. Ott sokkal több idő van a felvételre és a minőségre is jobban törekszenek. A stúdiónál nézniük kell a költségvetést és vannak kezdők is, akik lehet, hogy azért hangzanak rosszabbnak, mert éppen akkor csöppentek bele a szinkronizálásba.

A színház világában is gyakran felbukkansz.

Régebben többet voltam színházban, gyerekként több darabban szerepeltem. Három éve a Karinthy Színházban az Őrült nők ketrecében játszom. Pozitív visszajelzéseket kaptam és várom, hogy még jobban kiteljesülhessek itt is. Álomszerepem nincs, végletekben gondolkozom. Színre vinnék egy komika szerepet, vagy egy nagy drámát. Az utóbbit talán szívesebben.

Szélsőséges az is, hogy nagyon fiatalon kezdődött a karriered?

Kiskoromban kitaláltam, hogy színésznő szeretnék lenni. A nagymamám talált egy felvételi hirdetést Papp János és Zsurzs Katalin színiiskolájába, én pedig elmentem felvételizni. Ők minden félévben elvittek bennünket a színházakhoz és stúdiókhoz, ahol megnézték melyik tanítványuk milyen karakter, ki mire képes, mennyire instruálható és kipróbáltak minket. Kibuktam, mert az első meghallgatásra nem tudtam elmenni, végül összejött az első szerep, ami a Váratlan utazás című sorozatban volt. Rádiójátékokban is lehetőséget kaptam, szívesen vezetnék műsort is. Szinkronban egyébként jött a Farm, ahol élünk, végül a Simpson család következett.

Hamar fel is kellett nőnöd, hiszen a Simpson család nem gyerekeknek szól.

Nem a megértéséhez kellett felnőnöm, hanem a munkához. Felelősségteljesnek és megbízhatónak kellett lennem és kibírni. A suliban is helyt kellett állni, utána pedig szinkron délután háromtól este kilencig. Szóval komoly embert kívánt ez a munka, még egy gyerektől is. Amíg a barátaim a szabadban játszottak, addig nekem mást kellett csinálnom: dolgoznom.

Több száz szerep után van kedvenced?

A Szívek szállodájából Rory Gilmore. Más volt a lány, mint én, de nagyon jó csapat, kollégák, film és karakter jött össze számomra. Az idén mozikba került Prometheust is imádtam. Noomi Rapace színésznő másik szerepét, a Tetovált lányban Lisbethet   szinkronizáltam. Nagyon élveztem, bár kemény szerep volt. Az Apád-anyád idejöjjön Két Lotti feldolgozást is szerettem, amit a dupla szerep miatt hosszú ideig csináltuk, de megérte.

A rajfilm hangokhoz gyereknek kell lenni fejben?

Sokkal jobb kihívás, mint egy emberfilm. Egy szabad és izgalmas világ, ami ugyanakkor kiszámíthatatlan, ezért is szeretem a rajfilmeket. Szerintem ahhoz, hogy jó színész legyél,  gyereknek kell lenni. Valahol ezek az emberek azok is maradnak. Legyen akár ötven éves a kolléga, mindenki egy nagy gyerek, ez pedig fiatalon tart bennünket.

Bogdányi Titanilla

A lányodból színésznő lesz?

Igen, Hollywoodban! – vágja rá a néha csintalankodó Korina. (a szerk.)

Édesanyám engem úgy nevelt, hogy szeresd, amit csinálsz. Ha kellett, akkor elcipelt minket száz helyre is, hogy azt tehessük, amit szeretnénk. Így vagyok én is. Azt szeretném, hogy a lányom boldog legyen. Akár színészként, akár szakácsként helyezkedik el, a lényeg, hogy szeresse, amit csinál. Plusz tegyen bele mindent, én támogatni fogom.

Egy díj is a nevedhez köthető.

A mindennapokban nagyon ritka az elismerés. A magyarszinkron.hu kezdte el és nagyon boldog voltam, amikor megkaptam a Hónap hangja díjat. Végre egy elismerés – gondoltam, mivel azok szavazták meg, akik hallgatnak, akik nap, mint nap találkoznak veled: a közönség, a pártatlan zsűri. Emiatt is szeretném még sokáig csinálni.

 

El tudod képzelni magad harminc év múlva is szinkronszínésznőként?

Inkább el sem tudom képzelni, hogy mást csináljak. Ezt egy korábbi riportban is elmondtam, a kollégáim kétkedve fogadták, mert nem hitték el. Annak örülök, hogy elértem egy olyan pontra, hogy a gyerekes csilingelő cukiság már nincs a hangomban. Nem tűnt el, de most van egy mély része a hangomnak is, amit lassan felfedeznek. Egyre több huszonéves szerepet kapok. Valóban annyira szeretem ezt az egészet, hogy el tudom képzelni magam 50-60 évesen is ebben, mert életem végéig ezt szeretném csinálni!

 

Átlag: 4.8