Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megvan a Műcsarnok új vezetője

Megvan a Műcsarnok új vezetője
Szőcs Géza kulturális államtitkár javaslatára a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Modem Debrecen vezetőjét, Gulyás Gábort nevezi ki február elsejétől a Műcsarnok élére.

 

Érdekes fordulat történt a Műcsarnok igazgatói posztjáért történt versenyben. Korábban a lapok egy a szakmát megosztó, Habsburg családhoz tartozó, magyarul nem beszélő műgyűjtőtől voltak hangosak, akit Szőcs Géza támogatását is élvezi a Műcsarnokért folyó harcban. Most mégis más személyt választott a kulturális államtitkár.
 
Gulyás Gábor a Modem Debrecen megalakulása óta a debreceni kortárs művészeti intézmény vezetője. A szakma szemében elismert, eddigi intézményében izgalmas programokat felvonultató vezető. Filozófiai diplomáját 1994-ben, Debrecenben szerezte. 2009 februárjától a nagyváradi Partium Keresztény Egyetemen tanít művészettörténetet. 2010 szeptemberétől ugyanitt részt vesz a mesterképzésként elindult kurátori szak oktatásában is.
1995–2006 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem, illetve átnevezése után a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének oktatója, 1995 és 1998 között a Latin Betűk Kiadó vezetője volt. 1992-1995 között a Határ című irodalmi-kritikai folyóirat főszerkesztőjeként tevékenykedett.
 
A Műcsarnok vezetését jelenleg január végéig Petrányi Zsolt tölti be. A leendő igazgató sajtóközleménye:
"A mai napon felhatalmazást kaptam a Műcsarnok vezetésére. Ismerve a hazai képzőművészeti szcénában széles körben ható előítéleteket, irányzat- és ízlésbeli különbségeket, az első dolgom az lesz, hogy a tulajdonosi felhatalmazáshoz megszerezzem a Műcsarnok sorsáért felelősséget érzők minél nagyobb részének támogatását. Ennek érdekében tavasszal nyilvános konferenciát szervezek, ahol vitára bocsátom a következő öt évre tervezett vezetői programomat. Ettől egy újabb, második felhatalmazást remélek. Mégpedig annak érdekében, hogy a kortárs képzőművészet Magyarországon többé ne csupán néhány ezer ember számára fontos szubkultúra, hanem az általános műveltség elengedhetetlen része legyen. Ez nem kis részben a Műcsarnok működésétől függ. Ilyen módon a harmadik felhatalmazást a közönség adhatja meg. Óriási a felelősség, rengeteg a teendő. Ugyanakkor nincs kétségem afelől, hogy a kitartó munka eredményhez vezet. Ezért vállaltam el a feladatot."
 
Átlag: 5