Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mentális ütközések

SzöcsKe-O-Meter | archív | 2010.06.04. |
Mentális ütközések
Szándékosan túl denaturalizált alkotás közvetetten Spírótól. Fekete-fehér attitűd színes egyéniségekkel. Igen, igen ismerjük őket mindent, valahol mi is ilyenek vagyunk. 40. szemlenyertes. Budapesten vagy a világon bárhol is vagyunk, kitör a káosz. Egy nyugalmas kereszteződésben hirtelen dugó majd karambolok sora alakul ki. Mindenki ideges, de senki sem hibás.
Koccanás, R.: Török Ferenc, ff. dráma, komédia; 67min. 2009.

A következő bejegyzés a film végkifejletével kapcsolatos információkat tartalmaz:

Rendezés
Ritka az ennyire bátor újítás, naturalista-ellenesség a filmezésben. Török Ferencnek teljesen igaza van, szükség volt már erre. Mintha egy diavetítést néznék, közben alatta pedig megy a szöveg, hangok, háttérzaj. Szerintem zsneiális és hozzá a fekete-fehér kép maximálisan illeszkedik a hangulathoz. Az állóképek mozgatása még érdekesebbé teszi a mozinkat.
Spíró György egy szerethető vagy egy utálható írónk. Örülök a választásnak, a Koccanás egy remek dráma. Több helyről kaptam ajánlást, hogy nézzem meg, de sajnos nem sikerült eljutnom rajtam kívül álló okok miatt. Pedig a szereposztások is igazán érdekesek lettek volna. A mű adaptációja sikeresnek mondható, hiszen a film abszolút átvette művet és ami még érdekesebb, hogy a néző szinte színházba érzi magát, miközben nézi az alkotást. Néhány alapvető tényt el kell fogadnunk, különben nem jön létre a katarzis és felállunk. A keretes szerkezet itt is izagalmassá teszi.
Szereplők, Képi világ
A szereplők játékát kénytelen vagyok együtt elemezni a képekkel. Elemezni? Furcsa, hiszen képekből áll a film. Kb. 200 képből állhat a film. Egy 3d-s világba vagyunk, ahol bekukkantunk néha ide-néha oda, vannak jó kis mozgások, néha messzebbről indulunk néha csak oldalsó fahrt mozgások. A lényeg: eltalált képekről beszélünk. Néha lehet látni h valaki bemozdul a képbe és az nem fénykép hanem csak mozdulatlanul állnak az emberek. Belefér, én is csak véletlenül vettem észre. Sajnos észrevettem. A színészek játéka egyébként jó, igazán jók a "megfagyások" és életszerű a viselkedésük.
A fekete-fehér jól ellensúlyozza a színes és nagyon különböző életeket. Az összefonódó sorosokat, akiknek máshol, más térben, más kontextusban kéne most lenniük, de nem lehetnek ott.
 
A film szellemisége
Folytatva mindenkinek máshol kéne lenni. A koccanás fizikailag történik, de itt mentálisan megy mindenki egymásnak. Ingerlékenység és a társadalmunk legidiótább egyéniségei találkoznak egy helyen. A gazdag, a szegény, a haszonleső, az érzékeny, a közömbös. Tényleg összefut itt mindenki.
A keret pedig: csupa ellentét ami átfordul végül barátkozásba és az emberek rájönnek h tudnak normálisan is egymás mellett élni, a vége pedig újra ugyanaz: gyűlölet és utálkozás a másik iránt. Csupa ellentét.
Konzekvencia
A szociológiai képregény, vastagon kiemelt dialógusokkal, melyek szinte beleordítanak az elsőre üresnek tűnő képekbe. Nem is olyan üresek azok, csak rosszul látunk. Merészség volt ebben a formában, ebben a szerkezetben kirukkolni, de 50-50% esélye volt. Vagy nagyon okos volt Török és tudta mire vágyunk már régóta? A fene tudja, de talált, méghozzá a közepébe és a tévéjáték sikerességét bizonyítja a szemlén elért eredmény, amit gyorsan a moziba is kamatoztatni akartak. Ennyi bőrt lehet nem kéne lehúzni róla. De húzzuk le az utolsót is. Megéri.

 

Átlag: 5