Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Székelyföldi legendárium a világhálón

Egyetlen érintéssel barangolhatnak a Székelyföldön

Balázs Árpád | Erdély Bálint Előd | 2010.06.02. |
Székelyföldi legendárium a világhálón
Szerkesztő, operatőr, rendező, ötletgazda és kivitelező, így lehetne röviden összegezni Fazakas Szabolcs székelyudvarhelyi fiatalember szakterületét. Már gimnazista korában érdeklődni kezdett a kamera iránt, de igazából a helyi televíziók megjelenésével párhuzamosan ismerkedett meg a rövidfilm készítés rejtelmeivel. Mindig képes előrukkolni újabbnál újabb ötletekkel, ám nem tagadja - sőt, büszke rá - van benne egy jó adag lokálpatriotizmus.

[title-raw]Elvégezte a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd budapesti és bukaresti kereskedelmi televízióknál dolgozott, mint operatőr. Leginkább a dokumentumfilm készítése állt közel hozzá, de kipróbálta magát mondhatni majdnem minden filmes műfajban. A szakma elismerése sem maradt el. A II. Nemzetközi Ökumenikus Budapesti Filmszemlén az Árpika a dokumentum-kategória első díját nyerte, majd jött a Love című film, amelyik AlterNative Rövidfilmfesztiválon szerezte meg a zsűri tetszését. Ezt fejelte meg egy újabb elismerés - a SIMFEST elnevezésű, a helyi televíziók és független alkotók számára rendezett fesztivál. A derzsi ősi szokást bemutató Székelyderzs éléskamrája című film, amely szerint minden család a templom bástyájában őrzi szalonnáját, dokumentumfilm kategóriában kapott díjat. Most mégis egészen másról beszélgetünk, mert Szabolcs mindig elő tud rukkolni valami furfangos ötlettel. Azóta létrehozta saját alkotó műhelyét, ahol kedvére dolgozhat barátaival.

[title-raw]– Mit takar a Konnertfilm név, amit a bejárati ajtónál láttam?

– Ennek is megvan a maga kis kitérője, ugyanis Budapest után haza akartam jönni. A történések azonban úgy hozták, hogy Bukarestbe kerültem a Príma tévéhez. Itt még jobban érlelődött bennem a vágy, hogy nekem otthon a helyem, Székelyföldön. 2006-ban indult a műhely, a nevét apai nagyanyámtól kölcsönöztem. Régi álmom volt, hogy idehaza a barátaimmal hozunk létre egy profi alkotóműhelyt, mert meguntam az állandó ingázást. Mi tagadás, van bennem egy jó adag lokálpatriotizmus. Most önellátók vagyunk, magunk kell, hogy gondoskodjunk a témáról, a munkáról, a megélhetésről. Az ötleteinket eladjuk, ebből tarjuk fenn magunkat.

– Hányan dolgoztok a műhelyben?

– Öten, de ezen kívül vannak bedolgozók, alkalmi munkatársak, akik segítenek.

– Mi alapján választottad ki őket?

– A bizalom, a tisztesség nálam nagyon fontos szempont volt mindig, természetesen a szakmai felkészültség sem elhanyagolható.

– Létrehoztatok egy székelyföldi turisztikai szolgáltatásokat népszerűsítő honlapot, mely a világhálón szörfözők számára a Székely Earth-ot jelenti. Hol tartotok a munkával?

[title-raw]– Egy pályázat eredményeképpen ott vannak turisztikai infópultjaink a legfontosabb erdélyi reptereken, így mindjárt a várakozóban megnézheti és megtervezheti a turista, hogy mit akar látni. Egyfajta turistacsalogató. Éveken keresztül tudósítottunk a magyarországi televízióknak az itteni eseményekről, felgyűlt egy könyvtárnyi anyag, amivel nem tudtuk mit kezdeni. Ekkor született az ötlet: fel a világhálóra! Megtervezzük a turistaösvényeket, mi vagyunk az iránytű. Így született a Székely Earth, a www.iranytu.ro honlap, amely egy virtuális térkép, ahol Székelyföld kulturális és turisztikai látványosságaiba pillanthat bele a látogató. Rövid kisfilmek és információk segítik a tájékozódásban és a túraútvonalak összeállításában. Ha úgy tetszik, ajánljuk magunkat több nyelven. Együttműködünk a turisztikai szakemberekkel, a szállásadókkal, mindenkivel, akinek szívügye a régió fejlődése és megismertetése. A Google Earth felületén tesszük elérhetővé Székelyföld nevezetességeit, turisztikai célpontjait vagy történelmi helyszíneit.

[title-raw]Azt beszélik, hogy elektronikus legendatérkép van készülőben, melynek segítségével összegyűjtitek, megőrzitek és népszerűsítitek a még élő székelyföldi mondakincset. Honnan az ötlet?

– Kőrispatakon, ahol elkészítették a világ legnagyobb szalmakalapját, azt mondta a gazda, hogy itt mindent egy kalap alatt el lehet intézni, és milyen igaza volt! Ha valami szét van szórva, az alig hasznosítható. Ez adta az ötletet, hogy a legendáinkat és mondáinkat is össze kell gyűjteni egy csokorba. Székelyföld majdnem minden településéhez kötődik egy-egy, ezek alkotják a legendáriumot, mely közel százötven digitalizált, rajzos történetet foglal magába. Rengeteg olyan monda él, amely felkelti a szenzációra éhes külföldiek figyelmét, de nekünk is újdonság lesz, hiszen minden település csak a hozzá kötődő mondákat, legendákat ismeri leginkább. Mi felkínáljuk a gyermekeknek, hogy bebarangolhatják a Székelyföldet egy érintéssel. Megállnak minden településen, hogy megismerkedjenek annak „kincseivel”. Ez lesz a www.legendarium.ro. Most készül a legendatérkép, amelyet az összes székelyföldi iskolában el akarunk helyezni. Egy meseországot látnak majd, ahol megtervezhetik a jövő útvonalát. Nemcsak a gyermekeknek készül, hanem a felnőtteknek is, hiszen például nálunk sem tudják sokan, hogy hol van a Rák tava, melynek úszó ligetei csodálatos látványt nyújtanak Nagygalambfalva határában.

 

Átlag: 5