Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szőkék birodalma

SzöcsKe-O-Meter | archív | 2010.06.03. |
Szőkék birodalma
"A mogyorók kevesen vannak, egy kicsit elkéstek, van közöttük olyan, aki nem tudja, jókor érkeztek-e, jót csinálnak-e, jól választották-e egymást, s hogy mi lesz ennek a jövője. Közben esznek, disznót vágnak, szerelmeskednek, alszanak, vágyakoznak, mogyorónótát hallgatnak, rosszul halnak meg, még a kamerájuk is fából van. Ez egy rossz film, mert nem pontosan fogalmazza és mutatja meg, mi az üzenete a mogyoróknak; sokszor érzelgősködik, és elmerül a részletekben, az egyik fiatalember azt mondta, hogy 'olyan öreges'." Szőke András
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele, R.: Szőke András, sz. szatíra, 82min. 1999.
 

A következő bejegyzés a film végkifejletével kapcsolatos információkat tartalmaz

Rendezés

Szőke humorhoz azonosulni kell. Lehet ezért szőke hajú mindenki a filmben, hogy azonosuljanak a szerephez. El kel fogadnunk továbbá, hogy Szőke András felsorolja a film elején, hogy tulajdonképpen mi szükségeltetett a film előállításához a gázpalackon át a kenyérig. Egyszer csak interjúzunk az egyik szereplővel, aztán meg az operatőr is szerepel kicsit és azon se lepődünk meg, hogy Szőke sámánkodik egy kicsit.

A lényeg: nem hagyományos értelembe vett filmről van szó. Csapongónak tűnik, de nem az. Pontosan tudja, hogy mit miért tesz bele a filmbe. Mindenki szőke, a honfoglalóknak biciklijük van és mosógépük. Szeretik az alkoholt, tudják hogyan kell fiút csinálni, de meghalni - azt nem tudnak. Tökéletes paródiája a mai társadalmunknak. A Szőke imprót érteni kell, főleg azokat - az először - megmagyarázhatatlannak tűnő dolgait, amik rengeteg mondanivalóval bírnak.

A zenében pedig Tót és Márta mellett egy személyes kedvencem, az Amorf Ördögök is jó kis muszikát szolgáltatnak.

Szereplők

Lóti futi hírbe hozom - kezdi a futár és közbe végig szellent. Amatőr színész, de kiváló kulcsfigura. Interjú közben a film háromnegyedénél azt kérdezgetik tőle, hogy milyen alkoholt preferál. Ezzel sincs baj, nagyon érdekesen jön ki, főleg azért mert megőrüllnk tőle, hogy nem tudjuk ki ez a gyerek.

Szőke sámán, meg tudja azt is, hogyha nyitott szájjal közösül az ember, akkor tuti fiú lesz, megáldja az ősanyát és varázsolni is csak akkor tud, ha senki nem látja. Jellemző figurája a mai társadalmunknak.

Merze Gáborral is van egy interjú. A halál áll központban. Végig izgulunk, nehogy rosszul csináljon valamit. Mégis sikerül neki. Galkó Balázs pedig inkább szinkronhangjáról juthat eszünkbe, hiszen a hangja olyan megnyugtató. Nagyon megkedveljük minden hibája ellenére.

Színészi játékkal nincs baj, rengeteg amatőr szereplőt látunk. Kicsit keveredik a valóság-show szerű attitűd a filmben a művészfilmmel, ezért nem jelent problémát elfogadni azt, ha valaki nem magasan képzett színész képességeivel teszi oda magát.

Képi világ

A képvilág nagyon élénk. A színek váltakoznak, sőt több más színnel jelzett etűd is szerepel benne, melyek élesen elkülönülnek a színes képektől.

A díszletek pedig igazán impzánsak a magyar pusztában játszódó, nomád életre hajazó magyorók életében.

A film szellemisége

Élet-halál. Hogyan élünk-hogyan kéne élnünk. Miért így élünk ahogy? Szinte kérdések vannak csak. Választ pedig nem ő ad, ő csak prezentál. Mi lenne a jó. Mi nem. Erős mai (10 évvel ezelőtti) azaz akár a mai társadalomnak is egy éles kritikája. Egy képi-nyelvi karikatúra tárul elénk.

Vége? Nem. Szőke egy teljesen új helyszínen, egy homokozó hintájában ülve meséli el, hogyan kellett volna csinálni mident.

Konzekvencia

Ez a Szőke-eposz, a magyarok Aeneas története lehetne, de nem az. A milleneumi gondolatmenetbe fogantatott, egy hiperaktív és teljesen zavarodott ember gondolatát keltve keresi a választ. Vagy nem keresi, ő jól tudja? 1000 év ellenére pedig a Kárpát-medencét kisajátítókról beszél, ő pedig csak egy ezek közül.

 

Átlag: 5