Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vérbe írt történelem – A kilencedik légió

Vérbe írt történelem – A kilencedik légió
Mi történt ezzel a légióval? Történelmi fikció, kamerára fröccsenő vér és drámai végkifejlet. A film háromnegyedében üldözés, megsózva egy kis romantikával. Róma pökhendiségének ára egy izgalmas attitűdön keresztül. Nem rágjuk le a körmünket, de a téma érdekes. Brutális antik akció.

I.u. a második században a Római Birodalom mindenáron el akarja foglalni a mai Britannia területét. Ezt azonban az ott élő piktek folyamatosan megakadályozzák. Ekkor odaküldik a kilencedik légiót, azonban nyomuk veszik.

Sajnos sok lesz a de, hiszen okot ad rá Neil Marshall rendező. A kilencedik légióról szóló opusok rengeteg történelmi vitát váltottak ki. Egyértelmű megoldás, tényekkel bizonyított történet nincs. A sorsuk mai napig ismeretlen, és egyfajta Tarantinonál látott brigantykos ecsetvonással eldönti a sereg sorsát. Bárhogy is volt, hihető a történet. De. A Marshall által komponált történet nem képes tartani az elején mutatott pörgést. A nyitánytól rengeteg a fröccsenő vér. Párszor a kamera lencséjén is landol belőle néhány csepp. Egyre biztosabb, hogy ki a példaképe. Egyébként az akciójelenetek, az üldözések pedig sokszor unalmassá válnak. A skót vadregényes tájak, valamint a végkifejlet mentheti meg.
Egy narrátor emelheti a színvonalát egy filmnek, de esetünkben indokolatlan a szerepe. Semmi újat nem mond a főhős a belső monológjaiban. Pontosan kiderül minden, feleslegesen vonja el a figyelmünket.
Presztízs Magazin
A képi megvalósítás ambivalens. Piros pont jár a főcímért, csodálatos látványt nyújt, nem giccs. A végén ismét visszatér. Viszont a madártávlatból ennyi bőven elég lenne. 5-10 percenként láthatunk hasonló képi megoldásokat. Teljesen elcsépelté válik a végére. Ezzel pedig megérdemel egy fekete pontot a direktor. A helikopterre fordított összegből készíthetett volna még díszletet.
Ami mindenképpen pozitív, az a színészek teljesítménye. Nem a legnagyobb világsztárok parádéznak, hanem kevésbé ismert színészek, mégis kiváló referenciákkal. Mennyig menetelő hősünk, Michael Fassbendernek nem ismeretlen a közeg, hiszen a 300-ban már tapasztalhatta milyen is egy hatalmas ókori nép szolgálatában lenni. Ellenpontja, Olga Kurylenko pedig eddig inkább meztelenkedett szerepeiben. Most szöveg nélkül, összemaszatolt arccal, nacionalista szerepben csillogtatta szemeit.
Szőrszálhasogatás lenne a korhűség apróságait kritizálni, de érdemes odafigyelni a részletekre. Öltözékek, beszéd. Ha a piktek saját nyelvükön szólalnak meg – akár halandzsa, akár nem – akkor a katonák, zsoldosok miért nem latinul diskurálnak? Számtalan ókori náció embere akcentus nélkül beszél kitűnően angolul. A kellékeknél is találkozni kapufákkal. Az alacsony költségvetés pedig sokszor kiütközik. Számtalan példát fel lehet sorolni, hogyan lehet kevés pénzből klasszikust készíteni. Niel Marshall filmje nem lesz rajta ezen a listán.
Sok film képtelen megszabadulni bizonyos kliséktől. Ez okozza a vesztüket. Nem egyszerű tökéletes forgatókönyvet írni és megrendezni, de nem is lehetetlen. A film az elején mutatott szintet kellene, hogy tartsa, de egyszerűen nem képes rá.
Üldözők és üldözöttek. Valahol mindenki az. A hatalomért mire képes az ember. Róma
Presztízs Magazin
gőgösségét tükrözi – talán – napjaink világára. A világ 800 éve milyen barbár volt. Aki útban van, gondolkozás nélkül megskalpolják, a saját portájának védelmére pedig bármit képes megtenni az ember. A bosszú pedig lapátolja a szenet a már meglévő vérszomj tüzére.
Hatalmas filozófiai vita vízébe nem merül el az ember, csupán 90 percig nézi a halál elől loholó centuriót. Ez a film nem is akar másról mesélni, nem is akarja eldönteni az archeológusok vitáját. Szórakoztatni akar, korlátolt sikervárománnyal.
Átlag: 4.8