Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Zajterroristák, agychipek és hackerek

Svéd bűnfilm Top5

Soós Tamás | port.hu | 2013.04.25. |
film, mozi
Zajterroristák, agychipek és hackerek
A skandináv bűnfilm a ponyvairodalom melegágyában virágzott ki, de a filmeseket se kell félteni: thillereik királyok, mint Károly Gusztáv, és nagyobbat ütnek, mint a svéd jéghoki-válogatott. Április 25-én lopakodik mozikba a legújabb svéd thriller, A hipnotizőr, aminek apropójából a kevésbé ismert svéd bűnvirágokat fontuk csokorba.

5) Instant dohány (Snabba Cash, 2010)

Presztízs Magazin

Az eszes, snájdig, de csóró vidéki fiúk a svéd jóléti államban is a maszek gengszterbiznisz segítségével szeretnének betörni az arisztokrata ficsúrok hétvégi medencés partijaira. Jelentjük, sikerrel, JW-nek nem is a svéd doktor szöszivel, hanem a jugó és az arab drogmaffiával gyűlik meg a baja. Magának a filmnek pedig az alapanyagul szolgáló regény szövevényességével: a családi drámák felé el-elkalandozó cselekmény néhol megdöccen, cserébe viszont az egész mű valósághű és csavaros, mint egy Guy Ritchie mozi. Az Instant dohány reális, mint a minimálbér: itt a maffiózót igazi ex-bankrabló játssza.

4) Metropia (2009)

Presztízs Magazin

Beigazolódott, amit sejtettünk: a tévénézők szisztematikus zombivá alakítása azért szükséges, hogy a készüléken keresztül figyeljen meg minket a nagyhatalom! Rogert az apokalipszis utáni Európát behálózó metróhálózat főnökei szemelik ki, s egy titokzatos szőke femme fatale csábítja bűnbe. A Metropia az orwelli disztópiát konspirációs thrillerbe hajlítja, s az Európai Uniótól a különböző egészségesnek beállított termékig mindenkit arcon kap kritikájával. Sejtelmes és idegőrlő film, aminek a fényképek manipulálásával játszó animációs stílus kölcsönöz hátbizsergetően különc aurát. Mintha csak egy depressziós Terry Gilliam rajzolta volna meg az 1984-et…

3) Friss nyomon (Jägarna, 1996)

Presztízs Magazin

Horizontig elnyúló lankákon és labirintusszerű erdőkben kijátszott Káin és Ábel történet, óda a grandiózus svéd tájhoz és a nem kevésbé epikus amerikai westernhez, amiben a seriff megtisztítja a bűntől a kisvárost. A Stockholmból hazatérő Eriknek bátyja orvvadász és kocsmatöltelék bandáját kell kifüstölni, miközben az egész rosszarcú, hagyományápoló kisváros asszisztál az illegális rénszarvas-vadászathoz. Szerencsére nem csak Leif vadászkése, hanem a feszültség is zsigerig hatol, mikor Erik amerikai heroikától mentesen, csetelve-botolva és pár Bud Spencer pofont kiosztva játssza újra a bibliai történetet.

2) Zajháborítók (Sound of Noise, 2010)

Presztízs Magazin

Így képzelik el a svéd avantgárd humoristák a terroristafilmet: a zeneakadémia szakadár diákjai polgárt pukkasztanak és csendet háborítanak, mikor felforgatják a kapitalista intézményrendszert pár jól irányzott concertóval. A bankban, kórházban, köztéren lévő tárgyakon zaj-koncertet adó fiatalok után botfülű rendőr nyomoz, de nem is a krimi szál, hanem az abszurd humorba pácolt zenés performanszok varázsolják epés társadalomkritikává és groteszk komédiává ezt a formabontó bűnfilmet.

1) A tetovált lány (Män som hatar kvinnor, 2009)

Presztízs Magazin

Ez aztán tényleg nem volt kérdés, Stieg Larsson elképesztően sikeres krimi-trilógiájának filmverziói is megérik a pénzüket. Ugyan egyiken másikon átüt a költségkímélő büdzsé, de a zseniális és leszbikus hacker-lányról, illetve a vele nyomozó tényfeltáró újságíróról szóló szövevényes történetben a svéd társadalom rákfenéi – úgymint agresszió, férfiközpontúság, korrupció – tűpontossággal tárulnak fel. Tökös csajfilm, vérfagyasztó krimi és velős mondanivaló három részben, vagyis ez a trilógia a legjobb 3in3 akció, amit valaha kitaláltak.

Még nincs értékelve