Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A magyar műkincspiacot is elérte a válság

A magyar műkincspiacot is elérte a válság
A műkincspiacot is megrengette a gazdasági válság Magyarországon. Ezt bizonyítja a festményaukció terén piacvezető magyar aukciósház október 17.-ei árverése. Pedig a kínálattal nem volt baj: Orbán Dezső, Kmetty, Iványi Grünwald, Székely Bertalan, Aba-Novák Vilmos, Munkácsy, Márffy Ödön, vagy Gulácsy, hogy csak a nagyobbak közül említsünk párat. A kereslet viszont lehangoló volt!

A Virág Judit Aukciósház október 17.-ei festményaukcióján igencsak meglepődött a műértő és műkincsbe fektető aukciós közönség. Az érdektelenség, vagy pénztelenség jellemezte a műkincslicitet. Olyan festmények, amik 2008 előtt négyszeres, akár ötszörös eredményeket produkáltak volna, most vagy bennragadtak, vagy kikiáltási áron keltek el, esetleg egy- két licitfokot ugrottak.

Munkácsy kikiáltási áron kellett csak 22 millióért, Gulácsy bennt maradt. Máskor a hasonló képek hatalmas licithullámot generáltak. Pedig néhány alkotónál a kikiáltási árak sem tűntek magasnak. Persze mindez viszonyítás kérdése. Egyes szakemberek szerint a válság előtti induló értékekhez képest ezek akár 30%-os csökkenést is mutathatnak.
 
Az aukció igen érdekes licitindexet produkált. A teljes kikiáltási ár 285 millió forint volt, a kalapács ár 292 millió forint lett. A licit index 103% volt. Azaz gyakorlatilag alig valami. A galéria ennél tavasszal is jobban szerepelt. Akkor a licitindexe 127% volt. Tehát a válság itt van. Itt van a magyar műkincspiacon! Most nem milliárdos forgalmakról van már szó, mint korábban. Pedig érték van bőven. Csak a gyűjtők várnak. Vagy csak a műértőket érintette a leginkább a gazdasági válság. Pedig ezzel az érdektelenséggel a meglévő gyűjtemények értéke is leértékelődhet.
Befektetők figyelem, árleszállítás! Most érdemes festményt venni!
Átlag: 5