Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A női és férfi kommunikáció

Hermann Eszter | archív | 2013.05.03. |
A női és férfi kommunikáció
Az ellenkező nem egy képviselőjével való társalgás során bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, szótár kéne ahhoz, hogy megértse a beszélgetőpartnert. Létezik-e női és férfi kommunikáció? Tényleg máshogy beszélünk? Ha igen, mik a férfi és női kommunikáció közti különbségek? Vajon miért beszél többet a gyengébbik nem? Egyáltalán többet beszél?

„A nők és a férfiak külön nyelvet beszélnek” – minden bizonnyal sokan mondták már ezt egy párjukkal folytatott vita, veszekedés után. Ezt persze senki nem gondolja komolyan, ám a kijelentésnek azért van némi alapja. A 16-17. századi Európában például elterjedt néhány kalandos útleírás, melyekben a világot bejáró misszionáriusok olyan távoli helyekről számoltak be, ahol a férfiak és a nők más-más nyelven beszéltek. A férfi nyelv és női nyelv létezése azonban inkább egyfajta mítosz, a komolyabb források csak azt támasztják alá, hogy mindössze eltérő nyelvhasználat jellemezte a két nem képviselőit. Akkoriban ugyanis egyes helyeken bizonyos szavakat csak férfiak, másokat csak nők használhattak, de ez a különbözőség a szókincs alig tíz százalékát érintette.

Miben különbözünk?

Presztízs Magazin

A szóhasználatban ma már nincsenek jelentős eltérések, de a kommunikáció más aspektusait tekintve annál inkább. Elterjedt vélekedés, miszerint a nők nyelvi képességei túlszárnyalják a férfiakét. Nos - bár a különbség nem jelentős - a teremtés koronája ezúttal valóban alulmarad: néhány kísérlet is azt mutatja, hogy a nőknél valóban fejlettebb a szóbeliség. Jobban bánnak a szavakkal, mint a férfiak és sokszor gyorsabban, pontosabban tudják kifejezni magukat.

Alapvető eltérés van a két nem között abban is, hogy mire használják és mit jelent számukra a kommunikáció. A nők számára a beszéd a kapcsolatépítés eszköze, mellyel társaik szeretetét akarják megszerezni, míg a férfiak az elismerés kivívásáért kommunikálnak, ők érzelmek kifejezésére kevésbé használják a társalgást. A gyengébbik nem képviselői így hamarabb kezdeményeznek beszélgetést, hisz őket elsősorban a kapcsolatteremtés, barátkozás motiválja, míg a férfiak az információ megszerzéséért kommunikálnak. Emiatt gyakran értik félre egymást, vagy beszélnek el egymás mellett a nemek. Mivel a nők érzelmeiket fejezik ki a társalgással, érzékenyebbek a részletekre, sokszor árnyaltabban fogalmaznak. Egy férfinél azonban a finom utalások nem válnak be – ezt bizonyára minden női olvasónk gyakran tapasztalja.

Tényleg többet fecseg a nő?

Presztízs Magazin

„Előbb szárad ki az Északi-tenger, mint egy nő kifogy a szóból” – tartja egy jütlandi mondás. A nők szinte minden feladatot, problémát a kommunikáció segítségével próbálnak megoldani, valóban többet beszélnek, mint a férfiak. Huszár Ágnestől, a Bevezetés a gendernyelvészetbe című könyv szerzőjétől megtudtam: ezt egy kísérlet is bizonyítja. Spontán beszédet rögzítettek úgy, hogy a jelentkezőkre rászereltek egy mikrofont, ami egy bizonyos időintervallumban mindent felvett, amit az illető mondott. Egy idő után a résztvevők elfeledkeztek a hangrögzítésről, és úgy beszéltek, ahogy szoktak – a nők egységnyi idő alatt csakugyan többet beszéltek, mint a férfiak. A szerző szerint ez - sok más tényező mellett - alapvetően a társadalmi normákra, elvárásokra vezethető vissza. „Az embereket befolyásolják a nemi sztereotípiák, a filmek hallgatag férfi hősének képe (például a vadnyugati cowboy) és a csevegő, fecsegő, pletykáló nőkről alkotott kép.”


képek forrásai: integralintezet.hu, telegraph.co.uk, hetek.hu

Átlag: 5