Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Art deco és modernizmus - Márciusban nyílik az Iparművészeti Múzeum kiállítása

forrás: mti | 2012.02.23. |
Art deco és modernizmus - Márciusban nyílik az Iparművészeti Múzeum kiállítása
A két világháború közötti időszak művészi igényű magyar enteriőrjeiből, iparművészek alkotta lakberendezési tárgyaiból válogat az Iparművészeti Múzeum (IMM) március 17-én nyíló, Art deco és modernizmus - Lakásművészet Magyarországon, 1920-1940 című kiállítása.

Az első világháborút követő két évtized sok változást, árnyalatot hozó, izgalmas periódusa az otthon művészetének. A Bauhaus nevével fémjelzett "klasszikus modern" erős hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és népies irányzatok összetett képét rajzolják a korszak lakásművészetének - szól a vizsgált időszakról a kiállítás ajánlója, amelyet a múzeum csütörtökön juttatott el az MTI-hez.
    A nagyszabású tárlat a húszas-harmincas évek művészi igényű, belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőrjeit, iparművészek alkotta lakberendezési tárgyait mutatja be. A látogatók a korszak legbefolyásosabb művész-egyéniségei, Kozma Lajos vagy Kaesz Gyula munkái mellett már-már feledésbe merült, de egykor sokat foglalkoztatott tervezők, mások mellett Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál és Nagy Károly bútoraival, valamint az ezeket kiegészítő, a lakóteret otthonná emelő dísztárgyakkal, textíliákkal, világítótestekkel találkozhatnak a tárlaton.
    A kiállítás készítői egyúttal átfogó képet akarnak nyújtani a magyar iparművészetnek erről a komoly nemzetközi sikereket is felvonultató időszakáról. A népszerű alkotók - Gádor István, Gorka Géza, Kovács Margit, Márkus Lili, Zilzer Hajnalka keramikusok, P. Szabó Éva, Pekáry István, Vértes Árpád textilművészek, az alkalmazott grafikával foglalkozó Lukács Kató - és más, ma már kevéssé ismert, ám igen tehetséges művészek műtermeiből, műhelyeiből kikerült tárgyak és tervek, a közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokasága egyaránt helyet kap a kiállított anyagban.
    Az IMM saját gyűjteményi anyaga mellett társintézmények, gyűjtők és magánszemélyek műtárgyaiból összeállított tárlaton mintegy 440 műtárgy szerepel, köztük kiállításon még soha be nem mutatott darabok. Az Iparművészeti Múzeum földszinti galériájában március 17. és szeptember 30. között látogatható kiállításhoz számos képpel illusztrált katalógus, valamint gazdag múzeumpedagógiai program társul.

Még nincs értékelve