Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bukta Imre születésnapi tárlata a Godot Galériában

forrás: mti | 2012.10.29. |
Bukta Imre születésnapi tárlata a Godot Galériában
Az idén 60 éves Bukta Imre képzőművész tiszteletére 18 alkotásából - festményeiből, papíralapú munkáiból és fotóiból - rendeznek kiállítást szerdától a Godot Galériában Budapesten.

 Kozák Gábor galériavezető elmondta, hogy a művész papíralapú munkái közül látható lesz idén készült Önarcképe is. Mint kiemelte, eddigi munkássága alatt nem sok, mindössze öt önportrét készített Bukta Imre. Ezen a képen  kezében egy fiatalkori, a 70-es években készült rézkarcát tartja.
    A festmények közül látható lesz például az Udvari jelenet és a Kocsmában című alkotás. 2009-ben egy hónapig egy kis erdélyi faluban, Sükőn tartózkodott, ott fotóvázlatokat készített és otthon, Mezőszemerén festette meg őket. Ebből a sorozatából öt képet mutatnak be - tette hozzá Kozák Gábor.
    A művész fotói közül kiemelte a 2003-as Parasztmadonna című képet, amely fekete-fehér és színes változatban is elkészült, a galériában a színes lesz látható. A képen egy mezőn álló szénakazal tetején ül a szoptató madonna a gyermekével, a kazal mellett egy férfi és egy nő áll.
    Mint a galériavezető rámutatott, Bukta Imre konceptuális fotóin ironikusan mutatta be a vidéki létet, miközben továbbgondolási lehetőségeket is kínált. Szemlélete hol ironikus, hol melankolikus, máskor társadalomkritikus vagy megengedő, de mindig empátiával közelíti meg alanyait.
    Kozák Gábor arról is beszélt, hogy Bukta Imre festő, performer és szobrász a 90-es években túlnyomórészt papírra készített grafikai munkákat a rá nagyon jellemző vegyes technikával: tussal, szénnel, pasztellel, akvarellel, temperával és néha egy kis olajjal. Összekeverte a technikákat, ezzel játszott és tobzódott a hatásokban. A 2000-es években kezdett el markánsabban a festészettel foglalkozni. Tavaly technikai váltás volt érzékelhető a művészetében, újra papírra kezdett el festeni, de ezúttal hatalmas felületekre.
    Bukta Imre pályája autodidakta művészként indult 1970-ben. A kortárs művészet egyik legeredetibb alakja. Művészete erős szálakkal kötődik a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozók életmódjához és kultúrájához.
    Tárlata december 8-ig látható a Godot Galériában.

Átlag: 5