Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hestia istennő nyomdokain

Tűzzsonglőrök, a látványos tűzbűvölés titkai

Müller Anikó Hanga | Nógrádi Fanni-Totem Photo-Kulcsár Tamás | 2014.04.22. |
tűzzsonglőrök
Hestia istennő nyomdokain
A Hestia Tűz- és Fényzsonglőr csoport fiatal tagjai – átlagéletkoruk alig túl a húszon – sikert sikerre halmoznak, itthon és külföldön egyaránt. Műsoruk látványos, izgalmas. Érdeklődésük széleskörű, több különböző mozgás- és játékstílusban jártasak. Nem csupán az eszközök mozgatása iránt érdeklődnek, hanem tűzzel, fénnyel, színházzal is foglalkoznak, a mozgásművészet, a koreográfia, az erotika irányába orientálódnak.

Videókból leste el a veszélyes trükköket, és fél év alatt az egyik legkeresettebb tűzzsonglőrré fejlesztette magát Szűcs György, aki Békési Tamarával és Molnár Erikával tizenhat különböző eszközzel bűvöli a tüzet, és kápráztatja el a közönséget. Látókörük szélesítése, tapasztalataik és aktivitásuk növelése érdekében munkakapcsolataik vannak akrobatikus harcművészekkel, hastáncosokkal, táncművészekkel, drift versenyautósokkal és street fighter motorosokkal. Mindhárman megtalálták a saját profiljukhoz illő mozgáskultúrát, erről beszél vezetőjük, Szűcs György.

Presztízs Magazin

Mikor, milyen hatásra álltak össze csoporttá?
– Hobbiként indult a tűzzsonglőrködés. A csoport 2007-ben alakult. A közös szórakozás, a baráti társaság is összetartott bennünket. Szegeden, az egyetemi éveim alatt több tűzzsonglőr csoport működött a városban, eljártam pár találkozójukra. A szabadidőm nagy részét a városban töltöttem, így ott láttam ésszerűbbnek egy csoport létrehozását. Először nem volt tudatos a formáció, esténként jártunk gyakorolgatni, tűzzel és „szárazon” is. Látva ezt, ismerősök és ismeretlenek kezdtek minket ajánlani, programként. Érkeztek a felkérések, elkezdtük járni az országot. Közben változtak a csapattagok, s két éve működünk a jelenlegi felállásban. Remélem, sokáig együtt maradunk, mert ez a csapat profi és hajtós.

A nehézségek edzenek

Milyen készségeket igényel a tűzzsonglőrködés?
– Kellő kitartás, elhatározottság, tenni akarás szükségeltetik. Gyorsabb fejlődést eredményezhet a mozgás szeretete, és a kreativitás sem jön rosszul.
Milyen volt a kezdet, voltak-e akadályok?
– Drága hobbiként indult, minden zsebpénzünket erre költöttük. Speciális eszközök kellettek, gyújtófolyadék, mely percek alatt elégett. A fellépések tiszteletdíjai ezt később fedezték. A bemutatóinkra ellátogató tömeg nem jelentett számunkra stresszforrást, hiszen élveztük és akartuk csinálni a tűzzsonglőrködést, illetve bárhol gyakoroltunk, mindig sok nézőnk akadt.

Presztízs Magazin

Családjaink, barátaink sokat segítettek, támogattak az eszközbeszerzésben, tanácsokkal láttak el bennünket, laikus szemmel mondták el, hogy szerintük melyik trükk vagy helyezkedés látványos. Fotóztak, kameráztak, szállítottak bennünket, promóciós anyagokat készítettek. Az ekkor tanultakból építek fel most is mindent – marketingtől a koreográfiáig. Megkerestük városunk vezetését, kérve, biztosítsanak lehetőséget otthoni bemutatkozásra, természetesen térítésmentesen. Erre  azóta sem sikerült rávennünk őket, de nem adjuk fel! Semmilyen hivatalos szervtől, cégtől nem kaptunk támogatást, pedig cserébe reklámlehetőséget ígértünk. Nem volt marketing-tudásunk, ismeretségünk e körökben, de egy tapasztaltabb tanácsadó sem volt mellettünk, így nagyon lassan birkóztuk át magunkat a kezdeti nehézségeken. Hiszem, ez edzett meg bennünket annyira, hogy most itt tarthatunk.

Lángoló legyező és angyalszárny

Presztízs Magazin

Műsorszámaik hogyan állnak össze, van-e kidolgozott koreográfia, vagy rögtönöznek?
– Ez is – az is, ebből a szempontból két fajta műsorunk van. A legtöbb helyen előadott harmincperces műsor koreográfiára épül, annak kiegészítése három szintre bontja a bemutató látványát, kisebb, normál, nagyobb show. Kínálatunkban van szabad játék, azaz koreográfiamentes műsor, például vendégváró vagy búcsúztató. Ilyenkor a helyiség bejáratánál kétoldalt ketten, tűzzsonglőr-eszközökkel látványos mozgást produkálunk. Azért csináljuk ezt és így, mert a nézők nem egy ültő helyben nézik végig az előadást, hanem jönnek-mennek közöttünk, ami nemcsak eszközhasználati szabadságot, hanem mozgásstílusok közötti váltást is enged számunkra. Ezt nagyon kedveljük, hiszen nincsenek kötöttségek, és az állandó fejlődés lehetőségét is magában hordozza.
Van lehetőségük szakmai újításra, megújulásra?
– Igen, kezdettől oktató videofilmekről lestük el a trükköket.
Milyenek azok az eszközök, amelyekkel a tűzzsonglőrök dolgoznak?
– Kezdetben csak egy-egy eszközt használtunk, majd két év eltelte után már mindannyian minimum négyfélén profi szinten játszottunk. Ezt követelményként szabtuk magunknak, hiszen így lehet változatos, színes koreográfiát bemutatni. Ma tizenhattal játszunk, melyeknek több mint felét többen is használjuk, más-más mozgásstílussal. Alumínium, szilikon, kevlár anyagból készített eszközeinket az ország egyik legjobb mesteremberével gyártatjuk. Igen látványosak a hosszúbotjaink két, vagy a legyezőink a tíz helyen égő végekkel. A poi egy lánc végén égő gömb, igen veszélyes, mert akárhonnan „támadhat”. Az angyalszárny a poi speciális változata, a lánc helyett égő kevlár van rajt. Fényerőben látványosabb a nagy láng miatt, viszont biztonsági okokból jóval kevesebb trükkre vagyunk vele képesek.

Tűzfújás viharban

Presztízs Magazin

Mennyire veszélyesek a mutatványaik? Voltak-e már égési baleseteik?
– A veszély mindig leselkedik, éppen ezért pár alaptörvényt be kell tartani. Például viharosabb szélben más szabályok érvényesek az oldalirányú lángmozgás miatt, ilyenkor tilos a tűzfújás és -dobás. Az első csoportomnál volt egy tűzfújási baleset, azóta felváltotta ezt egy jóval biztonságosabb eljárás, az úgynevezett likopódium por szórása, fújása. Nem veszélytelen az "ostoros" trükk sem, mert amikor a lángoló ostort a levegőben forgatjuk, nemcsak robbanó hangot ad, hanem a kicsapódó petróleum hatalmas lángokkal csap fel.
Van céges és születésnapi logójuk is?
– E látványelemek alapja egy kétszer két méteres rács, melybe könnyen elégő kötelet rögzítünk, a kért mintának, számnak megfelelően. Ez szolgál háttérként. Készítettünk jelmezeket megrendelőink és a videofelvételek kedvéért. Kezdetben volt divattervező segítőnk, most a magunk elképzeléseit valósítjuk meg, varrónőnk segítségével, tanácsával.
Bizonyára van civil foglalkozásuk.
– Amellett, hogy én a Kft-t vezetem, a Szegedi Tudományegyetem menedzsment szakának hallgatója vagyok. Erika főállású anyuka kétéves kisfia mellett, Tamara hamarosan kozmetikus lesz, az ő szakképzettségének köszönhető, hogy az utóbbi időben műsoraink kiegészítője a test- és arcfestés.

Presztízs Magazin

A gyermeksereg hálás közönség
– Hazánkban nagy a konkurencia, de a környező országokban kevés a csapatszintű műsorkínálat, inkább egyéni előadók dolgoznak, így mi kuriózumnak számítunk. A tűz forgatását a szláv népek nem annyira csodálják, mint a nyugatiak. A leghálásabb közönség azonban mindenütt a gyereksereg, arcukat figyelve felidéződik bennünk az érzés, ami miatt ezt a hobbit elkezdtük.

Külföldi fellépéseik is vannak?
– Külföldre évente csak párszor jutunk el, fesztiválokra, promóciós videó forgatásokra, céges rendezvényekre. Tavaly négy napot töltöttünk Horvátországban, nemrég pedig egy német közvetítővel szerződtünk, aki kint menedzsel bennünket, és részt veszünk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi piacra juttatása programban. Tavaly hozzávetőlegesen száz fellépésünk volt, az idén több külföldi bemutatót tervezünk.
Melyik a legemlékezetesebb szereplésük?
– Nem tudok különbséget tenni. A horvátországi langyos tengerben állva tüzezni éppúgy életélmény, mint pár száz fős hazai falunapon egy kisgyerek megjegyzését elkapni műsor közben fél füllel, vagy a Sziget fesztiválon a hihetetlen díszletben és a projektorok kereszttüzében a látványvilág részét képezni.

Átlag: 5