Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Két osztrák képzőművész közös kiállítása a Várfok Galériában

forrás: mti | 2012.05.31. |
Két osztrák képzőművész közös kiállítása a Várfok Galériában
Két osztrák képzőművész, Sebastian Weissenbacher és Martin C. Herbst A világ létezéséről és látszatáról című első, közös kiállítása lesz látható péntektől a budapesti Várfok Galériában, a hozzá tartozó Project Roomban pedig Memento Portál 2002 címen kétnaponta mutatnak be egy-egy művészt.

Kovács Krisztina, a kiállítás kurátora elmondta, hogy két teljesen eltérő stílust és alkotói attitűdöt ismerhet meg a látogató, de összeköti a művészeket a túllépés a realitás látszatán és a mélyebb összefüggések keresése.
    Sebastian Weissenbacher az 1990-es évek elejétől ismert Magyarországon, a Várfok Galériában 1996-ban önálló kiállítással is bemutatkozott. Most az utóbbi hat év munkáiból válogatott a kurátor festményeket, két szobrot és papírmunkákat. Erőteljes, rikító színekkel giccses, élettelen tárgyakat, játékfigurákat fest, mint például a Kinder tojásban megbúvó játék, banális témákat, amelyek mögött mélyebb tartalom rejlik. A kiállított két szobra pedig gipszből készült mackókat mutat - elemezte a kurátor.
    Weissenbacher a giccs tematikájával próbálja elbizonytalanítani és meghökkenteni a nézőt. Ami egyértelmű, az a képekben rejlő erőteljes cinizmus és humor, valamint az érzet, hogy a művész képei a legkevésbé sem banálisak, hiszen ha lekaparja az ember a rózsaszín, csillogó mázat, mély emberi problémák, egzisztenciális létkérdések, aktuálpolitikával és vallással kapcsolatos utalások tárulnak fel a néző előtt - jegyezte meg.
    Martin C. Herbst munkáit utoljára 2009-ben láthatta a magyar közönség egyéni kiállításon a Várfok Galériában. Azóta Herbst további nemzetközi sikereket ért el, például az isztambuli art fairen minden alkotása elkelt. Az immár huszonöt éve alumíniumra és metálfelületekre dolgozó művész visszatért a vászonhoz. Herbst meghatározó és szinte kizárólagos műfaja az emberi portré. Arcai kivétel nélkül szuggesztívek, titokzatos tekintetükkel rabul ejtik a nézőt. E sejtelmesség miatt szokták a 16. századi manierista és a barokk portréfestészet filozófiájához kapcsolni Herbst művészetét. A Rejtett kincsek sorozatból is bemutat néhány fémes alkotást, ezeken az alumínium felületet meggyűrte és a közepébe tette az arcképet - magyarázta a kurátor. Herbst a vásznon torzítja az arcot, mert az a véleménye, hogy a találkozásoknál a másik ember csak az arc egy részére figyel, ezért a visszaemlékezésnél torzul a kép, például a szemeket kiemelve, más részleteket elmosódva, eltorzítva rögzít. A néző bizonytalanná válik, amikor elveszik a részletekbe, például a száj vörösébe - összegezte a szakember.
    A Memento Portál a 2002-ben alapított Portál Galériára emlékezik péntektől oly módon, hogy az annak idején ott bemutatkozott művészek egy-egy munkáját állítják ki kétnaponta éjjel-nappal, mert ha az érdeklődő a megadott lábnyomon akár éjjel is megáll a Project Roomnál, belül kigyullad a fény és látható a mű, elsőként Szirtes János, majd Győrffy László, Nádler István vagy aatoth franyo alkotásai és olvashatják a műről az érdeklődők az ajtóra belül föltett szöveget - mondta el Kovács Krisztina.

Még nincs értékelve