Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kiállítás Denise René emlékére a pécsi Modern Magyar Képtárban

Kiállítás Denise René emlékére a pécsi Modern Magyar Képtárban
A nevét viselő galéria művészeinek Magyarországra került alkotásaiból nyíló tárlattal tiszteleg a közelmúltban elhunyt francia kurátor, Denise René előtt a Baranya Megyei Múzeumok igazgatósága hétfőtől Pécsen.

 Sárkány József, az igazgatóság művészettörténeti osztályának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből válogatott, a Modern Magyar Képtárban berendezett kiállításon a geometrikus absztrakt és kinetikus művészet harminc képviselőjének harmincöt alkotását, - döntő többségében festményét - csodálhatja meg a közönség.
    Rámutatott: két hónapon át olyan kiválóságok művei ismerhetők meg, mint Victor Vasarely, Jean (Hans) Arp, Le Corbusier, Joseph Albers vagy Sonia Delaunay. A tárlat három művel gazdagabb a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában májusban nyílt kiállításnál, amelyet alapítói, Victor Vasarely és Denise René tiszteletére rendeztek a múzeum fennállásának 25. évfordulóján.
    Sárkány József utalt arra, hogy a nemzetközi kinetikus és op art irányzat egyik legnevesebb alkotójaként számon tartott Victor Vasarely 1939-ben találkozott a gazdag selyemgyáros családból származó Denise René-vel, akivel Párizsban reklámgrafikai stúdiót nyitott, majd öt évvel később művészeti galériát hozott létre.
    A Denise René Galéria az 1950-es, 1960-as években meghatározó színterévé vált a geometrikus absztrakt és kinetikus művészetnek. A francia-magyar művészeti kapcsolatok erősítésének jegyében 1960-ban a magyar avantgárd emblematikus alakja, Kassák Lajos kiállításának is otthont adott.
    Sárkány József hangsúlyozta: a két hónappal ezelőtt, 99 éves korában elhunyt Denise René-nek fontos szerepe volt Victor Vasarely életművének állandó magyarországi bemutatásában. Vasarely ugyanis 1969 és 1980 között a kurátorral együtt ajándékozta saját és a galéria kortárs művészeinek összesen mintegy négyszáz alkotását a Janus Pannonius Múzeumnak, illetve a Szépművészeti Múzeumnak.

Még nincs értékelve