Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kreatív zsenik

R. Szabó Zsusza | archív | 2014.08.22. |
könyvajánló
Kreatív zsenik
A magyarok kreativitása legendás. Kiváló matematikusaink, fizikusaink, orvosaink, feltalálóink vannak, akik hozzájárultak a tudományok fejlődéséhez és hazánk büszkeségeiként beírták nevüket a halhatatlan nagyságok közé. Kun Zsuzsa hét híres magyar Bolyai-díjas tudósunkkal beszélgetett, és információit A világhírű magyar agy című könyvében osztotta meg.

Kik is ezek a nagyszerű elmék? Az agykéreg működését vizsgáló Freund Tamás többek közt az epilepsziát és a Parkinson-kórt kutatja. Roska Tamás a neurális hálózatok mestere, társfeltalálója az első programozható analogikai celluláris szuperszámítógép-elvnek, illetve chip-architektúrának, valamint a "CNN bionikus szem"-nek. Bor Zsolt lézerfizikus, legnagyobb újításai a piko- és femtoszekundumos lézerspektroszkópia tárgykörében születtek. Lovász László matematikus, aki a kombinatorikus optimalizáció területén ért el kiemelkedő eredményeket, sőt őt választották idén az MTA új elnökének. Ritoók Zsigmond klasszika-filológus a római és ógörög irodalom elkötelezettje, az antikvitás esztétikájának kutatója. A szerves kémia mestere Perczel András, aki legfontosabb eredményeit a spektroszkópia és a spektrometria használatával érte el, például úgynevezett bioaktív peptideket, fehérjéket vizsgált CD- és NMR-színkép elemzéssel. Az idegsejtek kapcsolatrendszerét kutató Nusser Zoltán, aki az általa alapított celluláris idegélettani csoportot vezeti.
Büszkék lehetünk rájuk azért is, hogy a sok külföldi kitérő és a kutatási tapasztalat más országokban történő gyűjtése ellenére, hazájukban, Magyarországon dolgoznak. Bár a professzorok és feltalálok a tudományukra, a kutatási területeikre fókuszáltak, kis százalékban a magánélet is helyet kapott a beszélgetésekben. Érdekes például, hogy sokuknak művész a felesége, ami pedig az emberi alkotóképesség egy másik dimenziója.

Kun Zsuzsa: A világhírű magyar agy – Beszélgetések Bolyai-díjas tudósainkkal, Cser Kiadó, 2014.

Átlag: 5