Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kulturális ajánló

Összeállította: R.Szabó Zsuzsa | archív | 2013.04.22. |
kultúra
Kulturális ajánló
Fekete ködbe burkolt jövő Futurisztikus, számítógéppel generált világban játszódik Sóstai Zoltán animációs filmje. A Cycle főhőse egy űrhajós, aki különös, álomszerű, szürreális világban találja magát. Az űrhajós egy panelház tetején ébred, halálos fekete köd közeledik, ami lassan felemészti a világot. Az idő egyre fogy. Útja során újra és újra találkozik egy Maszkos Emberrel, aki kiutakat kínál fel. A szimbolikus jelentésekkel teli útkeresés ebben az emberi fantázia által teremtett számítógépes univerzumban meglehetősen nyomasztó. A film a ’80-as évek számítógépes világának hangulatát idézi. A rendezőre leginkább az Űrodüsszeia és Pink Floyd videoklipek hatottak. Az animációs történet minden része számítógéppel készült, ahogyan a zene is. Cycle – színes, magyar animációs film, 78 perc.

KÖNYV

Csalás és ámítás

Presztízs Magazin

Ben Goldacre, brit tudományos szerző, a Guardian publicistája nem riadt meg az esetleges botrányoktól és perektől, mikor megírta a Rossz tudomány – Hatástalan szerek, gátlástalan kampányok című könyvét. Kegyetlenül leleplezi a valóságot eltorzító, hitelesnek tűnő, álkutatási eredményekre hivatkozó reklámokat. A százalékokkal, varázslatos eredményekkel dobálózó cégeket, márkákat.
A csodákat ígérő szerek, gyógyító hatású készítmények csaló marketingkampányainak leleplezéseként megírt könyv kinyitja az ámuldozni vágyó fogyasztó szemét. A könyvben megjelentek miatt a kutatóként, orvosként és pszichiáterként is dolgozó szerző nyakába megannyi pert zúdítottak, amiket azonban minden perelő egytől egyig elvesztett. A könyvet a széles látókörű szerző tudása mellett humora is élvezetessé teszi.

Ben Goldacre: Rossz tudomány – Hatástalan szerek, gátlástalan kampányok, Akadémia Kiadó, 2012.


Csúcsok meghódítása

 
Presztízs Magazin

Mesés tájakra, csodás hegyekre invitál a Hegynek fel című könyv, ami a Geographia Kiadó gondozásában jelent meg. Az olvasó megismerheti Európa ötven legendás emelkedőjét, az elszánt kerékpárosok pedig kedvet kaphatnak a meghódításukhoz. A könyv egyaránt szól edzett biciklistákhoz és a természeti csodákat képeken megismerni vágyókhoz. A kerékpáros utak között szerepelnek a Tour de France ikonjai, például az Alpe d’Huez, a Col du Galibier, a Mont Ventoux. Spanyolország hegyei, osztrák és olasz csúcsok kerültek be a válogatásba. A sportolás öröméről, a csúcsok meghódításáért tett erőfeszítések élményéről is beszámolnak a szerzők.
A kétszázötven kedvcsináló fénykép mellett térképeket, részletes profil-grafikonokat és hasznos gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kerékpársport előtt tisztelgő nagyszerű kiadvány.

Daniel Friebe, Pete Goding: Hegynek fel – Európa legkiválóbb kerékpáros kaptatói, Geographia Kiadó, 2013.


SZÍNHÁZ

Poéngyártók

Presztízs Magazin

Gyakori gesztus a posztmodern művészetekben, hogy az alkotó reflektál az alkotás létrejöttének mozzanatira. Mózsik Imre és Vinnai András A humor forrása címmel írtak darabot a produkció megszületéséről.
A Laboda Kornél rendezésében színpadra állított darab abba az alkotói folyamatba avatja be a nézőt, ami egy humorosnak szánt történet megírásával jár. Mert a humor nem ömlik csak úgy magától és persze koncepció is kell, egy alap, amire a kacagásra sarkalló sztori épülhet. A szerzőpáros kezdetben erdőbe képzelte a darabot, harkályos és szarvasos jelenetekre gondoltak, de ez az ötlet megbukott. Majd jött a HERE, a Humorsérült Emberek Rehabilitációs Egyesületének ötlete, ami szintén túl bizarrnak tűnt.
A Thália Színházzal hivatalosan egyesült Mikroszkóp Színpad előadása groteszk párbeszédeket és abszurd sztorikat ígér.

A humor forrása, Thália Színház, Mikroszínpad
Rendező: Laboda Kornél
Szereplők: Egri Kati, Fodor Annamária, Janklovics Péter, Márton András, Schmied Zoltán, Vida Péter

Átlag: 5