Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lenyűgöző múmiák a Skót Nemzeti Múzeumban

forrás: mti | 2012.02.10. |
Lenyűgöző múmiák a Skót Nemzeti Múzeumban
Lenyűgöző múmiák címmel nyílik szombaton a Skót Nemzeti Múzeum nagyszabású nemzetközi kiállítása, amely bemutatja az ókori egyiptomiak halotti rítusait, a túlvilági élettel kapcsolatos hiedelmeit és az elhunytak balzsamozását.

A tárlat, amelynek anyagát részben Hollandiából, a leideni egyiptológiai gyűjteményből kölcsönözték, május 27-ig látogatható. A felvonultatott múmiák közül a legkorábbi hatezer éves, Kr.e. 4000 tájáról származik. A kiállítás első része az elhunytak tartósításával kapcsolatos rituálékat villantja fel, a második részt a korszerű orvosdiagnosztikai eljárásoknak szentelték a szervezők, bemutatva, hogy a CT vagy a DNS segítségével mennyi minden megtudható az évezredekkel ezelőtt eltávozott emberekről - olvasható a The Scotsman napilap online kiadásában (http://www.scotsman.com).
    A kiállítás egyik sztárja Ankhor főpap múmiája. A férfi Kr.e. 650 táján Montúnak, Théba helyi főistenségének templomában szolgált.
    "Fantasztikus, hogy mennyi mindent megtudhattunk erről a férfiról, aki elég tehetős volt ahhoz, hogy végső nyughelyre leljen a Királyok Völgyében" - hangsúlyozta Maureen Barrie, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy tudják, ki volt a férfi felesége, és milyen volt a napi "rutinja".
    A múmiák többségétől eltérően Ankhort sohasem "csomagolták ki", viszont a közelmúltban elvégzett CT-vizsgálatok során rengeteg információt szereztek arról, hogy milyen volt az egészségi állapota, hány éves korában távozott az élők sorából, és miként mumifikálták. A komputeres tomográfia azt is elárulta, hogy milyen amuletteket rejtettek a pólya alá.
    "A múltban, amikor kicsomagolták a múmiákat, helyrehozhatatlan károkat okoztak, rengeteg információ mindörökre elveszett" - mutatott rá Barrie, aki azt is elmondta, hogy a leideni múzeumból kikölcsönzött múmiák egyikének rekonstruálták az arcvonásait.
    A Skót Nemzeti Múzeum egyiptológiai gyűjteményéből látható lesz s Sir William Matthew Flinders Petrie (1853-1942) által 1908-ban feltárt királyi temetkezésből származó két múmia. Az ismeretlen királyné a Kr.e. 16. században 20 éves korában hunyt el, és mellette aludta örök álmát egy 2-3 év körüli gyermek.
    "Minden jel szerint saját gyermekét temették el a fiatal királynővel, de azért porcból és fogból vett mintákat küldtünk Párizsba abban a reményben, hogy DNS-t sikerül nyerni. A vizsgálat nem sikerült, de reményeink szerint néhány éven belül annyit fejlődnek a vizsgálati módszerek, hogy megállapíthatjuk a két elhunyt közötti rokonság fokát, valamint a gyermek nemét" - magyarázta a kurátor.
    Kiállítják Iufenamon háromezer éves múmiáját is. A férfi, kinek neve azt jelenti, hogy Ámonhoz tartozó, vezető pap volt a Karnaki templomban, de számtalan címe között szerepel a nekropolisz felvigyázójának titulusa is. A feltételezések szerint Iufenamon lehetett az a pap, aki Kr.e. 961-ben részt vett a fáraók múmiáinak "áthelyezésében" a Királyok Völgyéből Deir el-Bahriba, elmenekítve az uralkodókat és túlvilági javaikat a sírrablóktól. Az 50 királyi múmiát rejtő temetkezést csupán 1881-ben találták meg a régészek.
    "A múmiák többsége azonban nem királyok és királynék földi maradványai, hanem hozzánk hasonlatos hétköznapi embereké. Ezzel a kiállítással vissza szerettem volna adni e rég eltávozott embereknek a nevüket és a méltóságukat, hiszen fontos emlékezni arra, hogy emberekről van szó. Nem fura művészeti tárgyak, hanem emberek, akiknek van nevük" - emelte ki Barrie.

Még nincs értékelve