Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Merenptah fáraó sztéléjét kísérelték meg ellopni Asszuán közelében

forrás: mti | 2012.06.08. |
Merenptah fáraó sztéléjét kísérelték meg ellopni Asszuán közelében
Régészek gátolták meg a tolvajokat abban, hogy ellopják Merenptah fáraó sztéléjét Asszuán közelében.

A négy műkincsrabló a fáraó templomának faláról kísérelte meg lefeszíteni a 120 centiméter hosszú és 90 centiméter széles sztélét, amely az uralkodót ábrázolja, miközben Maat, az igazság és a rend úrnője, illetve Ámon-Ré napisten előtt áldoz - olvasható az Al Ahram angol nyelvű online kiadásában.
    Abdel Moneim Száed, a Gebel el-Szilszila régészeti lelőhely igazgatója szerint a dombormű részben megsérült, különösen az alsó részén, amelyen a kéziszerszámoktól származó több lyuk is látható. A szakértő szerint azonban teljes egészében restaurálni lehet az ókori műalkotást.
    A Kr.e. 1213-1203 között uralkodó Merenptah az ókori egyiptomi XIX. dinasztia negyedik fáraója. Apja, a legendás II. Ramszesz hosszú uralkodása után, már idős emberként került a trónra: főbb tettei közé tartoznak az Egyiptom békéjét fenyegető líbiai törzsszövetség és a tengeri népek elleni győztes hadjárat.

A sztélé megsérült utolsó két sora egyébként megemlít egy korábbi, Kánaán területén zajlott hadjáratot, amelyben Merenptah többek között legyőzte Askelont, Gezert, Janoámot és Izraelt. A sor fordítása: „Kánaán népe nyomorult fogoly, Askelon meghódítva, Gezert elfoglaltam, Janoám elpusztult, Izrael puszta, magva nincs többé.”

Átlag: 5