Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Messiások Debrecenben

Laczkó Kornél | Fotomi | 2010.06.07. |
Messiások Debrecenben
Világhírű festők itthon még sosem látott remekművei, a modern és kortárs magyar klasszikusok legszebb munkái, sőt a képzőművészek előtt egy ez idáig ismeretlen, rendkívüli mű is látható volt a Modem legújabb kiállításán. A Messiások egyik különlegessége, hogy valamennyi alkotás a megváltás és a messianizmus kérdéskörét feszegeti.
Presztízs MagazinA kiállítás másik sajátossága, hogy a művek a világ minden részéről érkeztek a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központba. Olyan művészeket vonultattak fel, mint, Picasso, Dalí, Chagall, Munch, Bacon, Kokoschka, Andy Warhol és Munkácsy Mihály. Hazai kiállításra soha ennyi helyről nem kölcsönöztek még munkákat, mint a Messiásokra. A mintegy 200 alkotás, 15 ország összesen 87 intézményéből és magángyűjteményéből került ide. A tárlat sem a vallásos, sem a profán nézőpontot nem tette kizárólagossá, viszont mindenkit gondolkodásra ösztönzött, aki végignézte.
A látogató a Messiásokon ugyanis egy utat járhatott be, mégpedig olyat, amelyik Gulyás Gábor kurátor elgondolása alapján alámerüléssel kezdődött és megtisztulással végződött. Az 1300 négyzetméteres, különlegesen megépített kiállítótérbe lépve rögtön a test egyszerre szép és alantas természetét bemutató művekkel találkozott a látogató, aki előtt nyomban Picasso egyik kései olajképe tűnt fel. A négy szekcióra osztott tárlat második részében a halál témájával foglalkozó alkotásokkal, többek között Serrano felkavaró hullaházsorozatával szembesülhettek a nézők. A történelem ígérete című részben a hamis messiásokkal foglalkozó munkák kerültek elő, azok a történelemből jól ismert személyek, akik magukat felkent messiásoknak tekintve próbálták saját elképzeléseik szerint „megváltani” a világot. Ezek között volt Szervátiusz Tibor monumentális Dózsa-szobra. A több mint 4 méter magas, közel 800 kilós bronzszobrot az elmúlt 4 évtizedben csupán egyPresztízs Magazinszer mozdították el a Magyar Nemzeti Galériából. A keresztre feszítést ábrázoló alkotások közül a világon a legszebbként nyilvántartottakból hat is látható volt a Messiások utolsó szekciójában. A megváltás keresztje című részben a modern és kortárs képzőművészet legnagyobb klasszikusai is helyet kaptak, a párizsi Musée D’Orsay-ból érkezett Redon-kép, Rouault üvegmunkája és Chagall festménye mellett ide került Munkácsynak egy képe, mely idáig a gyűjtők és a művészettörténészek előtt is ismeretlen volt. A Krisztus Pilátus előtt utolsó színvázlatát a Modemben láthatta elsőként a nagyközönség.
A kiállítás zárását egy olyan munka adta, melynek hatása alól nehéz szabadulni. Bill Viola video-installációja a külön erre a célra épített, mintegy 100 négyzetméteres, hangszigetelt teremben, néhány percre újra megidézte azt az utat, amelyet a látogató a tárlaton járt be.
A Messiások nem kívánt bibliaillusztrációként, egyháztörténeti kiállításként megjelenni, ám képes volt arra, hogy a hívő és nem hívő látogatókat egyaránt elgondolkodtassa – ha csak néhány percre is – a halál, a megváltás és a messianizmus kérdéséről.
Még nincs értékelve